ΣΥΝΤΑΓΗ

Εύκολη συνταγή για το πιο νόστιμο και υγιεινό ψωμί

Το ψωμάκι όσο κι αν θες να το αποφύγεις, σου κάνει καλό. Η θρεπτική του αξία είναι υψηλή, γι' αυτό και πρέπει να έχει παρουσία στο διατροφολόγιό σου. Έτσι κι αλλιώς φτιάχνεται με τόσους διαφορετικούς τρόπους, για όλα τα γούστα, κι όχι απαραίτητα με λευκό αλεύρι. Μην "πυροβολείς" το ψωμάκι. Φτιάχ'το με τα χεράκια σου. Η παρακάτω συνταγή είναι απλή, χαμηλής θερμιδικής αξίας και γίνεται με οφέλιμα συστατικά.

Υλικά

500 γραμ. σταρένιο αλεύρι ή σίκαλης

350 ml χυμό πορτοκαλιού

1/2 φακελάκι μαγιά

3 κ.τ.γ ηλιόσπορο

2 κ.τ.γ λιναρόσπορο

1 χούφτα καρύδια σε κομματάκια

1 κ.τ.γ μέλι

λίγο λάδι

αλάτι

Εκτέλεση

Ρίχνεις το λάδι, το αλεύρι, τη μαγιά, τους σπόρους και τα καρύδια σ’ ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύεις. Ζεσταίνεις ελαφρώς τον χυμό πορτοκαλιού και διαλύεις μέσα του το μέλι. Αφού γίνει ένας ενιαίος χυμός, τον ρίχνεις μέσα στο μείγμα του αλευριού και ζυμώνεις για 10 λεπτά. Η ζύμη θα είναι έτοιμη όταν δεν θα κολλάει στο μπολ ή στα χέρια σου (αν χρειαστεί προσθέτεις λίγο αλεύρι).Ανάβεις τον φούρνο στους 50 βαθμούς και βάζεις τη ζύμη για 30 λεπτά για να φουσκώσει πιο γρήγορα. Τη βγάζεις, ρίχνεις από πάνω μια κουταλιά αλεύρι και τη ζυμώνεις σε καρβελάκι. Πασπαλίζεις με λίγο αλεύρι παραπάνω και χαράζεις την επιφάνειά του σε 2 σημεία. Απλώνεις το καρβέλι σε αντικολλητικό χαρτί και το τοποθετείς στο πυρέξ για ακόμα 30 λεπτά. Κατόπιν αυξάνεις τη θερμοκρασία στους 180-190 βαθμούς κελσίου και ψήνεις για 45-60 λεπτά.