Eurovision Flashback: Οι πιο επιτυχημένες συμμετοχές της Ελλάδας στην ιστορία του θεσμού
- 14 ΜΑΙ 2019
Eurovision. Για άλλους πανηγυράκι, για άλλους το ευρωπαϊκό μουσικό γεγονός της χρονιάς, για κάποιους ένα φαντασμαγορικό τηλεοπτικό show και για κάποιους άλλους ένα άνευ ουσίας θέαμα. Για όλους όμως ένα θέμα προς συζήτηση. Και για εμένα προσωπικά Eurovision σημαίνει μια pop απόλαυση και μία παράδοση που από τα παιδικά μου κιόλας χρόνια σήμαινε μια νύχτα ελευθερίας που μπορούσα να παρακολουθώ τηλεόραση ως αργά. Πώς λοιπόν να μην έχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου; Φυσικά θυμάμαι χρονιές απογοήτευσης, χρονιές ικανοποίησης και τη χρονιά που περπάτησα από το Παγκράτι όπου την παρακολούθησα στην Κυψέλη όπου έμενα καθώς οι δρόμοι ήταν γεμάτοι με ανθρώπους που πανηγύριζαν τη νίκη της Έλενας Παπαρίζου και του “My Number One”.
Η μοναδική φορά που αγγίξαμε την κορυφή της δεκάδας όμως, δεν είναι η μόνη αξιομνημόνευτη στην ιστορία του θεσμού. Εγώ είμαι εδώ, ως fan της Eurovision και φίλη σου να σου θυμίσω τις Ελληνικές συμμετοχές που κριτές και λαός τις έφεραν στις πρώτες 10 θέσεις του διαγωνισμού στην χρονιά τους. Και να ευχηθώ του χρόνου να έχει προστεθεί και μάλιστα σε κορυφαία θέση και η Κατερίνα Ντούσκα με το “Better Love”. Καλή επιτυχια Ελλάδα στον αποψινό ημιτελικό της Eurovision 2019.
Διάβασε κι αυτό: Κατερίνα Ντούσκα: 6 πράγματα που ίσως δεν ξέρεις για εκείνη λίγο πριν τη συμμετοχή στη Eurovision
Μάθημα Σολφέζ – 5η θέση
Το 1977 ο Πασχάλης, η Μπέσυ Αργυράκη, η Μαριάννα Τόλη και ο Ρόμπερτ Ουίλιαμς ανέβηκαν στη σκηνή της Eurovision στο Λονδίνο, παρατάχθηκαν κατά σειρά ύψους και ακολούθησαν τον μαέστρο τους και συνθέτη του τραγουδιού Γιώργο Χατζηνάσιο ενθουσιάζοντας τους πάντες με το «Μάθημα Σολφέζ» τους. Το 1977 οι συμμετοχές στην Eurovision είχαν τον περιορισμό να είναι σε μία από τις επίσημες γλώσσες κάθε κράτους και η εισαγωγή της παγκόσμιας γλώσσας της μουσικής στους στίχους λειτούργησε υπέρ μας. Ελλάδα στην 5η θέση και το τραγούδι στο πάνθεον των ελληνικών συμμετοχών.
Τσάρλι Τσάπλιν – 8η θέση
Την επόμενη χρονιά, το 1978, την Ελλάδα εκπροσώπησε η Τάνια Τσανακλίδού. Ο Σάκης Τσιλίκης υπέγραψε τη μουσική και ο συγγραφέας Γιάννης Ξανθούλης τους στίχους, η φωνή της Τάνιας Τσανακλίδου που εμφανίστηκε με ανδρόγυνο look στη σκηνή κυριάρχησε και ο “Τσάρλι Τσάπλιν” ξεχώρισε στη Eurovision που διοργανώθηκε εκείνη τη χρονιά στο Παρίσι με ρεκόρ συμμετοχών. Ανάμεσα στις 20 χώρες που έλαβαν μέρος η Ελλάδα ήρθε 8η. Σε αυτές τις πρώιμες συμμετοχές πάντως, η μεγάλη απόλαυση στη Eurovision, όπως υποστηρίζει και ο δημιουργός του παρακάτω video, ήταν η live ορχήστρα και δεν διαφωνούμε.
Σωκράτη – 8η θέση
«Θεό, θεό, θεό δε σε λένε, κεριά, κεριά, κεριά δε σου καίνε. Αλλά τα λο, τα λο, τα λόγια σου καίνε κι ακό κι ακό κι ακόμα τα λένε, Σωκράτη εσύ superstaaaaar». Αυτή η παράγραφος θα μπορούσε να τελειώσει εδώ και να μην χρειαστεί να γράψω τίποτα άλλο. 1979, τόπος διεξαγωγής η Ιερουσαλήμ και η νίκη ήταν και πάλι για το Ισραήλ. Το τραγούδι «Σωκράτη» έγραψαν οι Δώρος Γεωργιάδης (μουσική) και Σώτια Τσώτου (στίχοι) και το ερμήνευσε ντυμένη με κάτι που παρέπεμπε σε μανδύα η Ελπίδα. Ρυθμός, στυλ, άρωμα Ελλάδας, όλα παρόντα αλλά η Ελλάδα δεν κατάφερε να φτάσει πιο ψηλά από την 8η θέση.
Για μία απόλυτα Eurovisio-νική εβδομάδα συντονίσου καθημερινά 16:00-18:00 στην εκπομπή «Το Lifestyle φταίει» στο ραδιόφωνο News24/7 στους 88,6.
Φεγγάρι Καλοκαιρινό – 8η θέση
Μετά από μία μικρή κάμψη με την Άννα Βίσση και το «Ωτοστόπ» της που μας έφερε στη 13η θέση, επανήλθαμε το 1981 στην δεκάδα του διαγωνισμού με τον Γιάννη Δημητρά και το «Φεγγάρι καλοκαιρινό». Στιχουργός ήταν ο ίδιος, συνθέτης επίσης μαζί με το Γιώργο Νιάρχο. Για την εμφάνισή του στη σκηνή του RDS Simmonscourt Pavilion στο Δουβλίνο, ο τραγουδιστής συνοδεύτηκε στο πιάνο από την ηθοποιό και πιανίστα Σοφία Χούντρα (η οποία ωστόσο δεν γράφτηκε στην οθόνη, μάλλον νόμισαν προς είδε φως και μπήκε στη σκηνή). Ομολογώ ότι το τραγούδι δεν το ήξερα, ούτε και τον τραγουδιστή, πάντως η Ευρώπη τον εκτίμησε δεόντως και του έδωσε την 8η θέση.
Το δικό σου αστέρι – 9η θέση
Μετά από αρκετές χρονιές με αποχωρήσεις και κακές θέσεις στον πίνακα της τελικής κατάταξης, το 1989 η Μαριάννα Ευστρατίου κάνει comeback στη δεκάδα με τη χαριτωμένη μπαλάντα «Το δικό σου αστέρι». Η ίδια είχε γράψει και τη μουσική του τραγουδιού μαζί με τον Γιάννη Κύρη ενώ τους στίχους υπέγραφε η Βίλυ Σανιάνου. Η Μαριάννα στα λευκά στη σκηνή με γλυκιά φωνή και η Ελλάδα στην 9η θέση.
Όλου του κόσμου η ελπίδα – 5η θέση
Αν και κατ’ εμέ η 5η θέση στην ιστορία του θεσμού (μη σου πω και η πρώτη) έπρεπε να κατακτηθεί από την «Άνοιξη» του 1991 με τη Σοφία Βόσσου που τελικά βρέθηκε στην 13η θέση (ντροπή και όνειδος), την κατέκτησε την επόμενη χρονιά η Κλεοπάτρα με το τραγούδι «Όλου του κόσμου η ελπίδα», σε μουσική και στίχους του Χρήστου Λαγού. Φωνή καμπάνα η Κλεοπάτρα και ζωντανή ορχήστρα παρόλο που πια δεν ήταν υποχρεωτική η παρουσία της. Βάλε και το σκηνικό – τριήρης (αν και έμοιαζε σαφώς με καράβι των vikings) για την απαραίτητη επίκληση στο συναίσθημα του θαυμασμού της Ευρώπης για την αρχαία Ελλάδα και η 5η θέση μπήκε στο τσεπάκι μας.
Ελλάδα χώρα του φωτός – 9η θέση
Και φτάσαμε στον λόγο ύπαρξης αυτού του άρθρου, Όλα όσα προηγήθηκαν και όσα θα ακολουθήσουν είναι απλά η πρόφαση να μιλήσω για την αγαπημένη μου συμμετοχή στη Eurovision, τη στιγμή που αποφασίσαμε να κάνουμε πάταγο κι ας βρεθήκαμε μόλις στην 9η θέση. Το 1992 στο Μάλμε της Σουηδίας, αποφασίσαμε να εισάγουμε κάποια Ανατολή στα τραγούδια που στέλναμε, είπαμε να σηκωθούμε από τον καναπέ μας καθώς παρακολουθούσαμε την Καίτη Γαρμπή να λικνίζεται στους ήχους του τραγουδιού σε στίχους και μουσική Δημοσθένη και την ντύσαμε και με ένα φόρεμα – σκάνδαλο δια χειρός Celia Kritharioti. «Φορούσε ή δεν φορούσε εσώρουχο» ήταν το debate των ημερών και το τραγούδι δε το ξεχάσαμε ποτέ. Κι ούτε πρέπει δηλαδή γιατί είναι απόλαυση. Μαζί με την Καίτη που αγαπούσες, το ντεμπούτο της στη Eurovision κάνει στα φωνητικά η Βικτώρια Χαλκίτη. Το ίδιο και ο Νίκος Τερζής ως μουσικός.
Δες ακόμα: Τα ελληνικά τραγούδια της Eurovision που δεν πέρασαν αλλά έγραψαν ιστορία
Σε ότι αφορά το γνωστό ερώτημα «Φορούσε ή δεν φορούσε» η εκπομπή «Η φωλιά των Κου Κου» διερεύνησε και φέτος το ζήτημα.
Die For You – 3η θέση
Κόντεψε να περάσει δεκαετία για να ξαναδούμε τη δεκάδα αλλά όταν το κάναμε είδαμε από πολύ κοντά και την πρώτη θέση. Οι Antique, κατά κόσμον Έλενα Παπαρίζου και Νίκος Παναγιωτίδης, γεννημένοι και μεγαλωμένοι στη Σουηδία αποφασίζουν να εκπροσωπήσουν τη μαμά πατρίδα που εντωμεταξύ είχε απουσιάσει δύο χρονιές από τον διαγωνισμό και όλοι παθαίνουμε την πλάκα μας. Μαζί μας και οι Ευρωπαίοι φίλοι μας που μας δίνουν την 3η θέση στο διαγωνισμό. Κι ό,τι και να πούμε για το ντεμπούτο της Έλενας Παπαρίζου στη ζωή μας στα 19 της χρόνια με αυτό το λευκό Jumpsuit θα είναι λίγο. Τυχαίο μόνο δεν πρέπει να ήταν που κι εδώ είχε ανάμειξη ο Νίκος Τερζής καθώς μαζί με τον Αντώνη Παππά υπέγραψαν το συρτάκι που μας έφερε τόσο κοντά στην κορυφή.
Shake It – 3η θέση
Μέσα από τα χέρια μας είχαν πάρει τη νίκη το 2004 όταν ο Σάκης Ρουβάς (Σάααααακη) βρέθηκε στη σκηνή της Κωνσταντινούπολης στον 49ο διαγωνισμό της Eurovision και τραγούδησε την δημιουργία του Νίκου Τερζή και πάλι (στίχοι του Νεκτάριου Τυράκη) “Shake it”. Και τον χορό του τον έριξε, και τη μπλούζα του έσκισε και όλα τα έκανε σωστά ο Σάκης αλλά τον έφαγε ο τυφώνας Ruslana με το Wild Dances. Δεύτερος είχε έρθει ο Σέρβος Zeljko Joksimovic, αλλά για εμάς ο νικητής ήταν και θα είναι πάντα ο Σάκης. Έτσι για να καταλαβαίνεις και πόσο δύσκολη ήταν η 3η θέση εκείνη τη χρονιά μέχρι τότε δεν υπήρχαν ημιτελικοί αφού το πολύ 25 χώρες έπαιρναν μέρος.
My number One – 1η θέση
Το comeback της Έλενας Παπαρίζου στο διαγωνισμό ήταν αυτό που έπρεπε να είναι επικό και ήταν. Το 2005 η Έλενα Παπαρίζου παίρνει τη σκυτάλη από τον Σάκη Ρουβα, φοράει το χρυσό της μίνι φόρεμα και βγαίνει να τραγουδήσει το προφητικό άσμα των Ναταλίας Γερμανού και Χρήστου Δάντη “My Number One” και νούμερο ένα βγαίνει. Όχι απλά δεκάδα, ούτε καν τριάδα. Η κορυφή του Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού Τραγουδιού που διεξήχθη στην Ουκρανία ήταν επιτέλους δική μας. Μπράβο στην Έλενα, άξιζαν οι πανηγυρισμοί στους δρόμους, άξιζε και ο ποδαρόδρομος που τράβηξα τότε (βλέπε πρόλογο).
Everything – 9η θέση
Η επόμενη χρονιά μας βρήκε στην Αθήνα με την Άννα Βίσση να μας εκπροσωπεί. Νίκος Καρβέλας και Paul Barry συνέπραξαν για το τραγούδι, η Άννα τραγούδησε την μπαλάντα της όπως μόνο εκείνη ξέρει να τραγουδά μπαλάντες, γονάτισε στην σκηνή αλλά από την 1η στην 9η θέση ήταν μεγάλη η απόσταση και για πολλούς ασυγχώρητη. Δεν βαριέσαι όμως, στη δεκάδα μείναμε και δικαιωματικά η Άννα Βίσση κέρδισε τη θέση της στην ταπεινή μας λίστα. Πάντως από τον διαγωνισμό του 2006 αυτό που μας έμεινε περισσότερο στα χρόνια που πέρασαν ήταν η αγάπη μας για τη Μαρία Μενούνος, την ελληνικής καταγωγής παρουσιάστρια που έφτασε στην Αμερική για να παρουσιάσει τη Eurovision με τον Σάκη Ρουβά. Α και οι νικητές, οι Lordi από τη Φινλανδία που χάρισαν σε εμάς μία τρομάρα και στη χώρα τους την πρώτη νίκη της μετά από 45 χρόνια αναμονής.
Yassou Maria – 7η θέση
Μετά τις μπαλάντες επανήλθαμε στα κέφια μας και ο Σαρμπέλ βρέθηκε να χαιρετάει κάποια Μαρία στη Φινλανδία το 2007. Τα κέφια που υπέγραφαν οι Άλεξ Παπακωνσταντίνου και Marcus Englöf μουσικά και ο Mack στιχουργικά, μας έφεραν και λίγο πιο ψηλά στη κατάταξη του τελικού εκείνη τη χρονιά. Ο Σαρμπέλ έβαλε τα δυνατά του και θυμίζοντας ελαφρώς Ricky Martin στο στυλ του τραγουδιού μας έφερε στην 7η θέση.
My secret combination – 3η θέση
Η τρίτη και τελευταία μας ως τώρα 3η θέση στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision κατακτήθηκε το 2008 με το “Secret Combination” (μουσική Κωνσταντίνος Παντζής και στίχοι Ποσειδώνας Γιαννόπουλος) και τη γλυκιά Καλομοίρα. Χορός, show, ρυθμός και το γνωστό κέφι και μπρίο στη σύνθεση καθιερωμένο πια, το τραγούδι της Καλομοίρας τα είχε όλα. Και γι’ αυτό εκτός από την τρίτη θέση στη Eurovision του 2008 στη Σερβία κατάφερε να μπει και στα chart χωρών όπως της Τουρκίας, της Δανίας, της Σουηδίας αλλά και του Βελγίου, της Αγγλίας και της Ιρλανδίας. Το λεγόμενο και σουξέ. Νικητής πάντως εκείνη την χρονιά ήταν ο Dima Bilan με το “Believe”.
This is our night – 7η θέση
Στη Μόσχα ταξίδεψε το 2009 ο Σάκης Ρουβάς για τη δική του επιστροφή στον διαγωνισμό. Δυστυχώς, τη δεύτερη φορά δεν τα πήγε τόσο καλά όσο την πρώτη και το “This is our night” σε μουσική του Δημήτρη Κοντόπουλου βγήκε 7ο. Τι χόρεψε, τι πήδηξε ψηλά, τι άφησε κοιλιακό και στέρνο να φανεί, τι στάθηκε πάνω σε ένα γιγαντιαίο πράγμα που εμένα μου έμοιαζε με συρραπτικό που άφηνε να φανεί σιγά σιγά η ελληνική σημαία, και πάλι, ο Σάκης δεν έμελλε να κατακτήσει την πρωτιά στη Eurovision. Στην καρδιά μας την κρατά ακόμα.
ΩΠΑ! – 8η θέση
Κι εκεί που είχαμε χάσει τον Γιώργο Αλκαίο από προσώπου γης «ΩΠΑ!» της και πήγε στη Eurovision του 2010. Στη Νορβηγία ακούστηκε το τραγούδι του Γιώργου Ακαίου σε στίχους του Γιάννη Αντωνίου και φίλων. Με φίλους ερμήνευσε το τραγούδι του και ο καλλιτέχνης που βρέθηκε στην 8η θέση στον τελικό. Και μπορεί να μην κέρδισε ο Γιώργος Αλκαίος αλλά ο κόσμος το χόρεψε και το ακόλουθο καλοκαίρι σίγουρα σε κάθε παρέα υπήρχε κάποιος που θα φορούσε ροζάριο. Γιατί η Eurovision επηρεάζει και τη μόδα.
Watch My Dance – 7η θέση
Ο Γιάννης Χριστοδουλόπουλος και η Ελεάνα Βραχάλη είναι υπεύθυνοι για ένα από τα ωραιότερα τραγούδια που έχουμε στείλει ποτέ στη Eurovision. Κι ας μην βγήκε πρώτο το “Watch My Dance” που ερμήνευσε ο Λούκας Γιώρκας feat Stereo Mike στο Dusseldorf της Γερμανίας, ήταν ένα πολύ όμορφο τραγούδι. Το τραγούδι ήρθε 7ο σε έναν διαγωνισμό με 43 συνολικά υποψηφιότητες, ενώ νικήτρια χώρα της Eurovision αναδείχθηκε το Αζερμπεϊτζάν με το τραγούδι “Running Scared”.
Alcohol is free – 6η θέση
Την καλύτερη θέση μας στη δεκαετία που διανύουμε την έχουν εξασφαλίσει TO 2013 οι Koza Mostra και ο Αγάθωνας με το τραγούδι “Alcohol is free”. Το τραγούδι του συγκροτήματος σε στίχους Στάθη Παχίδη είχε τερματίσει πρώτο στον ημιτελικό ωστόσο στον τελικό έφτασε μία μόνο θέση πίσω από την πεντάδα. Πάντως μας διασκέδασε πολύ οπότε στόχος επετεύχθη.
Bonus Tracks: To πρώτο της ιστορίας και το θα έπρεπε να είναι πρώτο
Μπορεί να είχε βγει 11ο αλλά το τραγούδι «Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και τ’ αγόρι μου» με τη Μαρινέλλα στο μικρόφωνο αποτελεί την πρώτη συμμετοχή της Ελλάδας στη Eurovision το μακρινό 1974 ε και είπα να στο κεράσω κι αυτό.
Κι επίσης στα είπα και θα στα ξαναπώ και θα τα λέω πάντα. Και το S.A.G.A.P.O. μου άρεσε επειδή έχει μια cult διάθεση και έναν σπουδαίο τραγουδοποιό στο τιμόνι αλλά τίποτα δεν θα φτιάξει μέσα μου την αδικία την οποία υπέστη η «Άνοιξη» με τη Σοφία Βόσσου. Το 1991 έχει μείνει χαραγμένο μέσα μου και το τραγούδι επίσης και το αφήνω εδώ για κλείσιμο να μοιραστώ το τραύμα μου μαζί σου. Για την ιστορία την χρονιά που συμμετείχε η Σοφία Βόσσου κέρδισε η Σουηδία και η Καρόλα. Ήταν η πρώτη φορά που εμφανίστηκε η Γερμανία ως ολόκληρο κράτος μετά την ένωση Δυτικής και Ανατολικής Γερμανίας και η τελευταία φορά που εμφανίστηκε η Γιουγκοσλαβία πριν τη διάλυσή της.