TIPS

Εύκολα tips που θα κάνουν το σπίτι σου πιο φιλικό προς το περιβάλλον

Unsplash

Πόσες φορές έχεις νιώσει την ανάγκη να συνεισφέρεις στο κοινωνικό σύνολο, προσφέροντας στο περιβάλλον; Πόσες φορές όμως θεώρησες πως είναι κάτι αρκετά δύσκολο έως και ανέφικτο; Αρκετές φορές, η οικολογία και ο eco friendly τρόπος ζωής, συνδέεται αποκλειστικά με τον ακτιβισμό και τα μεγάλα κινήματα. Κάτι που φυσικά, δεν έχει πάτημα. Αρκετοί από εμάς, λόγω υποχρεώσεων, αδυνατούμε να αφιερώσουμε χρόνο σε περιβαλλοντικά events. Ωστόσο, η λύση υπάρχει. Και βρίσκεται μέσα στο ίδιο μας το σπίτι και κατ’επέκταση στον τρόπο ζωής μας.

Είναι γεγονός, πως κάθε χρόνο, η μόλυνση του περιβάλλοντος αντί να μειώνεται, αυξάνεται. Και μάλιστα με ραγδαίους ρυθμούς. Ίσως να μην μπορείς να ελέγξεις απόλυτα την περιβαλλοντική καταστροφή, κάτι που είναι λογικό. Όμως και οι μικρές πράξεις, έχουνε αξία και μπορούν να κάνουν την διαφορά.

Υιοθετώντας έναν πιο οικολογικό τρόπο ζωής, μέσω των καθημερινών σου πράξεων, δίνεις μια ανάσα ζωής στο περιβάλλον. Εξάλλου, θεμέλιο της κοινωνικής – συλλογικής ευθύνης, είναι η ατομική ευθύνη. Επομένως, ένα είναι σίγουρο. Ο τρόπος ζωής μας, διαμορφώνεται και εξαρτάται αποκλειστικά από εμάς.

Εάν, λοιπόν,θέλεις πραγματικά να αποκτήσεις μία πιο eco-friendly στάση ζωής, μπορείς να αρχίσεις υιοθετώντας μία από τις παρακάτω συνήθειες (ή και όλες).

Κάθε αρχή και δύσκολη, λένε. Και είναι κάτι που ισχύει. Στην αρχή, μπορεί να δυσκολευτείς, να ξεχάσεις, να μπερδευτείς. Όμως, όλα είναι μέσα στο πρόγραμμα και το αποτέλεσμα είναι αυτό που μετράει. Ακολουθώντας τα 6 παρακάτω tips, δεν θα χάσεις. Ούτε εσύ, ούτε το περιβάλλον.

Βάλε ένα τεράστιο Χ στα πλαστικά και σώσε το περιβάλλον

Και όταν λέω πλαστικά, δεν εννοώ μόνο τις σακούλες σκουπιδιών, όπως μπορεί εύκολα να σκέφτηκες. Εννοώ κάθε λογής πλαστικά. Υπάρχουν αρκετά πλαστικά αντικείμενα μέσα στο σπίτι, που ασυναίσθητα δεν σκέφτεσαι ότι επηρεάζουν αρνητικά το περιβάλλον.

Καλαμάκια

Ίσως και να το έχεις πει: «Έλα μωρέ, ένα καλαμάκι είναι». Και όμως. Δεν είναι ένα καλαμάκι, αλλά παραπάνω απ’όσα μπορείς να φανταστείς.

Μία καλή εναλλακτική των πλαστικών είναι τα βιοδιασπώμενα καλαμάκια, που είναι και ανακυκλώσιμα. Μετά έχεις την επιλογή των χάρτινων ή των μπαμπού.

Εάν θέλεις κάτι πιο μόνιμο, επίλεξε μεταλλικό καλαμάκι, που μπορείς να το χρησιμοποιείς και εκτός σπιτιού.

 

Οι ηλεκτρικές και οι ηλεκτρονικές συσκευές επηρεάζουν το περιβάλλον;

Ναι, και μάλιστα με τρόπους που ίσως να μην είχες φανταστεί.

Σβήσε τον υπολογιστή σου

Όταν θες να κλείσεις τον υπολογιστή σου, απόφυγε την επιλογή «αναστολή λειτουργίας» ή «αδρανοποίηση». Εάν δεν το γνωρίζεις, ο υπολογιστής εξακολουθεί να απορροφά ενέργεια, όταν τον κλείνεις κατ’ αυτόν τον τρόπο. Επομένως, προτίμησε να πατάς «τερματισμό λειτουργίας», όταν θέλεις να τον κλείσεις.

περιβάλλον

Βγάλε από την πρίζα τις συσκευές που δεν χρησιμοποιείς

Λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν πως, ακόμα και όταν δεν χρησιμοποιείς μια συσκευή, εάν αυτή βρίσκεται στην πρίζα, εξακολουθεί να απορροφάει ενέργεια και να καταναλώνει άσκοπα ρεύμα. Επομένως, αποσύνδεσε τις αχρείαστες συσκευές. Ειδικότερα δε, εάν λείπεις για αρκετό διάστημα από το σπίτι.

Λάμπες οικονομίας ή ακόμα καλύτερα LED

Χρησιμοποιώντας λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας, μπορείς να μειώσεις τη χρήση ρεύματος έως και 80%. Ακόμα καλύτερη επιλογή όμως αποτελούν οι λάμπες LED.

Να έχεις τον δικό σου κήπο

Και μάλιστα στο ίδιο σου το μπαλκόνι (εάν δεν διαθέτεις αυλή). Με αυτόν τον τρόπο, πετυχαίνεις τρεις στόχους. Πρώτον, τρέφεσαι πιο υγιεινά. Δεύτερον, εξοικονομείς χρήματα. Και τρίτον, δεν είσαι μέρος της παραγωγής οπωρολαχανικών προϊόντων, με διαδικασίες που μολύνουν το περιβάλλον. Κάτι που, φυσικά, δεν ισχύει πάντα, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις.

Exit mobile version