Ελληνικό νησί επιλέχθηκε ως κορυφαίος γαστρονομικός προορισμός από το National Geographic
- 18 ΑΠΡ 2024
Όταν σκέφτεται κανείς ελληνικά νησιά, ο νους του πάει απευθείας σε καταγάλανα νερά, σοκάκια, χρυσές αμμουδιές, πανηγύρια και θαλασσινά. Στο φαγητό γενικότερα. Ένα από τα πολλά νησιά – τα οποία προσφέρουν τα παραπάνω – ξεχώρισε το βρετανικό National Geographic και αυτό είναι η Σίφνος, παροτρύνοντας τους αναγνώστες του «να μαγειρέψουν σαν Έλληνες».
Το National Geographic αποθέωσε τη Σίφνο, για την παραδοσιακή και παράλληλα μοντέρνα γαστρονομική κουλτούρα της, η οποία αποτελείται από βιολογικά φρούτα και λαχανικά, τα οποία φυτεύουν και παράγουν χρόνια οι αγρότες του νησιού, σύμφωνα με κυκλαδίτικες παραδοσιακές μεθόδους, χρησιμοποιώντας πολύ λίγο νερό. Το νησί είναι φημισμένο και για τα νόστιμα κρέατά του και κυρίως για το αρνί.
Πέρα όμως από αυτά, το νησί έλαβε επαίνους και για τις αμμώδεις παραλίες του, τα αμέτρητα εκκλησάκια του και τα λευκά υπέροχα χωριά Απολλωνία, Αρτεμώνας και Κάστρο. Τα παραπάνω επιβεβαίωσε και το ισπανικό Conde Nast Traveler, κατατάσσοντας το στον κατάλογο με τα νησιά που θα ξεχωρίσουν το 2024.
Η δημοφιλής ταξιδιωτική ιστοσελίδα αναφέρει πως η Σίφνος οφείλει τη «γευστική φήμη» της στον Νικόλαο Τσελεμεντέ που συνέγραψε το πρώτο βιβλίο ελληνικής μαγειρικής. Μάλιστα, διεξάγεται κάθε χρόνο φεστιβάλ Κυκλαδίτικης γαστρονομίας με το όνομά του. Αυτή η μοναδική γιορτή γεύσεων και παραδόσεων διαρκεί συνήθως 3 μέρες, γεμίζοντας την ατμόσφαιρα με τη μαγεία της κυκλαδίτικης γαστρονομίας και του πολιτισμού. Πέρα από αυτά, το νησί έχει και εργαστήρια αγγειοπλαστικής, που φτιάχνουν τα πήλινα αγγεία, στα οποία παρασκευάζεται η ρεβιθάδα, όπως το μαστέλο που έχει δώσει το όνομά του και στην αντίστοιχη παραδοσιακή συνταγή της Σίφνου για ένα πιάτο με κρέας.
«Η αυθεντικότητα, η φύση και η γαστρονομία είναι τα 3 στοιχεία που συνδέονται άρρηκτα μεταξύ τους και ”ευθύνονται” για τη μοναδικότητα της Σίφνου. Μέσα από επαφές μας με ταξιδιωτικούς συντάκτες, τουριστικούς φορείς και προγραμματισμένες συναντήσεις με επαγγελματίες σε διεθνείς εκθέσεις τουρισμού γίνεται αντιληπτό πως η Σίφνος αντλεί τη δύναμή της από το ασύγκριτο φυσικό κάλλος, την τοπική κουλτούρα και την ψυχή των ντόπιων. Στο πνεύμα αυτό, ιδιαίτερη δυναμική έχει και το Πάσχα στο νησί που αποκαλύπτει έναν μοναδικό κόσμο παραδόσεων και εθίμων», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Σίφνου Γιάννης Ραφελέτος.
Συγκεκριμένα, ξεχωρίζει η συνάντηση των επιταφίων από διαφορετικούς οικισμούς σε 2 σημεία του νησιού την Μεγάλη Παρασκευή Την Κυριακή του Πάσχα το μεσημέρι, γίνεται η λειτουργία της Δεύτερης Ανάστασης στο γραφικό Μοναστήρι της Παναγιάς στην Βρύση όπου συμμετέχει ο κλήρος του νησιού στο σύνολό του. Επίσης μετά το τέλος του εσπερινού της Αγάπης προσφέρονται σε όλους τους παρευρισκόμενους ποτά, γλυκά και κόκκινα αυγά.
Από το εορταστικό τραπέζι της Σίφνου δεν απουσιάζουν η σπιτική ξινομυζήθρα, και η μελόπιτα, ένα τοπικό γλυκό από μέλι, μυζήθρα και αυγά, ενώ το αρνί ψήνεται στο μαστέλο, τοποθετημένο πάνω στη σχάρα από κληματόβεργες, με ντόπιο κόκκινο κρασί και άνηθο. Ενισχύοντας τις παραδόσεις, οι τοπικοί σύλλογοι αναβιώνουν διαχρονικά Πασχαλινά έθιμα όπως είναι η «κουνίστρια» καθώς και το ομαδικό παιχνίδι «τσούνια», ένα είδος «μπόουλινγκ», που έπαιζαν μέχρι πρόσφατα οι νέοι και οι νέες σε κάθε γειτονιά.