Ένα ανακαινισμένο διαμέρισμα του ’70 στη Νεάπολη, θα σε κάνει να λατρέψεις την art deco
- 9 ΦΕΒ 2023
Ανάμεσα στον λόφο του Στρέφη και τον Λυκαβηττό, ενώνει ή και χωρίζει τις δύο πιο αντιφατικές συνοικίες του κέντρου, τα Εξάρχεια και το Κολωνάκι, η συνοικία της Νεάπολης.
Η Νεάπολη είναι συνώνυμη των φοιτητών του πανεπιστημίου, της ανερχόμενης αστικής τάξης και των διανοούμενων που παλαιότερα σύχναζαν στους δρόμους της. Από αρχιτεκτονικής απόψεως, οι αυλές και τα αθηναϊκά, νεοκλασικά σπίτια διατηρούνται ακόμα ως μια γλυκιά ανάμνηση της παλιάς Αθήνας. Η νεοκλασική αισθητική της, λοιπόν, διατηρείται στις περισσότερες γειτονιές της και το παρακάτω διαμέρισμα βρίσκεται σε πολυκατοικία της περιοχής που γράφει ιστορία από το ’70.
Αυτό το ανακαινισμένο διαμέρισμα του ’70 είναι η επιτομή της art deco αισθητικής
Η ανακαίνιση πραγματοποιήθηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο Plaini and Karahalios Architects και συγκεκριμένα από τους αρχιτέκτονες, Γιάννη Καραχάλιο και Ελισάβετ Πλαΐνη. Από μόνιμη κατοικία με ένα υπνοδωμάτιο, οι δύο αρχιτέκτονες ανέλαβαν τη μετατροπή του σε διαμέρισμα περιστασιακής χρήσης για πενταμελή οικογένεια. Ο χώρος επαναπροσδιορίστηκε σε σχέση με το μέγεθος, καθώς και εννοιολογικά.
Πιο συγκεκριμένα, δημιουργήθηκε τυπικό υπνοδωμάτιο για το ζευγάρι, καθώς και ένα ημιδημόσιο δωμάτιο με κουκέτες για τα τρία παιδιά, το οποίο συλειτουργεί με τον κοινόχρηστο χώρο, όπου η οικογένεια περνάει αρκετό χρόνο της ημέρας.
Η κουζίνα περιορίστηκε στα ελάχιστα απαραίτητα.
Highlight του ανακαινισμένου διαμερίσματος αποτελεί η τραπεζαρία. Βρίσκεται στην εκκίνηση του άξονα, ο οποίος διατρέχει τον διάδρομο με τους αποθηκευτικούς χώρους και καταλήγει εντός του υπνοδωματίου.
Το χαμηλομένο ταβάνι και το πράσινο χρώμα που έχει χρησιμοποιηθεί στο δάπεδο, τους τοίχους και την οροφή είναι τα δύο στοιχεία που διακρίνει την τραπεζαρία από τους υπόλοιπους χώρους.
«Συμβολικά το ίδιο το έπιπλο της τραπεζαρίας είναι ένα θραύσμα αθηναϊκής ιστορίας. Ένα art deco αντικείμενο που στέκεται ως έκθεμα», λένε χαρακτηριστικά στο LadyLike οι αρχιτέκτονες, Γιάννης Καραχάλιος και Ελισάβετ Πλαΐνη.
Η είσοδος στο διαμέρισμα γίνεται μέσα από ένα δρύινο κατώφλι. Αποτελεί μια παύση ρυθμού και αίσθησης από τον εξωτερικό κόσμο και μια εισαγωγή στο δρύινο δάπεδο, κυρίαρχο στοιχείο του παλιού διαμερίσματος.
Το μπάνιο απέκτησε μεγαλύτερο αποτύπωμα λόγω της σύγχρονης συνθήκης της βραχυχρόνιας κατοίκησης.