LIFE

Νέα έρευνα συνδέει την ομοφοβία με τη χαμηλή νοημοσύνη. Άντε να τους το εξηγήσεις τώρα

Unsplash

Μία είδηση που έρχεται να επιβεβαιώσει αυτό που ήδη υποπτευόμασταν. Ότι το μίσος απέναντι σε μειονότητες σχετίζεται μάλλον με το IQ.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Queensland της Αυστραλίας μελέτησαν τη σύνδεση μεταξύ της χαμηλής νοημοσύνης και των προκατειλημμένων απόψεων απέναντι στα ζευγάρια του ιδίου φύλου. Βασίστηκαν σε παλαιότερες έρευνες που έδειχναν ότι υπάρχει σύνδεση, όχι μόνο με την ομοφοβία αλλά και με άλλες προκαταλήψεις, όπως ο ρατσισμός.

Η νέα έρευνα

Η διαφορά της τωρινής έρευνας είναι ότι ξεπέρασε τα γεωγραφικά όρια των Η.Π.Α. «Αν και το συγκεκριμένο είναι τρομερά σημαντικό και σύγχρονο, λίγες έρευνες έχουν δείξει τη σύνδεση μεταξύ των ΛΟΑΤΚΙ ζητημάτων και της γνωστικής ικανότητας», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Francisco Perales.

Τα ευρήματα αυτής της έρευνας, δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Intelligence και μελετούν 11.564 Αυστραλούς. Αναλύθηκαν δεδομένα από το 2012, όπου οι ερωτήσεις ερευνούσαν το γνωστικό επίπεδο των συμμετεχόντων και από το 2015, όπου μελετήθηκε η στάση τους απέναντι στα δικαιώματα ισότητας. Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, τους ζητήθηκε να αξιολογήσουν την πρόταση «Τα ομόφυλα ζευγάρια θα έπρεπε να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τα ετερόφυλα», από το 1(διαφωνώ πολύ) έως το 7 (συμφωνώ πολύ). Το αποτέλεσμα ήταν λιτό και μεστό. Όσο πιο χαζός είσαι, τόσο πιο πιθανό είναι να βάλεις 1 στην αξιολόγηση.

Αν αναρωτιέσαι τι εννοεί η έρευνα με τη χαμηλή νοημοσύνη, διαπιστώθηκε κυρίως στον προφορικό λόγο και στα επίπεδα μόρφωσης και απόψεων για κοινωνικά και οικονομικά θέματα. Μία έρευνα του 2012 που έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο, έδειξε ότι η χαμηλή νοημοσύνη στην παιδική ηλικία σηματοδοτεί την ομοφοβία στην ενήλικη ζωή αλλά και γενική ρατσιστική στάση.

Θεραπεύεται η ομοφοβία;

Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα χαμηλά επίπεδα νοημοσύνης συνδέονται άρρηκτα με την ομοφοβία και προτείνουν την ενεργό συμμετοχή της εκπαίδευσης σε νέους ανθρώπους. Να μάθουν περισσότερα και να γίνουν σημαντικό κομμάτι της μόρφωσής μας, ώστε να μειωθούν τα ποσοστά προκαταλήψεων, που ανήκουν σε παλαιότερες εποχές.

Exit mobile version