TRAVEL

Έρευνα αποκαλύπτει ότι οι ομπρέλες θαλάσσης δεν μας προστατεύουν όσο νομίζουμε

Ένα από τα πιο απαραίτητα gadgets για την παραλία ήταν, είναι και θα είναι, κατά την ταπεινή μου άποψη, η ομπρέλα θαλάσσης. Δεν μπορώ να καταλάβω τον κόσμο που πηγαίνει για μπάνιο χωρίς αυτή και προτιμάει να ψηθεί στη λαλάκα σαν να είναι αρνίσιο παϊδάκι στη σχάρα μια τυχαία Κυριακή στη Λιβαδειά.

Οι ομπρέλες, λοιπόν, που όλοι θεωρούμε ότι μας κρύβουν από τον καυτό καλοκαιρινό ήλιο και κρατάνε σχετικά δροσερά το σημείο που έχουμε την πετσέτα και τον καφέ μας, δεν μας προστατεύουν από τις UV ακτίνες. Αυτό, τουλάχιστον υποστηρίζει έρευνα που έγινε στις αρχές του χρόνου από την JAMA Dermatology, πράγμα που με κάνει να σιχτιρίζω για όλες τις φορές που κουβαλούσα την ομπρέλα στις διακοπές.

Η έρευνα βασίστηκε στη σύγκριση της προστασίας που παρέχει η ομπρέλα σε σχέση με τα αντηλιακά που έχουν δείκτη SPF 100. Συμμετείχαν 81 άτομα τα οποία πέρασαν αρχικά 3,5 ώρες στη λίμνη Lewisville στο Τέξας (τη στιγμή της ημέρας που ο ήλιος έκαιγε περισσότερο) κάτω από μια ομπρέλα και στη συνέχεια χωρίς αυτή αλλά με αντηλιακό.

Κατά τη διάρκεια του πειράματος οι ερευνητές φρόντιζαν να είναι συνεχώς κάτω από την ομπρέλα οι συμμετέχοντες και να καλύπτουν το κορμί τους όταν χρειαζόταν να φύγουν από την ομπρέλα ώστε να είναι μονίμως προστατευμένοι από τον ήλιο. Αυτό που διαπίστωσαν πάντως μετά το τέλος του πειράματος είναι ότι το 78% των ατόμων που χρησιμοποίησαν ομπρέλα έπαθαν εγκαύματα ενώ μόλις το 25% των ατόμων που χρησιμοποίησαν αντηλιακό απέκτησαν κάποιο έγκαυμα.

”Η σκιά σαφώς και μειώνει την έκθεσή μας στις ακτίνες UV αλλά δεν τις μπλοκάρει τελείως. Οι ομπρέλες της παραλία δηλαδή εμποδίζουν την ορατή ακτινοβολία αλλά όχι τις υπέρυθρες και τις διάχυτες ακτίνες UV που παρουσιάζονται στις παραλίες από την αντανάκλαση της ακτινοβολίας στο νερό” αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ερευνητές του JAMA Dermatology.

Τέλος σημείωσαν πως το αντηλιακό με δείκτη SPF 100 προφανώς και προστάτεψε το δέρμα των συμμετεχόντων καλύτερα σε σχέση με τις ομπρέλες, αλλά καμία από τις δύο μεθόδους αντηλιακής προστασίας δεν απέτρεψε ολοκληρωτικά τα ηλιακά εγκαύματα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να χρησιμοποιείς συνδυαστικές μεθόδους αντηλιακής προστασίας όταν είσαι στην παραλία για να μην καταλήξεις κόκκινη σαν αστακός.

Exit mobile version