EUROVISION

Eurovision 2016: Νικήτρια η Ουκρανία

Με 534 βαθμούς η συμμετοχή της Ουκρανίας κατέκτησε την Ευρώπη και βρέθηκε στην πρώτη θέση του διαγωνισμού της Eurovision. Η Jamala ανήκει στη μουσουλμανική μειονότητα των Τατάρων της Κριμαίας, Το τραγούδι της αφηγούνταν την ιστορία της προγιαγιάς της το 1944, χρονιά των μαζικών διωγμών των Τατάρων από την περιοχή της Κριμαίας από τις δυνάμεις του Στάλιν. Το μοιρολόι της Jamala μίλησε στις ψυχές. ''Θέλω ειρήνη και αγάπη'' αυτή ήταν η ευχή της μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Ραντεβού στο Κίεβο!

 

Το βίντεο της εμφάνισης

 

 

Top 3

1. Ουκρανία – 534 βαθμοί

2. Αυστραλία – 511 βαθμοί

3. Ρωσία- 491 βαθμοί

Οι αλλαγές στην ψηφοφορία

Αρχικά, τα τηλεοπτικά δίκτυα των 42 χωρών που συμμετέχουν ανακοίνωσαν τους βαθμούς, από έναν ως δέκα, που έδωσαν οι κριτικές τους επιτροπές επαγγελματιών. Στη συνέχεια οι κριτικές επιτροπές έδωσαν το 12άρι και στο τέλος η Eurovision προσέθεσε τους βαθμούς που συλλέχθηκαν από κάθε χώρα χάρη στην ψηφοφορία των τηλεθεατών, ξεκινώντας από τον υποψήφιο που συγκέντρωσε τους λιγότερους και φτάνοντας σ’ αυτόν που έλαβε τους περισσότερους.

Τι έλεγαν τα προγνωστικά

Το καλύτερο κομμάτι της Eurovision είναι τα προγνωστικά. Μέχρι την τελευταία στιγμή οι ειδικοί ανεβοκατέβαζαν τις συμμετοχές στην δεκάδα. Ας θυμηθούμε τι έδιναν.

1. Ρωσία: Sergey Lazarev – You Are The Only One

2. Aυστραλία: Dami Im – Sound of Silence

3. Ουκρανία: Jamala – 1944

4. Γαλλία: Αmir – J’ai Cherche

5. Σουηδία: Frans – Ιf I were Sorry

6. Αρμενία: Iveta Mukuchyan – LoveWave

7. Μάλτα: Ira Losco – Walk on Water

8. Ιταλία: Francesca Michielin – No Degree of Separ

9. Ολλανδία: Douwe Bob – Slow Down

10. Βέλγιο: Laura Tesoro – What’s the Pressure

Η συμμετοχή της Ουκρανίας στη Eurovision

Η Ουκρανία έχει συμμετάσχει στο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision δώδεκα φορές, κάνοντας το ντεμπούτο της το 2003, τερματίζοντας στη 14η θέση με τον Ολέξαντρ Πονομάριοφ, πριν από τη νίκη στη δεύτερη προσπάθειά τους, όταν η Ρουσλάνα κέρδισε το διαγωνισμό το 2004 με το “Wild Dances”. Η ουκρανική πρωτεύουσα, το Κίεβο ήταν η οικοδέσποινα πόλη για το 2005. Η Ουκρανία έχει τερματήσει επίσης δύο φορές στη 2η θέση στο διαγωνισμό, με τον Βέρκα Σέρντιουτσκα το 2007 και με την Άνι Λόρακ το 2008. Επίσης, τερμάτισε στην 3η θέση το 2013 με τη Ζλάτα Όγκνεβιτς. Η Ουκρανία έχει τερματήσει στην πρώτη δεκάδα συνολικά οκτώ φορές (2004-2014). Μαζί με τη Ρουμανία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Ρωσία και την Ελλάδα, η Ουκρανία δεν έχει χάσει κανέναν τελικό από την εισαγωγή των ημιτελικών το 2004 και έχει μέση βαθμολογία 143 πόντους ανά αγώνα, 233 συμπεριλαμβανομένων των ημιτελικών.

Exit mobile version