ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου: Αυτό είναι το πρόγραμμα του καλοκαιριού 2021

Ιωάννα Χατζηανδρέου

Για δεύτερη χρονιά λειτουργεί υπό έκακτες συνθήκες, λόγω της πανδημίας το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Όπως είπε στην παρουσίαση του προγράμματός του για το καλοκαίρι 2021, η Καλλιτεχνική του Διευθύντρια, Κατερίνα Ευαγγελάτου «Αγωνιζόμαστε». Και ο αγώνας αυτός απέδωσε καρπούς.

Η Κατερίνα Ευαγγελάτου και οι συνεργάτες της παρουσίασαν την Τρίτη 11 Μαΐου, διαδικτυακά για δεύτερη χρονιά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου για το καλοκαίρι 2021. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει και τις παραστάσεις που πέρσι βρίσκονταν στον προγραμματισμό του Φεστιβάλ αλλά δεν μπόρεσαν να πραγματοποιηθούν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Φυσικά συμπεριλαμβάνει και νέες παραγωγές και πολλούς θεματικούς κύκλους που φέρνουν το Φεστιβάλ σε διάλογο με τη σύγχρονη κοινωνία.

Όπως σημείωσε η Κατερίνα Ευαγγελάτου, στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2021, δίνεται έμφαση στην ελληνική δημιουργία. Συνολικά περιλαμβάνει 80 παραγωγές εκ των οποίων οι 50 είναι ελληνικές. Το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2021 θα διαρκέσει από την 1η Ιουνίου έως τις 10 Οκτωβρίου.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2021

Η Κατερίνα Ευαγγελάτου ανέφερε σχετικά με τη φετινή διοργάνωση

 

Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου

Φίλες και φίλοι, γεια σας.

Βρισκόμαστε εδώ για να σας παρουσιάσουμε το σχεδιασμό μας για το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2021.

Μέσα μας η χαρά παλεύει με την ανησυχία για τις διαρκείς ανατροπές που φέρνει η πανδημία στη δουλειά και τις ζωές όλων μας. Είναι η δεύτερη χρονιά που λειτουργούμε υπό έκτακτες συνθήκες. Είναι η δεύτερη χρονιά που καταστρώνουμε πολλαπλά σχέδια διάσωσης των εκδηλώσεών μας. Και, φυσικά, η δεύτερη χρονιά που είμαστε αναγκασμένοι να αναγγείλουμε τα σχέδιά μας διαδικτυακά ‒ κάτι που μας στερεί όλη τη χαρά της επαφής και της γιορτινής, αισιόδοξης ατμόσφαιρας που δημιουργεί η συνάντηση όλων των καλλιτεχνών και των συνεργατών μας, μέσα στον ίδιο χώρο, για το μοίρασμα των εκπλήξεων που σας ετοιμάζουμε.

Ναι, οι συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσκολες και κάνουν το έργο όλων μας ακόμα πιο περίπλοκο. Όμως, είμαστε επίμονοι και δεν χάνουμε το κουράγιο μας.

Νιώθουμε την αγωνία των συναδέλφων μας καλλιτεχνών και όλων των ανθρώπων του πολιτισμού, που εδώ και δεκαπέντε μήνες βιώνουν μια σκληρή, αφύσικη πραγματικότητα.

Αγωνιζόμαστε.

Δεν ξεχνάμε ποτέ ότι το Φεστιβάλ είναι το θερινό σπίτι χιλιάδων καλλιτεχνών και τεχνικών συντελεστών από το ελεύθερο Θέατρο, τον Χορό, τα Εικαστικά και τη Μουσική, που εργάζονται εδώ και μήνες για να παρουσιάσουν τα έργα τους στο κοινό, και βέβαια ότι το Φεστιβάλ είναι το σπίτι σχεδόν όλων των κρατικών καλλιτεχνικών οργανισμών. Γι’ αυτό, το πρόγραμμα φέτος δίνει έμφαση στην ελληνική δημιουργία. Ταυτόχρονα, περίπου χίλιοι ακόμα καλλιτέχνες και άλλοι συντελεστές από κορυφαίους θεσμούς της Ευρώπης και της Αμερικής έχουν προσκληθεί στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και εργάζονται πάνω σε νέες δημιουργίες και συμπαραγωγές, που ευελπιστούμε ότι οι συνθήκες θα μας επιτρέψουν να παρουσιάσουμε ζωντανά.

Είναι για εμάς πολύ σπουδαίο το γεγονός ότι, όπως κάθε χρόνο, θεατές από όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη αναμένουν να ανακοινώσουμε το πρόγραμμά μας, προκειμένου να οργανώσουν τα θερινά τους σχέδια και την επίσκεψή τους στην Αθήνα και την Επίδαυρο.

Αγαπητό κοινό,

ξέρουμε πόσο ανυπομονείτε να επιστρέψετε εδώ, κοντά μας, στις θέσεις σας. Άλλο τόσο αδημονούμε και όλοι εμείς.

Έχουμε σχεδιάσει να σας παρουσιάσουμε πάνω από 80 παραγωγές, δίνοντας προτεραιότητα στους Έλληνες δημιουργούς. Οι ελληνικές παραγωγές ξεπερνούν τις 50, ενώ οι παραγωγές από το εξωτερικό είναι περίπου 30. Επιπλέον, το Φεστιβάλ επεκτείνει τις διεθνείς του συμπαραγωγές στον χώρο των παραστατικών τεχνών, παρουσιάζοντας φέτος 10 νέα έργα σε συνεργασία με κορυφαίους πολιτιστικούς οργανισμούς από τη Γερμανία, τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Πολωνία, τις ΗΠΑ και τον Καναδά. Ορισμένα από τα έργα αυτά είναι Ελλήνων δημιουργών τα οποία, μετά από την πρεμιέρα τους στην Αθήνα, θα φιλοξενηθούν ως συμπαραγωγές σε σκηνές του εξωτερικού. Το Φεστιβάλ ενισχύει τον διάλογο ανάμεσα σε Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες, για να τροφοδοτήσει το κοινό με νέα, τολμηρά έργα δημιουργών από την αφρόκρεμα του διεθνούς στερεώματος.

Μετά από σχεδόν ενάμιση χρόνο πολιτιστικής ανομβρίας, η ευθύνη μας είναι τεράστια, όπως και η όρεξή μας ‒ ο διάλογος πρέπει να ξανανοίξει.

Καλοκαίρι 2020

Το καλοκαίρι του 2020 το Φεστιβάλ κατάφερε να πραγματοποιήσει ένα μέρος από το πρόγραμμα που είχε αρχικά σχεδιάσει. Η πανδημία δημιούργησε ειδικές συνθήκες, τις οποίες διαχειριστήκαμε αποτελεσματικά. Τα μέτρα που πήραμε όχι μόνο επαινέθηκαν, αλλά αποτέλεσαν πρότυπο για την ασφαλή πραγματοποίηση εκδηλώσεων και εκτός του Φεστιβάλ.

Αξιοποιώντας την εμπειρία και τη γνώση μας, πλέον, είμαστε αισιόδοξοι πως το φετινό καλοκαίρι θα μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε το καλλιτεχνικό μας πρόγραμμα, στη μεγαλύτερη δυνατή έκταση και με τρόπο που να εγγυάται, πάνω απ’ όλα, την ασφάλεια του κοινού και των ανθρώπων του Φεστιβάλ.

Η πανδημία, άλλωστε, δεν υπήρξε μόνο εμπόδιο για τον Οργανισμό. Μας έδωσε την ευκαιρία να επανεξετάσουμε τα δεδομένα ενός θεσμού που κουβαλά μια ιστορία 66 ετών, μας «προκάλεσε» να γίνουμε πιο δημιουργικοί. Έτσι αποφασίσαμε, για πρώτη φορά στην ιστορία μας, να παραμείνουμε ανοικτοί και κατά τη διάρκεια του χειμώνα, να πάρουμε νέες πρωτοβουλίες – να επεκτείνουμε, αντί να περιστείλουμε, τη δράση μας. Με δωρεάν εργαστήρια, μεταδόσεις παραστάσεων και συναυλιών, αλλά και πρωτότυπα ψηφιακά έργα, όπως τα Radio Plays, το Φεστιβάλ προσέφερε στο κοινό υψηλής ποιότητας καλλιτεχνικά έργα και στάθηκε δίπλα στους καλλιτέχνες σε μια πολύ δύσκολη περίοδο, αναγκαστικής αποχής.

Και τώρα; Τι κάνουμε τώρα;

Στόχος μας είναι να καταφέρουμε να υλοποιήσουμε τον σχεδιασμό μας, προσφέροντάς τον στο κοινό είτε με φυσική παρουσία είτε, αν χρειαστεί, διαδικτυακά. Με τις επιφυλάξεις που μας γεννά η συνθήκη, αλλά ταυτόχρονα με αμέριστη προσήλωση στην αποστολή μας, αλλάζουμε σχήμα στο Φεστιβάλ, ούτως ώστε να μας χωρέσει όλους και όλες. Με όλες τις παραγωγές που πέρυσι ματαιώθηκαν και μεταφέρθηκαν για φέτος. Όλες τις νέες δράσεις και τα σχέδια που με φροντίδα και ενθουσιασμό ετοιμάζαμε τόσον καιρό.

Με τη νέα εταιρική ταυτότητα, που σας παρουσιάσαμε πριν λίγες ημέρες, ανοίγουμε πανιά για νέα ταξίδια, ανανεωμένοι και γεμάτοι όρεξη. Αντλούμε έμπνευση από τη μακρόχρονη ιστορία του Φεστιβάλ και εξελισσόμαστε, οικοδομώντας μια σύγχρονη καλλιτεχνική ταυτότητα.

Η προπώληση θα ξεκινήσει στις 14 Μαίου. Μπορείς να διαβάσεις το πρόγραμμα εδώ.

Οι δέκα πρεμιέρες Αρχαίου Θεάτρου της Επιδαύρου

Στην Επίδαυρο όπου κάθε χρόνο η καρδιά του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου χτυπά λίγο πιο δυνατά για το θεατρόφιλο κοινό θα παρουσιαστούν το καλοκαίρι του 2021 οι εξής παραστάσεις:

Εθνικό Θέατρο – Ιππείς του Αριστοφάνη, Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Ρήγος (25/27 Ιουνίου)

Ο κεντρικός χαρακτήρας του έργου, ο Παφλαγόνας, είναι εμπνευσμένος από τον Κλέωνα, τον πολιτικό που, μετά τον θάνατο του Περικλή και την περήφανη νίκη των Αθηναίων στην Πύλο επί των Λακεδαιμονίων (425 π.Χ.), υπήρξε ηγέτης της Αθηναϊκής Πολιτείας. Στο πρόσωπο του Κλέωνα, ο Αριστοφάνης σατιρίζει τη διαφθορά κάθε λαοπλάνου πολιτικού, που ασκεί εξουσία αποβλέποντας σε προσωπικό όφελος, και μέσα από μια σπαρταριστή πλοκή οδηγεί σ’ ένα πικρό συμπέρασμα: Αν η πονηριά, η καπατσοσύνη, το αγοραίο ήθος είναι ίδιον των πολιτικών, στην πολιτική σκηνή επικρατεί πάντα ο ικανότερος…

Παίζουν (αλφαβητικά)
Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης
(Αλαντοπώλης)
Στέλιος Ιακωβίδης
(Δήμος)
Κώστας Κόκλας
(Κλέων)
Λαέρτης Μαλκότσης
(Νικίας)
Πάνος Μουζουράκης
(Δημοσθένης)
Xορός
Πάρις Αλεξανδρόπουλος
Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου
Στεφανία Γουλιώτη
Θάνος Γρίβας
Πάνος Ζυγούρος
Κωνσταντίνος Καϊκής
Αλκιβιάδης Μαγγόνας
Λαέρτης Μαλκότσης
Κωνσταντίνος Μπιμπής
Βασίλης Μπούτσικος
Γιώργος Πατεράκης
Κωνσταντίνος Πλεμμένος
Περικλής Σιούντας
Γιώργος Σκαρλάτος
Αντώνης Σταμόπουλος
Γιάννης Χαρίσης

Ιφιγένεια η εν Ταύροις του Ευριπίδη, Σκηνοθεσία: Γιώργος Νανούρης (2/4 Ιουλίου)

Μέσα στα συντρίμμια του Πελοποννησιακού Πολέμου, σε μια περίοδο κρίσης –που θυμίζει, με έναν τρόπο, τη σημερινή–, ο Ευριπίδης γράφει την Ιφιγένεια εν Ταύροις, εξυμνώντας το μεγαλείο της αδερφικής αγάπης και τις μεγάλες αξίες που βλέπει να χάνονται. Για την πρώτη σκηνοθεσία του στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, ο Γιώργος Νανούρης με έναν θίασο εξαιρετικών ηθοποιών –μαζί τους και η Χάρις Αλεξίου– αναδεικνύουν, με λιτό και ουσιαστικό τρόπο, τα νοήματα και τη γοητεία της ξεχωριστής αυτής τραγωδίας.

Παίζουν
Λένα Παπαληγούρα
(Ιφιγένεια)
Μιχάλης Σαράντης
(Ορέστης)
Προμηθέας Αλειφερόπουλος
(Πυλάδης)
Πυγμαλίων Δαδακαρίδης
(Αγελαδάρης, Αγγελιοφόρος)
Νίκος Ψαρράς
(Θόας)
Χάρις Αλεξίου
(Αθηνά)
Κορυφαία χορού
Κίττυ Παϊταζόγλου
Χορός
Δανάη Πολίτη
Βιβή Συκιώτη
Μαρία Κωνσταντά
Αρετή Τίλη
Νικόλ Κουνενιδάκη
Άννα Κωνσταντίνου

Βάτραχοι του Αριστοφάνη, Σκηνοθεσία: Αργυρώ Χιώτη (9/11 Ιουλίου)

Η ποιητική μονομαχία του Ευριπίδη με τον Αισχύλο προσφέρει άφθονο γέλιο αλλά και προβληματισμό, ειδικά σε μια εποχή πνευματικής κρίσης σαν τη σημερινή, με τον ρόλο της ποίησης στην κοινωνική συνοχή να φαντάζει πιο κομβικός από ποτέ. Το έργο θα παρουσιαστεί σε νέα, πρωτότυπη ποιητική μετάφραση του ποιητή και μεταφραστή Νίκου Α. Παναγιωτόπουλου, σε σκηνοθεσία της ταλαντούχας Αργυρώς Χιώτη, που κάνει το ντεμπούτο της φέτος στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.

Παίζουν
(με σειρά εμφάνισης)
Εύη Σαουλίδου
(Ξανθίας)
Μαρία Κεχαγιόγλου (Διόνυσος)
Μιχάλης Βαλάσογλου (Ηρακλής)
Μανούκ Καρυωτάκης (Νεκρός)
Ευθύμης Θέου
(Χάρος, Αιακός, Πλούτων)
Τζωρτζίνα Χρυσκιώτη
(Θεράπαινα, Ξενοδόχα Α’)
Χαρά Κότσαλη
(Ξενοδόχα Β’)
Δήμητρα Βλαγκοπούλου (Υπηρέτης)
Ακύλλας Καραζήσης (Ευριπίδης)
Νίκος Χατζόπουλος (Αισχύλος)
Αντώνης Μυριαγκός (Κορυφαίος)

Χορός βατράχων και μυστών
Μ. Βαλάσογλου
Δ. Βλαγκοπούλου
Ε. Θέου
Μ. Καρυωτάκης
Χ. Κότσαλη
Σ. Μάστορας
Α. Μυριαγκός
Τ. Χρυσκιώτη

Ορέστης του Ευριπίδη, Σκηνοθεσία: Γιάννης Κακλέας (16/18 Ιουλίου)

Ο Γιάννης Κακλέας, που μας έχει χαρίσει πολλές στιγμές γέλιου σκηνοθετώντας Αριστοφάνη, επιστρέφει στην Επίδαυρο καταθέτοντας την πρώτη του σκηνοθεσία αρχαίας ελληνικής τραγωδίας με τον Ορέστη του Ευριπίδη, στη μετάφραση του Γιώργου Χειμωνά.

Παίζουν
Άρης Σερβετάλης
(Ορέστης)
Μαίρη Μηνά
(Ηλέκτρα)
Πάνος Βλάχος
(Μενέλαος)
Γιώργος Ψυχογιός
(Τυνδάρεως)
Αιμιλιανός Σταματάκης
(Πυλάδης)
Νικολέτα Κοτσαηλίδου
(Ωραία Ελένη)
Ζερόμ Καλουτά
(Φρύγας)
Χορός
Νίκη Λάμη
Αναστασία Στυλιανίδη
Ηλέκτρα Φραγκιαδάκη
Ελίζα Σκολίδη
Κατερίνα Ζαφειροπούλου
Ιωάννα Λέκκα
Ματίνα Περγιουδάκη
Άλκηστις Ζιρώ
Δανάη Μουτσοπούλου

Ιχνευταί του Σοφοκλή, Σκηνοθεσία: Μιχαήλ Μαρμαρινός (23/25 Ιουλίου)

Ο Απόλλωνας έχει αναθέσει στους Ιχνευτές Σατύρους να βρουν τα χαμένα βόδια του, με τη βοήθεια του Σιληνού και με αντάλλαγμα χρυσάφι και την ελευθερία τους. Ακολουθώντας τα ίχνη των ζώων, οι Ιχνευτές οδηγούνται σε μια σπηλιά υπό τον ήχο μιας λύρας που έχει μόλις εφεύρει ο Ερμής. Το αποσπασματικά σωζόμενο και σπάνια παρουσιαζόμενο σατυρικό δράμα του Σοφοκλή μας χαρίζει τη μοναδική αφήγηση που διαθέτουμε σε δραματικό έργο για το πώς έφτασε η Μουσική στα αυτιά των ανθρώπων. Τους Ιχνευτές σκηνοθετεί ο Μιχαήλ Μαρμαρινός, που επιστρέφει στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου με αυτό το «ασύλληπτο κείμενο / μνημείο», σε μια ιστορική έμμετρη απόδοση.

Παίζουν
Χάρης Φραγκούλης
(Απόλλων)
Σταμάτης Κραουνάκης
(Σιληνός)
Αμαλία Μουτούση
(Κυλλήνη)
Steve Katona
(Ερμής)
Χορός Σατύρων
Λάμπρος Γραμματικός
Adrian Frieling
Αλεξάνδρα Καζάζου
Τάσος Καραχάλιος
Χρήστος Κραγιόπουλος
Άγγελος Νεράντζης
Ηλέκτρα Νικολούζου
Μάνος Πετράκης
Θεοδώρα Τζήμου
Ανδρομάχη Φουντουλίδου

Εθνικό Θέατρο – Φοίνισσες του Ευρυπίδη, Σκηνοθεσία: Γιάννης Μόσχος (30 Ιουλίου – 1η Αυγούστου)

Ο Ευριπίδης αφηγείται μια ανατρεπτική εκδοχή του μύθου των Λαβδακιδών. Το έργο εκτυλίσσεται τη μέρα που ο Πολυνείκης έχει κυκλώσει με στρατό τη Θήβα, διεκδικώντας από τον αδελφό του, Ετεοκλή, να τηρήσει τη συμφωνία που είχαν κάνει, να βασιλεύουν εκ περιτροπής στην πόλη. Η μητέρα τους, η Ιοκάστη, προσπαθεί απεγνωσμένα να τους συμφιλιώσει∙ δίπλα της τα άλλα πρόσωπα του μύθου, η Αντιγόνη, ο Κρέων, ο Μενοικέας, ο Τειρεσίας, ο τυφλός Οιδίπους, θύματα και θύτες ενός επικείμενου καταστροφικού πολέμου. Μπορούν οι γιοι του Οιδίποδα να ξεφύγουν από την κατάρα του πατέρα τους; Θέλουν πραγματικά οι άνθρωποι να αποφύγουν την εμφύλια διχόνοια; Να διακόψουν τον κύκλο του αίματος;

Παίζουν (αλφαβητικά)
Γιώργος Γλάστρας
(Αγγελιαφόρος)
Μαρία Κατσιαδάκη
(Ιοκάστη)
Σεσίλ Μικρούτσικου
(Σφίγγα)
Λουκία Μιχαλοπούλου
(Αντιγόνη)
Κώστας Μπερικόπουλος
(Παιδαγωγός)
Αλέξανδρος Μυλωνάς
(Τειρεσίας)
Βασίλης Ντάρμας
(Μενοικέας)
Αργύρης Ξάφης
(Ετεοκλής)
Δημήτρης Παπανικολάου
(Οιδίπους)
Θάνος Τοκάκης
(Πολυνείκης)
Χρήστος Χατζηπαναγιώτης
(Κρέων)

Χορός
Νεφέλη Μαϊστράλη
Ζωή Μυλωνά
Ελπίδα Νικολάου
Σταύρια Νικολάου
Κατερίνα Παπανδρέου
Κατερίνα Πατσιάνη
Ελίνα Ρίζου
Μαριάμ Ρουχάτζε
Θάλεια Σταματέλου
Στυλιανή Ψαρουδάκη

ΚΘΒΕ – Ελένη του Ευρυπίδη, Σκηνοθεσία: Βασίλης Παπαβασιλείου (6/8 Αυγούστου)

Γραμμένο λίγο μετά τη συντριπτική ήττα των Αθηναίων στη Σικελική Εκστρατεία, το έργο Ελένη του Ευριπίδη διακρίνεται τόσο για τον αντιπολεμικό χαρακτήρα του όσο και για την ανάδειξη αρετών όπως η δύναμη του όρκου και η ευφυΐα, που προσωποποιούνται στη μορφή της κεντρικής ηρωίδας. Αντλώντας όχι από την ομηρική εκδοχή του μύθου, αλλά από αυτήν που δημιούργησε ο λυρικός ποιητής Στησίχορος, ο Ευριπίδης παρουσιάζει τον Τρωικό Πόλεμο σαν μια σφαγή χάριν ενός «ειδώλου» και όχι μιας πραγματικής γυναίκας.

Παίζουν
Έμιλυ Κολιανδρή
(Ελένη)
Θέμης Πάνου
(Μενέλαος)
Αγορίτσα Οικονόμου
(Θεονόη)
Γιώργος Καύκας
(Θεοκλύμενος)
Έφη Σταμούλη
(Γερόντισσα)
Δημήτρης Κολοβός
(Αγγελιοφόρος Α΄)
Άγγελος Μπούρας
(Αγγελιοφόρος Β΄)
Δημήτρης Μορφακίδης
(Τεύκρος)
Παναγιώτης Παπαϊωάννου
(Θεράπων)
Νικόλας Μαραγκόπουλος
Ορέστης Παλιαδέλης
(Διόσκουροι)

Χορός
Νεφέλη Ανθοπούλου
Σταυρούλα Αραμπατζόγλου
Λουκία Βασιλείου
Μομώ Βλάχου
Ελένη Γιαννούση
Ηλέκτρα Γωνιάδου
Αναστασία Δαλιάκα
Χρύσα Ζαφειριάδου
Σοφία Καλεμκερίδου
Αίγλη Κατσίκη
Άννα Κυριακίδου
Κατερίνα Πλεξίδα
Μαριάννα Πουρέγκα
Φωτεινή Τιμοθέου
Χρύσα Τουμανίδου

Μουσικοί επί σκηνής
Γιώργος Δούσος
φλάουτο, κλαρίνο, σαξόφωνο
Δάνης Κουμαρτζής
κοντραμπάσο
Θωμάς Κωστούλας
κρουστά
Παύλος Μέτσιος
τρομπέτα
Χάρης Παπαθανασίου
βιολί
Μανώλης Σταματιάδης
πιάνο, ακορντεόν

Εταιρεία Τέχνης Ars Aeterna – Δηπεθέ Ιωαννίνων – Βάκχες του Ευριπίδη, Σκηνοθεσία: Νικαίτη Κοντούρη (13/15 Αυγούστου)

«Τελετουργία της συγκίνησης, του συναισθήματος, του μένους και του παραλόγου μπορούν να χαρακτηριστούν οι Βάκχες του Ευριπίδη». Έτσι ορίζει η Νικαίτη Κοντούρη την πάντα ανοιχτή σε νέες προσεγγίσεις και αναγνώσεις, ανεξάντλητη αυτή τραγωδία, τη μοναδική σωζόμενη με τον θεό Διόνυσο ως πρόσωπο της πλοκής, να τιμωρεί ανελέητα όσους αντιστέκονται στη δύναμη της φύσης και τη μεταμορφωτική εμπειρία της ένθεης μέθης.

Παίζουν
Άκης Σακελλαρίου
(Διόνυσος)
Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος
(Πενθέας)
Κωνσταντίνα Τάκαλου
(Αγαύη)
Ιωάννα Παππά
(Τειρεσίας)
Δημήτρης Πετρόπουλος
(Κάδμος)
Κωνσταντίνος Ασπιώτης
(Αγγελιοφόρος)

Χορός Βακχών
Θάλεια Γρίβα
Ελένη Μολέσκη
Σμαράγδα Κάκκινου
Ελένη Στεργίου
Φραγκίσκη Μουστάκη
Ιουλία Γεωργίου
Σοφία Κουλέρα
Ιωάννα Τζίκα

Θέατρο Πορεία – ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης – Προμηθέας Δεσμώτης του Αισχύλου, Σκηνοθεσία: Άρης Μπινιάρης (20/22 Αυγούστου)

Στη δεύτερη εμφάνισή του στην Επίδαυρο, ο Άρης Μπινιάρης συνεχίζει την έρευνά του πάνω στην αρχαία τραγωδία, με όχημα τoν Προμηθέα Δεσμώτη. Οι ηθοποιοί αντλούν πληροφορίες από τη ρυθμικότητα του κειμένου και μεταβολίζουν σε θεατρική δράση τον ήχο και τον ρυθμό του ποιητικού λόγου με το σώμα και τη φωνή. Mέσα από ένα παλλόμενο και ζωντανό ηχητικό περιβάλλον, αναδεικνύονται έτσι τα πρόσωπα μιας παλιάς, μα πάντα επίκαιρης ιστορίας. «Μιας ιστορίας που μπορεί να ακουστεί ως σκοτεινό σχόλιο για το παρόν ή ως φωτεινή ελπίδα για το μέλλον», όπως λέει ο σκηνοθέτης.

Παίζουν
Γιάννης Στάνκογλου
(Προμηθέας)
Άρης Μπινιάρης
(Κράτος)
Κωνσταντίνος Γεωργαλής
(Βία)
Δαυίδ Μαλτέζε
(Ήφαιστος)
Αλέκος Συσσοβίτης
(Ωκεανός)
Ηρώ Μπέζου
(Ιώ)
Ιωάννης Παπαζήσης
(Ερμής)

Χορός
Αντριάνα Αντρέοβιτς
Δήμητρα Βήττα
Φιόνα Γεωργιάδη
Κατερίνα Δημάτη
Γρηγορία Μεθενίτη
Ελένη Μπούκλη
Νάνσυ Μπούκλη
Δώρα Ξαγοράρη
Λεωνή Ξεροβάσιλα
Αλεξία Σαπρανίδου

Μουσικός επί σκηνής
Νίκος Παπαϊωάννου
βιολοντσέλο, effects

SCHAUBÜHNE – ödipus / οιδίποδας της Maja Zade, Σκηνοθεσία: Thomas Ostermeier (3/5 Σεπτεμβρίου)

Αγαπημένος του ελληνικού κοινού, ο Τόμας Όστερμαϊερ επανέρχεται, με τη βερολινέζικη Σάουμπυνε, αυτή τη φορά στην Επίδαυρο, με μια ανατρεπτική πρόταση, μετά από πρόσκληση της Κατερίνας Ευαγγελάτου. Ο πληθωρικός σκηνοθέτης, γνωστός κατεξοχήν για τον τρόπο του να «ηλεκτρίζει» τα κλασικά κείμενα, επισκέπτεται τον Οιδίποδα Τύραννο, με όχημα, όμως, όχι το ίδιο το έργο του Σοφοκλή, αλλά ένα πρωτότυπο κείμενο με την υπογραφή της Γερμανίδας δραματουργού Μάγιας Τσάντε, που μεταφέρει τον αρχαίο μύθο στην εποχή μας.

Παίζουν
Caroline Peters
(Κριστίνα)
ChristianTschirner
(Ρόμπερτ)
Renato Schuch
(Μίχαελ)
Isabelle Redfern
(Τερέζα)

Exit mobile version