#ΤΟΖΗΣΑΜΕ

Είδα τη Μίνα Χειμώνα να ζει με τον ανάπηρο γιο της και αναρωτήθηκα τι σημαίνει «φυσιολογικό»

Γιάννης Αρμυριώτης

Η Μίνα Χειμώνα αποφάσισε να μιλήσει για ένα δύσκολο θέμα, την κοινωνική συμπερίληψη των ατόμων με νοητική αναπηρία. Και θέλει να μας βάλει να σκεφτούμε τι σημαίνει πραγματικά «φυσιολογικό». Η παράσταση Μαζί βάζει σε πρώτο πλάνο ένα άτομο με νοητική αναπηρία. Είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε τη διαφορετικότητα;

Τι συμβαίνει όταν ένα μέλος της οικογένειάς μας εξαρτάται από άλλους;

Η Μίνα Χειμώνα (σε μια πολυεπίπεδη ερμηνεία) είναι μια χήρα μητέρα με έναν ενήλικο γιο που ζει στο ταπεινό διαμέρισμα της οικογένειας Καροτενούτο (υπέροχο το σκηνικό του Στέφανου Λώλου), τον Μικέλε, ο οποίος έχει ήπια νοητική αναπηρία ως αποτέλεσμα ενός ατυχήματος που προκλήθηκε από έναν βίαιο πατέρα. Η ζωή τους φαίνεται να είναι μια ζωή ρουτίνας και απλότητας.

Όλη η ζωή της μητέρας είναι αφιερωμένη στον γιο της, θέλει πάση θυσία να τον προστατεύει, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να του πει ψέματα. Υπερπροστατεύει το παιδί της, αρνούμενη να αναγνωρίσει την αναπηρία του. Αυτή η παράσταση μιλά για τη στενή σχέση ανάμεσα σε μια μητέρα και τον ανάπηρο γιο της και αναγκάζει τον θεατή να σκεφτεί τι σημαίνει προσκόλληση και θυσία, με ένα μείγμα τρυφερότητας και ειρωνείας.

Η Μίνα Χειμώνα μεταφέρει υπέροχα τις πληγές μιας γυναίκας που κουβαλά μέσα της την ενοχή

Μέχρι που η επιτυχημένη κόρη της Ισαβέλλας, η Σάντρα (Αγγελική Κοντού), επιστρέφει στο σπίτι μετά από 10 χρόνια απουσίας και διαταράσσει τη σχέση μητέρας και γιου. Νιώθει πληγωμένη γιατί η μητέρα της αναγκάστηκε να βάλει τις ανάγκες του Μικέλε πάνω από τις δικές της, ένιωθε σχεδόν αόρατη στο σπίτι. Έρχεται να ανακοινώσει τον γάμο της στον οποίο καλεί τη μητέρα της, αλλά όχι τον αδερφό της. 

Μαζί αφηγούνται μια γλυκόπικρη οικογενειακή ιστορία με απλά καθημερινά υλικά γεμάτη χιούμορ και τρυφερότητα. Μέσα από τη φιλοδοξία τους να προσπαθήσουν να ζήσουν και ακόμη και να επιβιώσουν σε μια κοινωνία όπου δεν έχουν πάντα θέση, αυτοί οι ήρωες αγγίζουν τις καρδιές μας (και η Χαρά Νικολάου που κρατά το ρόλο της δασκάλας ειδικής αγωγής).

Η παράσταση Μαζί απλώς θέτει ουσιαστικά ερωτήματα που ο καθένας μας, κάποια στιγμή, αναπόφευκτα καλείται να τα απαντήσει

Ο ιταλικής καταγωγής Fabio Marra που έγραψε το έργο στο πλαίσιο του φεστιβάλ Avignon Off 2015, με την υποστήριξη του Théâtre le Moulin des muses de Breuillet ξέρει πώς να ζωγραφίζει πορτρέτα απλών ανθρώπων παγιδευμένων στην πολυπλοκότητα της καθημερινότητας.

Η Μίνα Χειμώνα με τον καλλιτεχνικό οργανισμό Altera Pars παρουσιάζει για πρώτη φορά την παράσταση Μαζί (σε σκηνοθεσία Πέτρου Νάκου, μετάφραση Mαρίας Χατζηεμμανουήλ) στο ελληνικό κοινό. Αυτό που κάνει την παράσταση τόσο δυνατή, είναι η ποιότητα των ερμηνειών όλων των ηθοποιών. Μίνα Χειμώνα

Στην παράσταση το ρόλο του Μικέλε, τον κρατά ο Ηλίας Τσούμπελης, ένας ηθοποιός και θεατροπαιδαγωγός (έχει σπουδάσει θεατρικό παιχνίδι για παιδιά και για παιδιά με ειδικές ανάγκες, αυτισμό και σύνδρομο Asperger και έχει το θεατρικό εργαστήρι Κρίκοι). Ο Ηλίας Τσουμπέλης έχει διαγνωστεί με αυτισμό υψηλής λειτουργικότητας (Μεικτή Εξελικτική Διαταραχή Υψηλής Λειτουργικότητας) και η ερμηνεία του ως Μικέλε δεν είναι απλά ρεαλιστική, αλλά βγαλμένη από τη ζωή.

Η ενσάρκωση ενός απλοϊκού, παρορμητικού ανθρώπου απαιτεί πολλές αποχρώσεις. Ο ταλαντούχος ηθοποιός ξέρει ότι το νόημα της παράστασης είναι η συμπερίληψη. Μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμένους ανθρώπους. Η υπερδύναμη του Ηλία Τσουμπέλη είναι η ενσυναίσθησή του.

Η οικογένεια είναι ένα ανεξάντλητο θέμα. Τι άλλο κατάλαβα; Δεν είναι εύκολο να υπάρχεις σε μια κοινωνία σχεδιασμένη αποκλειστικά για λίγους. Τι σημαίνει κανονικό και φυσιολογικό τελικά; Να μπορείς να αποδέχεσαι τον άλλο και να ζεις μαζί του όπως ακριβώς είναι.

Info: Κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21.00, Κυριακή στις 20.30 στο θέατρο Altera Pars (Μεγάλου Αλεξάνδρου 123, Κεραμεικός). Εισιτήρια εδώ.

Exit mobile version