Έμεινε κρασί στο μπουκάλι; 5 τρόποι χρήσης για να μην πάει χαμένο
- 15 ΟΚΤ 2023
Το πάρτι τελείωσε, αλλά το κρασί όχι. Κάποιοι φίλοι σου δεν ήπιαν πολύ, με αποτέλεσμα να μείνει κρασί στο μπουκάλι. Εσύ πάλι, ξέρεις ότι δεν πρόκειται να πιείς το κρασί που περίσσεψε μόνη σου.
Ένα ανοιχτό μπουκάλι κρασιού διαρκεί 1-2 μέρες. Άντε οι μέρες να γίνουν 5 αν το αποθηκεύσεις στο ψυγείο και το κλείσεις με τον φελλό του. Από εκεί και έπειτα, όμως, η γεύση αρχίσει να αλλοιώνεται, να γίνεται λιγότερο ζωντανή ή -ακόμα χειρότερα- να αρχίζει να μυρίζει σαν ξύδι, που σημαίνει ότι ήδη αποικίστηκε από τα ίδια βακτήρια που βοήθησαν στη ζύμωσή του.
Το πιθανότερο είναι να το χύσεις στον νεροχύτη. Ή να το αποθηκεύσεις στο ψυγείο με την προοπτική να το πιείς τις επόμενες μέρες. Κάτι που δεν συμβαίνει, με αποτέλεσμα το κρασί σου να έχει την ίδια κατάληξη. Υπάρχουν, λοιπόν, δημιουργικοί, ευφάνταστοι (και νόστιμοι) τρόποι για να αξιοποιήσεις ένα μπουκάλι που δεν τελείωσε την ημέρα που το άνοιξες. Δεν θα πάει χαμένη ούτε σταγόνα!
5 τρόποι να αξιοποιήσεις το κρασί που έμεινε για να μην πάει χαμένη ούτε σταγόνα
Κρασάτη μαρινάδα
Το κόκκινο κρασί μπορεί να γίνει συστατικό της πιο νόστιμης μαρινάδας στο (οποιοδήποτε) κρέας. Με μια γρήγορη αναζήτηση, μπορείς να βρεις πολλές μαρινάδα με βάση το κρασί (είτε λευκό είτε κόκκινο) ανάλογα με το κρέας που θα μαγειρέψεις. Για παράδειγμα, το χοιρινό και το μοσχάρι ταιριάζει εξαιρετικά με κόκκινο κρασί, ενώ το κοτόπουλο με λευκό. Βέβαια, εσύ έχεις το ελεύθερο να πειραματιστείς με τις γεύσεις.
Βαφή για υφάσματα
Συνήθως, το να λεκιαστεί το τραπεζομάντιλο είναι το πρόβλημα και όχι ο στόχος. Σε αυτήν την περίπτωση τα πράγματα λειτουργούν αντίθετα. Την επόμενη φορά που θα πέσει κόκκινο κρασί πάνω σε ανοιχτόχρωμο ύφασμα, δοκίμασε να βάψεις το τραπεζομάντιλό σου. Έτσι για την αλλαγή. Δεν βαρέθηκες το ίδιο χρώμα; Να ξέρεις ότι η μέθοδος λειτουργεί και σε μπλουζάκια και σεντόνια.
Ανάλογα με τον τύπο και την ποσότητα του υφάσματος και το πόσο έντονη θέλεις να είναι η κόκκινη απόχρωση, οι χρόνοι ποικίλλουν. Θα χρειαστείς μια ικανοποιητική ποσότητα κόκκινου κρασιού, μια μεγάλη κατσαρόλα και μια εστία φωτιάς. Ξεκινάς το βράσιμο!
Σπιτικό ξύδι
Το καλό πράγμα αργεί να γίνει. Αλλά αν έχεις υπομονή να φτιάξεις το δικό σου ξύδι, το κρασί που έμεινε είναι η καλύτερη αφορμή για να ξεκινήσεις τα πειράματα. Θα χρειαστείς ένα μεγάλο δοχείο και υπομονή δύο ή τρεις μήνες. Υπάρχουν πολλές συμβουλές στο internet, ενώ μπορείς να συμβουλευτείς και έναν ειδικό.
Yummy κρασο-μαρμελάδα
Εάν δεν ζεις χωρίς μαρμελάδα, έκανες (κυριολεκτικά) την τύχη σου. Το κρασί που λήγει άμεσα, θα μετατραπεί στην πιο γευστική, σπιτική μαρμελάδα. Εδώ μπορείς να βρεις αναλυτικές οδηγίες παρασκευής.
Σάλτσα κόκκινου κρασιού
Λίγο κόκκινο κρασί που έμεινε είναι αρκετό για να δημιουργήσεις την πιο νόστιμη σάλτσα κόκκινου κρασιού για τα κρέατα σου (το ribeye θα πάει σε άλλο επίπεδο). Εάν, πάλι, δεν τρως κρέας, δοκίμασε να περιχύσεις τη σάλτσα πάνω στο τόφου ή τα μανιτάρια που θα ψήσεις στον φούρνο. Εμείς ήδη σου βρήκαμε μια πεντανόστιμη συνταγή!