Eurovision: Οι 12 αξέχαστες στιγμές του διαγωνισμού
- 14 ΜΑΙ 2022
Το Σάββατο 14 Μαΐου πρόκειται να μεταδοθεί ζωντανά ο τελικός της Eurovision 2022 από το Τορίνο, ενώνοντας για μία ακόμα χρονιά το τηλεοπτικό κοινό της Ευρώπης και όχι μόνο μπροστά στους δέκτες του. Η Eurovision είναι ένας θεσμός που λατρεύουμε να παρακολουθούμε, είτε είμαστε fans του, είτε όχι. Αν ανήκουμε στην πρώτη κατηγορία, απλά το διασκεδάζουμε με την καρδιά μας, αν όχι, διασκεδάζουμε να το κρίνουμε. Σε όποια κατηγορία κι αν ανήκουμε, ένα είναι σίγουρο, ότι απόψε θα πούμε κοιτάζοντας την οθόνη μας «Καλή επιτυχία Αμάντα Γεωργιάδη» και θα το εννοούμε.
O φετινός είναι ο 66ος διαγωνισμός τραγουδιού Eurovision που διοργανώνει η EBU, η Ραδιοτηλεοπτική Ένωσης Ευρώπης. Από το 1956 μέχρι σήμερα (με μοναδικό διάλειμμα αυτό του 2020 και της πανδημίας του κορονοϊού), η Eurovision έχει καταφέρει να μας διασκεδάσει, να μας εκνευρίσει, να μας μπερδέψει, να μας σηκώσει από τον καναπέ για να χορέψουμε και να μας κάνει να πανηγυρίσουμε ξέφρενα. Καθώς, λοιπόν, κάνουμε τις ετοιμασίες μας για να δούμε τον τελικό της Eurovision 2022 θυμόμαστε 12 στιγμές από τις Eurovision του παρελθόντος που αξίζει να μένουν στη μνήμη μας.
Ένα Waterloo που ήταν θρίαμβος
Στην Eurovision του 1974, οι ABBA ανέβηκαν στη σκηνή και τραγούδησαν το Waterloo. Το τραγούδι τους ήταν γραμμένο ειδικά για τη Eurovision και με αυτό κέρδισαν. Ήταν η πρώτη νίκη της Σουηδίας στον θεσμό. Με το τραγούδι τους οι ABBA πρωτοπόρησαν στην Eurovision, καθώς ήταν η πρώτη φορά που κέρδισε σε αυτήν ένα group που δεν τραγουδούσε στη γλώσσα του, αλλά στα Αγγλικά. Αξίζει να το θυμόμαστε πάντα, γιατί ήταν ένα από τα ελάχιστα τραγούδια στα 66 χρόνια της Eurovision, που παρουσιάστηκε εκεί κι έγινε μία πραγματικά μεγάλη, παγκόσμια επιτυχία.
H Dana International άνοιξε στη Eurovision του 1998 το δρόμο για το μέλλον
Το 1998 η Dana International τραγούδησε το κομμάτι Diva, εκπροσωπώντας το Ισραήλ στον διαγωνισμό τραγουδιού Eurovision. Η Dana, ήταν το πρώτο transgender άτομο που κέρδισε τον διαγωνισμό. Η Dana, ή άλλιως Sharon Cohen, όπως είναι το όνομά της μακριά από τη σκηνή, επιλέχθηκε να τραγουδήσει και το έκανε παρά τις τρανσφοβικές αντιδράσεις που προκλήθηκαν.
Όταν κέρδισε τελικά είπε ότι συγχωρεί τους επικριτές της. «Προσπαθήστε να με αποδεχτείτε εμένα και τη ζωή που κάνω», είπε. Και χάρη σε εκείνη ένα ακόμα λιθαράκι μπήκε στις έννοιες της ορατότητας και της εκπροσώπησης.
Οι γιαγιάδες της Ρωσίας που μας έπεισαν ότι η Eurovision είναι όντως για όλους
Μπορεί να μην κέρδισαν (γιατί πραγματικά αυτό το τραγούδι δεν ήταν καλό), αλλά οι γιαγιάδες που εκπροσώπησαν τη Ρωσία το 2012 έκαναν άθελά τους την πιο ισχυρή δήλωση κατά του ηλικιακού ρατσισμού. Οι Buranovskiye Babushki, όπως ήταν το όνομα του group που πτραγούδησε το Party for Everybody, ήρθε στη Eurovision για να πει ότι η τέχνη, η χαρά του τραγουδιού και η εκκεντρικότητα του θεσμού της Eurovision, δεν έχουν ηλικιακά όρια άνωθεν τουλάχιστον.
Τα «τέρατα» που αγαπήσαμε στη Eurovision του 2006
Μιλώντας για εκκεντρικότητα, ας ταξιδέψουμε πίσω στο 2006 τότε που η Ευρώπη γνώρισε τους Lordi μέσω της Eurovision. Οι εκπρόσωποι της Φινλανδίας στη Eurovision εκείνη τη χρονιά τραγούδησαν το Hard Rock Hallelujah και κέρδισαν, ενώ εμείς προσπαθούσαμε να καταλάβουμε με ποιο τέρας από το The Dark Crystal μας μοιάζουν.
H Ruslana έγινε η Αμαζόνα που δεν ξέραμε ότι χρειαζόμασταν να δουμε
Μέχρι που την είδαμε. Το 2004 η Ruslana από την Ουκρανία βγήκε στη σκηνή της Eurovision φορώντας δερμάτινα και γούνες και μαζί με τους χορευτές της μας παρέσυρε να χορέψουμε Wild Dances μέχρι τη στιγμή της ανακοίνωσής της ως νικήτρια. Τα Μέσα τρελάθηκαν με την παρουσία της κι όλοι έκαναν το πλέον αχρείαστο, διαχρονικά ερώτημα «Φορούσε ή όχι εσώρουχο;».
Η Καίτη Γαρμπή, ΤΟ φόρεμα και ΤΟ πλάνο στη Eurovision του 1993
Μιλώντας γι’ αυτό το αχρείαστο ερώτημα δεν θα μπορούσαμε να μη θυμηθούμε άλλη μία γυναίκα που, δυστυχώς, το άκουσες μία και δυο και τρεις και χίλιες δεκατρείς για την εμφάνισή της στη Eurovision. Η Καίτη Γαρμπή το 1993 τραγούδησε Ελλάδα χώρα του φωτός και τερμάτισε στην 9η θέση.
Η Καίτη Γαρμπή φορούσε φόρεμα που είχε σχεδιάσει η Σήλια Κριθαριώτη, αλλά οι τηλεθεατές περισσότερο έβλεπαν τα υπέροχα μάτια της. Η σκηνοθέτης της Eurovision άφησε για 43 δευτερόλεπτα ένα συνεχόμενο κοντινό πλάνο στο πρόσωπο της τραγουδίστριας και κάπως έτσι η Καίτη Γαρμπή έγινε κάτοχος ενός πολύ παράξενου ρεκόρ.
S.A.G.A.P.O. και θα s’agapo πάντα
Μπορεί με το τραγούδι του Μιχάλη Ρακιντζή S.A.G.A.P.O. να κατακτήσαμε την 17η θέση του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision το 2002 αλλά, παρά την κατάταξη, ήταν μία συμμετοχή που είχε όλα όσα χρειαζόταν η Eurovision. Εκκεντρική εμφάνιση; Τσεκ. Αγγλικό στίχο; Τσεκ και νταμπλ τσεκ μη σου πω, αφού ήταν το πρώτο τραγούδι της Ελλάδας χωρίς σχεδόν μία λέξη στα ελληνικά. Χορευτικό που μπορούσες να αντιγράψεις; Τσεκ. Σούσουρο; Προκάλεσε και μάλιστα πολύ.
Το τραγούδι απέκτησε cult φανατικό κοινό και κέρδισε κι ένα βραβείο για την εμφάνισή του σε εκείνη τη Eurovision, το Barbara Dex Award από τους fans της Eurovision για τα κοστούμια της ελληνικής αποστολής.
Η Verka Serduchka που προσγειώθηκε στη σκηνή από κάποιον άλλο πλανήτη στη Eurovision του 2007
Μιλώντας για εκκεντρικά κοστούμια και παρουσιάσεις, δεν γίνεται να μη θυμηθούμε τη Verka Serduchka, που το 2007 εκπροσώπησε την Ουκρανία με ένα τραγούδι το λιγότερο περίεργο. Η Verka είναι η drag περσόνα που έχει δημιουργήσει ο Ουκρανός κωμικός και τραγουδιστής Andriy Mykhailovych Danylko και το τραγούδι της στη Eurovision τερμάτισε στη δεύτερη θέση. Έχασε από τη Σερβία, αλλά αν δεν το έβλεπα γραμμένο αυτό το αποτέλεσμα, δεν θα το πίστευα ποτέ, καθώς η παρουσία της Verka είναι αυτή που μου έμεινε ανεξίτηλα εντυπωμένη στο μυαλό από εκείνον τον τελικό.
H Conchita που τάραξε τα νερά
Η drag queen Conchtia Wurst συνεπήρε το κοινό όχι μόνο με την genderqueer εμφάνισή της, αλλά και με τη φωνή της. Τραγούδησε το Rise Like A Phoenix και κατέκτησε τη Eurovision για την Αυστρία. Οι επικριτές δεν έλειψαν και στην περίπτωσή της, αφού ένα group στο Facebook εκείνη την εποχή ονομάστηκε Anti – Wurst και συγκέντρωσε 31.000 likes. Εκείνη πέταξε σαν φοίνικας πάνω από τα κεφάλια των μελών του και πάνω από την Ευρώπη, κατακτώντας την.
Η Ελένη Φουρέιρα και η πιο «άδικη» δεύτερη θέση
Κι αν μία φορά δεν πίστευα ότι η Verka Serduckha ήρθε δεύτερη, χίλιες φορές δεν το πιστεύω για την Ελένη Φουρέιρα που εκπροσώπησε την Κύπρο to 2018. H Έλενη Φουρέιρα και το Fuego βέβαια, κατάφεραν να διαγράψουν μία ιστορική πορεία για την Κύπρο στη Eurovision, καθώς για πρώτη φορά την έφεραν στη δεύτερη θέση του διαγωνισμού με 436 πόντους, που συνέλλεξαν από όλες τις υπόλοιπες χώρες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό. Το λες και τεράστια επιτυχία.
O Σάκης Ρουβάς και η τούμπα του
Τη χρονιά που κέρδισε η Ruslana, ο Σάκης Ρουβάς είχε τερματίσει στην τρίτη θέση. Ο τραγουδιστής βγήκε στη σκηνή του Abdi Ipekci Arena στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας (τo 2003 είχε κερδίσει η Sertab) με το πλατύ του χαμόγελο, τραγούδησε το Shake It φορώντας τζιν κι έκανε και τα ακροβατικά του στη σκηνή, κάνοντας μας να πιστεύουμε ότι εκείνη την χρονιά μπορεί και να κερδίζαμε την Eurovision. Η νίκη ήρθε μία χρονιά αργότερα τελικά.
Η Έλενα Παπαρίζου και το για πάντα Number One της καρδιάς μας από τη Eurovision του 2005
Η Έλενα Παπαρίζου ανέβηκε στη σκηνή της Eurovision το 2005, στον διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε στο Κίεβο, κι έκανε όλη την Ευρώπη να τραγουδά το My Number One και να τρελαίνεται στον χορό. Έφερε την ελληνική συμμετοχή στην κορυφή με 230 πόντους και όλοι όσοι παρακολουθούσαμε την Eurovision στην Αθήνα, βγήκαμε στους δρόμους. Επαναλαμβάνοντας κάτι από τους πανηγυρισμούς του Euro που είχαν προηγηθεί κάτι μήνες πριν κι από το ολοήμερο γλέντι που επικρατούσε τις ημέρες των Ολυμπιακών Αγώνων, η Έλενα Παπαρίζου ήταν λες και μας έδωσε ξανά το σύνθημα να βγούμε και να πανηγυρίσουμε τον θρίαμβο.