TIPS

Ελαιόλαδο: πότε λήγει και πώς θα το διατηρήσεις φρέσκο

Unsplash

Αν και ζούμε στη χώρα όπου το ελαιόλαδο είναι άφθονο και το χρησιμοποιούμε σε όλες τις συνταγές, δεν σημαίνει ότι μπορείς να χρησιμοποιείς το ίδιο μετά από 2 χρόνια.

Αν το αντικαθιστάς συχνά, έχει καλώς. Το ελαιόλαδο, εξάλλου, πρέπει να χρησιμοποιείται όσο είναι φρέσκο. Έτσι, όπως δεν θα έπινες τον χυμό από πορτοκάλι μετά από καιρό, το ίδιο πρέπει να σκέφτεσαι και για τον χυμό της ελιάς. Και επειδή το λάδι δεν είναι σαν το παλιό καλό κρασί, δες πότε πρέπει να το καταναλώνεις, αλλά και πώς να το διατηρείς σωστά.

Πότε λήγει το ελαιόλαδο;

Καταρχάς, αν το καταναλώσεις μετά τη λήξη του, δεν θα πάθεις κάτι και κυρίως, δεν θα το καταλάβεις όπως συμβαίνει με τον ληγμένο χυμό πορτοκαλιού. Ωστόσο, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο πρέπει να καταναλώνεται μέσα σε 12 μήνες αφότου ανοιχτεί. Το φιλτραρισμένο αντέχει έως και 3 χρόνια, ενώ εκείνο που δεν έχει περάσει από φίλτρα, φτάνει τους 18 μήνες.

Πώς θα το διατηρήσεις φρέσκο

Βάλε το σε οπάκ μπουκάλι

Απόφυγε το γυάλινο και ό,τι έρχεται σε επαφή με το φως. Όσο πιο σκούρο το μπουκάλι, που προστατεύει το ελαιόλαδο από τις ακτινοβολίες, τόσο το καλύτερο.

Μακριά από φούρνο και ηλεκτρικά μάτια

Αν συνηθίζεις να φυλάσσεις το ελαιόλαδο δίπλα σε ηλεκτρικές συσκευές, άλλαξε συνήθεια. Μπορεί να είναι βολικό, αλλά έτσι θερμαίνεται και λήγει ακόμα πιο γρήγορα, αφού χάνει τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες.

Αλλά ούτε και στο ψυγείο το ελαιόλαδο

Η ιδανική θερμοκρασία είναι από 15 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Και φυσικά πάντα με το καπάκι του.