#ΤΟΖΗΣΑΜΕ

Είδα πώς ένας γάμος μπορεί να γίνει τεράστια συμφορά για τις γυναίκες

Γιώργος Στριφτάρης

Τι μπορεί να σου πει μια σαιξπηρική κωμωδία για τον γάμο; Η σύγχρονη σκηνική ανάγνωση που σκηνοθετεί ο Δημήτρης Λιόλιος πάρα πολλά γιατί είναι μια βουτιά στο ψυχοδυναμικό πορτραίτο της εξουσίας, της χειραγώγησης και του ελέγχου μιας γυναίκας που δεν ήταν ποτέ Στρίγγλα και δεν είχε ανάγκη κανένα «ημέρωμα».

Πώς κατασκευάζονται οι ρόλοι μέσα σε ένα γάμο;

Ο Δημήτρης Λιόλιος και η Αναστασία Χατζάρα παίζουν σε μια παράσταση που είναι ένα ψυχολογικό παιχνίδι για γερά νεύρα, σε μια εκδοχή του έργο με 2 μόνο ηθοποιούς σε όλους τους ρόλους που προσφέρει εναλλακτικές αναγνώσεις (οι βασικοί χαρακτήρες του έργου ξεπερνούν τους 10 και η φιλόδοξη διασκευή είναι μόνο για 2 ταλαντούχα πρόσωπα -που ιδρώνουν τη φανέλα τα υπέροχα κοστούμια της Αλέγιας Παπαγεωργίου και που έκαναν και τη δραματουργική επεξεργασία-). Ο σκηνοθέτης της, μόλις ολοκλήρωσε την κειμενική επεξεργασία του έργου, ήταν σχεδόν σίγουρος ότι ο τίτλος αυτής της παράστασης θα ήταν Φίμωση. Δεν άρεσε σε κανέναν. Όσο το έργο απογυμνώνεται από τα ιστορικά χαρακτηριστικά του, βρισκόμαστε σε ένα πεδίο μάχης. Το σπίτι μας.

Η στρίγγλα που έγινε αρνάκι δεν είναι τόσο αθώο έργο όσο φαίνεται 

Πρόκειται για την ιστορία ενός νέου από τη Βερόνα, του Πετρούκιου, ο οποίος παντρεύεται τη μεγαλύτερη στρίγγλα της Πάντοβας, την Κατερίνα, ούτως ώστε να πάρει την προίκα της, και την εξημερώνει. Άρα είναι ένας γάμος από συμφέρον. Εκείνος ψάχνει μια υποταγμένη, καλόβολη γυναίκα με χρήματα. Εκείνη δεν ονειρεύεται έναν γάμο, τον θεωρεί εντελώς αχρείαστο. Δεν είναι καν «κακότροπη», απλά έχει προσωπικότητα. Και δεν επιθυμεί να σέβεται την ανδρική εξουσία καταναγκαστικά. Αναγκάστηκε απλά να παντρευτεί και ο σύζυγός της ήταν το poster boy της τοξικής αρρενωπότητας.

«Χάλια φαίνεσαι, ομορφιά μου. Αδιαθέτησες;»

Όταν ακούς αυτή την ατάκα ξέρεις ότι δεν βλέπεις μια ρομαντική κωμωδία αλλά μια τραγωδία ενός γάμου. Ο κόσμος της σαιξπηρικής κωμωδίας είναι ένας αμφιλεγόμενος κόσμος που παρατηρεί την πάλη των φύλων και  ήρωες και ηρωίδες που ψάχνουν εναγωνίως την ταυτότητά τους. Το Ημέρωμα της στρίγγλας είναι μια καυστική σάτιρα του μισογυνισμού και της πατριαρχίας.

Ο Πετρούκιος ήθελε έναν γάμο με μια σύζυγο που υπάρχει ΑΠΛΑ για να απολογείται για την ύπαρξη της.

Η σύγχρονη σκηνική ανάγνωση Στρίγγλα του κλασικού έργου Το Ημέρωμα της Στρίγγλας του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιόλιου, μετά τη θερμή υποδοχή του κοινού, συνεχίζει τις παραστάσεις με νέες ημερομηνίες και μετά το Πάσχα στο Θέατρο ΕΛΕΡ – Ελένη Ερήμου, κάθε Παρασκευή και Σάββατο, μέχρι και τις 10 Μαΐου 2025.