ΒΙΒΛΙΑ

Είσαι λάτρης των βιβλίων και της τέχνης; Τότε μη χάσεις αυτή την ξεχωριστή έκθεση

«Καλό βιβλίο είναι αυτό που ανοίγεται με λαχτάρα και κλείνεται με ικανοποίηση και κέρδος» είχε πει ο Αμερικανός φιλόσοφος και ακαδημαϊκός, Amos Bronson Alcott. Και είχε απόλυτο δίκιο. Η λαχτάρα που σου δημιουργείται με το που ξεκινάς να διαβάσεις ένα ενδιαφέρον βιβλίο σβήνει όμορφα και γλυκά από την ικανοποίηση που γεννάται διαβάζοντας τις τελευταίες του σελίδες. Κλείνοντάς το όλα παίρνουν το δρόμο τους.

Τι γίνεται όμως όταν το βιβλίο δεν εμπεριέχει μέσα του λέξεις αλλά έργα τέχνης; Εκεί το ταξίδι είναι διαφορετικό, αλλά εξίσου συναρπαστικό. Τα συναισθήματα του καλλιτέχνη δεν αποτυπώνονται μέσω των λέξεων, αλλά βρίσκουν τρόπο διαφυγής μέσα από περίεργα υλικά, χρώματα και τεχνικές. 

Αν είσαι λάτρης των artists’ books ή αλλιώς καλλιτεχνικά βιβλία, τότε καταλαβαίνεις αμέσως σε τι αναφερόμαστε. Αν πάλι δεν είσαι, μισό λεπτό να σου εξηγήσουμε. Τα artists’ books πρωτοεμφανίστηκαν στις αρχές του 20ου αιώνα ως ένα νέο μέσο έκφρασης των καλλιτεχνών και εξελίχθηκαν σε ένα πρωτότυπο και διαφορετικό τρόπο προβολής ιδεών και εννοιών που απασχολούν τον εκάστοτε καλλιτέχνη. Χρησιμοποιώντας ως βάση την μορφή του βιβλίου, ο καλλιτέχνης δημιουργεί ένα ξεχωριστό, μοναδικό έργο τέχνης που μπορεί να συνδυάζει την ζωγραφική, την χαρακτική, την φωτογραφία, την γλυπτική, τον γραπτό λόγο, την εικόνα, ακόμα και τον ήχο. Το υπέροχο με αυτό το είδος τέχνης είναι ότι δεν υπάρχουν όρια, αφήνοντας τους καλλιτέχνες να πειραματιστούν ελεύθερα.

Όλα αυτά θα πάρουν σάρκα και οστά στην έκθεση «Το Βιβλίο ως Έργο Τέχνης», στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, στον ανακαινισμένο χώρο της Παλαιάς Βιβλιοθήκης, από τις 28 Σεπτέμβρη έως τις 5 Οκτώβρη. Με αφορμή την ανακήρυξη της Αθήνας ως παγκόσμιας πρωτεύουσας βιβλίου για το έτος 2018, η ομάδα Project 2 είχε τη φανταστική αυτή ιδέα να αναδείξει την αξία των καλλιτεχνικών βιβλίων, δίνοντας την ευκαιρία σε 100  Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες από τον χώρο των εικαστικών και της βιβλιοδεσίας να παρουσιάσουν 400 «αντικείμενα» από τα βάθη του χρόνου έως και την αυγή της ψηφιακής εποχής. 

 

Εμείς με τη σειρά μας, λίγο πριν την επισκεφθούμε, μιλήσαμε με μία εκ των καλλιτεχνών που θα λάβουν μέρος στην έκθεση, την Ελένη Καστρινογιάννη, την δημιουργό και founder της Coocoovaya.

Η Ελένη μας είχε αφήσει παλιότερα να μπούμε στον πολύχρωμο κόσμο της, δείχνοντάς μας τα πολύ ενδιαφέροντα έργα της και μιλώντας μας για αυτό που την κάνει πραγματικά ευτυχισμένη, να ζωγραφίζει. Αρκετά χρόνια αργότερα την συναντάμε ξανά, αυτή τη φορά με αφορμή την παρουσίαση έργων της στην έκθεση «Το Βιβλίο ως Έργο Τέχνης». O λόγος σε εκείνη: 

Η ΕΚΘΕΣΗ «ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΩΣ ΕΡΓΟ ΤΕΧΝΗΣ 2»

«Βιβλία που ξεδιπλώνονται, βιβλία ακορντεόν, βιβλία σε κουτιά, βιβλία από ξύλο, από πλεξιγκλάς, βιβλία μινιατούρες, βιβλία που δεν χωράνε σε ένα τραπέζι. Οι επιλογές υλικών, τεχνικών, διαστάσεων είναι ατελείωτες και 100 καλλιτέχνες καλούμαστε να τις εξερευνήσουμε, να πειραματιστούμε και να δημιουργήσουμε μοναδικά έργα τέχνης με αφετηρία την μορφή του βιβλίου. Η φαντασία έχει οργιάσει και το αποτέλεσμα πραγματικά θα το απολαύσετε.»

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ

«Είναι μία τεράστια προσπάθεια και λόγω του όγκου των καλλιτεχνών που συμμετέχουν, όσο και από τη συγκυρία ότι φέτος η Αθήνα είναι η Παγκόσμια Πρωτεύουσα του Βιβλίου. Επίσης είναι και μία έκθεση που θα λάβει μέρος στη Σχολή Καλών Τεχνών που από μόνη της δίνει μία μεγάλη διάσταση στην ενέργεια. Έχει πάρει δημοσιότητα και αναμένεται να έχει μεγάλη επισκεψιμότητα, κάτι που χαροποιεί και όλους εμάς που συμμετέχουμε και όσους εμπνεύστηκαν την εκδήλωση. Η δημιουργία ενός εικαστικού έργου υπό τη μορφή βιβλίου ήταν μία πρόκληση από την αρχή, από την σύλληψη της ιδέας μέχρι την υλοποίηση, την βιβλιοδεσία, την επιλογή υλικών, την χρήση διαφορετικών τεχνικών. Δημιουργούμε γλυπτά από φτηνές φωτοτυπίες, έργα τέχνης από μοναδικά χειροποίητα χαρτιά, προσκαλούμε τον επισκέπτη σε ένα παιχνίδι με φόρμες και υλικά, κινητοποιώντας τις αισθήσεις και τις σκέψεις του.

Πρόκειται για μια μοναδική εμπειρία, όχι μόνο λόγω της ιδιαιτερότητας των έργων αλλά και λόγω του μεγέθους της – συμμετέχουν 100 καλλιτέχνες από τον εικαστικό χώρο με περισσότερα από 400 έργα συνολικά –  και της μεγάλης διείσδυσης στο φιλότεχνο κοινό. Έχοντας συμμετάσχει και στην πρώτη έκθεση το 2016 η οποία ήταν αρκετά μικρότερη σε μέγεθος, είμαι σίγουρη για την επιτυχία της και τις μοναδικές εντυπώσεις που θα αφήσει στους επισκέπτες. Αισθάνομαι μεγάλη χαρά και τιμή που θα βρίσκομαι μεταξύ τόσο σημαντικών και ταλαντούχων καλλιτεχνών σε μία τόσο ξεχωριστή έκθεση.»

 

ΤΑ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙ

«Στην έκθεση θα παρουσιάσω δύο έργα. Το πρώτο ονομάζεται Mirroarrred (από το Mirror και το Roarrr – τον βρυχηθμό του λιονταριού) και είναι μια κατά κάποιον τρόπο 3d εκδοχή ενός ζωγραφικού μου έργου, του λιονταριού. Το χαρακτηριστικό της δουλειάς μου είναι τα στρώματα (layers) χρώματος που χρησιμοποιώ δημιουργώντας έτσι την αίσθηση του βάθους στους πίνακές μου. Αυτό προσπάθησα να το αποδώσω σε τρισδιάστατη μορφή, φτιάχνοντας στην ουσία ένα διόραμα του αρχικού έργου με χειροποίητα χαρτιά κομμένα στο χέρι. Το πρωτότυπο έργο «καθρεφτίζεται» στην 3d εκδοχή του. Το δεύτερο έργο είναι ένα τετράπτυχο, ένα κρεμαστό ποίημα – μόμπιλο. Ένας πειραματισμός με διαφορετικά υλικά όπως χειροποίητα χαρτιά, κλωστή, φύλλα χρυσού, υπολείμματα χαρτιών από παλιές δημιουργίες και διαφορετικές τεχνικές όπως μονοτυπία, κολάζ και κέντημα στο χαρτί.»  

 

ΒΙΒΛΙΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ…

«Η θέση που έχει το βιβλίο στη ζωή μου; Την πιο κοντινή. Δίπλα μου. Μεγάλωσα μαζί του. Δεν ήταν μόνο όσα είχα στο σχολείο, αλλά και όσα αποκτούσα εξωσχολικά. Όσο μεγάλωνα, μαζί δυνάμωνε και γεωμετρικά αυξανόταν και η σχέση μου με το βιβλίο. Σε αυτό έβρισκα απαντήσεις και μέσα στις σελίδες του μάθαινα τον εαυτό μου. Το βιβλίο είναι συντροφιά, είναι ταξίδι, είναι εμπειρίες, είναι γνώσεις, είναι δημιουργία, είναι ένα παράθυρο στον κόσμο. Θυμάμαι βιβλία που να με έχουν καθηλώσει, θυμάμαι βιβλία που μου ήταν απλά αδιάφορα. Δεν μπορώ να σκεφτώ πάντως κάποια στιγμή στην ενήλικη ζωή μου που να μην με συντροφεύει ένα βιβλίο.» 

* Πληροφορίες για την έκθεση:

«Το Βιβλίο ως Έργο Τέχνης 2»

Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών

Παλαιά Βιβλιοθήκη

Πειραιώς 256, Άγιος Ιωάννης Ρέντης 182 35

Εγκαίνια: Παρασκευή 28.09, 19:00

Διάρκεια: 28 Σεπτεμβρίου – 5 Οκτωβρίου, 2018

Ώρες λειτουργίας: 12:00 – 20:00

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Αγγελά Χριστίνα, Αθανασίου Εύη, Αναγνώστου Ρούλα, Αναξαγόρου Μ. Βασίλεια, Αντωνάτου Μαρία, Αντωνίου Έλενα, Βίττης Κώστας, Ελευθερία Γεραρή, Γιαννοπούλου Ανδρομάχη, Γιουγλή Παναγιώτα, Γκλίνου Ελένη, Γκόλια Μαρία, Γούναρη Ελένη, Δελφίνο Ιωάννα, Δερμάτης Μπάμπης, Δουβέρη Αγγελική, Εταιρεία Εικαστικών Τεχνών Α. ΤΑΣΣΟΣ, Ευαγγελάτος Κώστας, Ζαχαρίου Κυβέλη, Ηλιοπούλου Κριστιάνα, Καμπάνης Μάρκος, Καμπούρογλου Λεωνίδας, Καρδάσης Γιάννης, Καστρινογιάννη Ελένη, Κατσαρού Νεφέλη, Κεχαγιά Ελισάβετ, Κλιάφα Πέγκυ, Κοζάκου‐Τσιάρα Όλγα, Κοκκίνη Μαρία, Κοκκίνου Αλεξία, Κομπατσιάρη Μαρία, Κορομηλά Ιωάννα, Κοσκινιώτου Βασιλική, Κουκουλάκη Στέλλα, Κουφοπάνου Αργυρώ, Κύρκου Ευδοκία, Λουκά Μαίρη, Λυντζέρης Γιώργος, Μάλλιου Ντορίνα, Μανώλαρου Δέσποινα, Μανωλίδου Αντιγόνη, Μαραγκάκη Εύα, Ματάλα Μαρία, Μαυρογιώργη Κυριακή, Μελή Άννα, Μελισσαρίδου‐Μπάμπουρα Όλγα, Μιχελάκη Θάλεια, Μουζακίτη Φιόνα, Μπαρτζιώκα Ηρώ, Μπενάκη Μαρία, Μπίζα Ευαγγελία, Μπογδάνου Όλγα, Μπολιεράκη Κωνσταντίνα, Μπόμπορη Αγγελική, Μπουντούρης Κώστας, Μπουρμπού Μαρία, Μπρισνόβαλη Αγγελική, Μπρουσκομάτης Θόδωρος, Πανταζή Δέσποινα, Παπαβασιλείου Γωγώ, Παπαβασιλείου Μαρία, Πασχαλίδου Κατερίνα, Πέτρου Σούλα, Πιτσιρή Παναγιώτα, Πολίτη Βάγια, Πολιτοπούλου Ελένη, Ράπτη Γιασεμί, Σανταμούρης Χρήστος, Σέμψη Τασία, Σινιόσογλου Αμαρυλλίς, Σκούρτης Άγγελος, Σπανουδάκη Αννέτα, Σπηλιωτάκη Μαργαρίτα, Σπύρου Βασιλική, Σταμάτη Μαρία, Σταματόπουλος Νεκτάριος, Συρογιάννη Πηνελόπη, Τζώρτζη Άννα, Τσεκούρα Αιμιλία, Τσιάρα Μάρθα, Τσιστράκη Στέλλα, Τσίτσελα Κατερίνα, Φέξης Φίλιππος, Φερεντίνου Βούλα, Φύτιζα Ρόζα, Χαρατσή Αθηνά, Χατζηγεωργίου Γιούλα, Χατζηγιώση Κλεοπάτρα, Χατζηστεφάνου Άννα‐Μαρία, Χρονοπούλου Αγνή, Lisauskiene Ausra, Lohmann Imke, Orati Iris Stephanie, Tomblin Αντρέας, Ομάδα σπουδαστών του εργαστηρίου Χαρακτικής καθηγητής Μανόλης Γιανναδάκης του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ (Ζέππου Έλενα, Μπάρμπα Ελεάννα, Παπαθεοδώρου Ναυσικά, Πατρικίου Στεφανία,Good Girls don’t wear white, The Shoplifters Crew).  

** Μπορείς να δεις δουλειές της Ελένης Καστρινογιάννη στο site της, στο facebook και στο etsy.  

Exit mobile version