ΦΥΤΑ

Φυτά εσωτερικού χώρου: Κάθε πότε θέλουν πότισμα;

Pexels

To νερό είναι η βασικότερη προϋπόθεση για την ύπαρξη ζωής (στον πλανήτη Γη τουλάχιστον). Όπως εμείς, έτσι και τα φυτά έχουν ανάγκη από ενυδάτωση με μια βασική διαφορά. Το γεγονός πως όσο πιο πολύ νερό πίνεις, τόσο μεγαλύτερο καλό θα κάνεις στον οργανισμό σου, δεν ισχύει για τα φυτά. Το υπερβολικό πότισμα μπορεί να αποτελέσει τη κυριότερη αιτία καταστροφής των φυτών. Από την άλλη, η έλλειψη ποτίσματος «υπογράφει» ξεκάθαρα το τέλος της ζωής τους.

Όπως καταλαβαίνεις η ισορροπία στο πότισμα είναι το παν, αλλά δύσκολα βρίσκεται γιατί κάθε φυτό έχει τις δικές του ανάγκες. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Το μέγεθος της γλάστρας, οι περιβαλλοντικές συνθήκες και η  εποχή είναι ανάμεσα στους παράγοντες που καθορίζουν το πόσο συχνά πρέπει να ποτίζεις ένα φυτό. Κάθε πότε, λοιπόν, θέλουν πότισμα τα φυτά εσωτερικού χώρου; Η απάντηση, φυσικά, δεν μπορεί να είναι μια και μοναδική. Ωστόσο, ακολουθούν κάποιες γενικές οδηγίες για το πότισμα των πιο κοινών φυτών εσωτερικού χώρου.

Κάθε πότε θέλουν πότισμα τα φυτά εσωτερικού χώρου;

Σανσεβιέρια: Κάθε 2-4 εβδομάδες ανάλογα με τα επίπεδα υγρασίας στο σπίτι σου. Άφηνεις το χώμα να στεγνώσει ανάμεσα στα ποτίσματα.

Χλωρόφυτο: Περίπου 1 φορά την εβδομάδα. Διατήρησε το χώμα ομοιόμορφα υγρό και πότισε όταν η κορυφή του εδάφους είναι στεγνή.

Πόθος: Κάθε 1-2 εβδομάδες, ανάλογα με τις συνθήκες. Αφήνεις την κορυφή του εδάφους να στεγνώσει πριν το πότισμα.

Σπαθίφυλλο: Περίπου 1 φορά την εβδομάδα. Ποτίζεις όταν η κορυφή του εδάφους είναι στεγνή. Καλό είναι να διατηρείς το χώμα υγρό, αλλά όχι μουσκεμένο.

Ζαμιοκούλκας: Κάθε 2-3 εβδομάδες ή όταν η πρώτη στρώση χώματος έχει στεγνώσει. Αφήνεις το χώμα να στεγνώσει ανάμεσα σε κάθε πότισμα.

Φίκος Λυράτα: Η συχνότητα μπορεί να ποικίλλει, αλλά γενικά περίπου κάθε 1-2 εβδομάδες. Ποτίζεις όταν η κορυφή του εδάφους είναι στεγνή.

Φίκος Ελάστικα: Συνήθως κάθε 1-2 εβδομάδες. Ποτίζεις όταν το χώμα στεγνώσει.

Αλόη: Ποτίζεις με φειδώ την αλόη περίπου κάθε 2-3 εβδομάδες. Αφήνεις το χώμα να στεγνώσει τελείως ανάμεσα στα ποτίσματα.

Μονστέρα Deliciosa: Συνήθως, κάθε 1-2 εβδομάδες, αλλά μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το περιβάλλον. Ποτίζεις όταν η κορυφή του εδάφους είναι στεγνή.

 

Μερικά γενικότερα tips ποτίσματος

  • Όλα τα φυτά χρειάζονται υγρασία αλλά σε διαφορετικό βαθμό. Πρέπει, ωστόσο, να υπάρχει πάντοτε υγρασία στο χώμα ώστε να διατηρούνται διαλυμένες οι θρεπτικές ουσίες και να απορροφώνται από το φυτό.
  • Η επιφάνεια του φυτού πρέπει να είναι στεγνή πριν το ποτίσεις. Ένας εύκολος τρόπος να το τσεκάρεις είναι να βάλεις το δάχτυλό σου ή ένα μολύβι έως και 5 εκατοστά μέσα στο χώμα. Εάν έχει μείνει χώμα πάνω στο δάχτυλό σου ή τη μύτη του μολυβιού όταν τα βγάλεις, τότε είναι ακόμα υγρό. Αν βγουν καθαρά, τότε ήρθε η ώρα για πότισμα.
  • Η ομαδοποίηση των φυτών ανάλογα με τις ανάγκες τους σε νερό, υγρασία και φως θα σε βοηθήσει πολύ στη φροντίδα τους.
  • Το πότισμα είναι πολύ σημαντικό να γίνεται τις κατάλληλες ώρες. Απόφυγε το πότισμα των φυτών που τα βλέπει ο ήλιος τις μεσημεριανές ώρες λόγω μεγάλων απωλειών σε νερό και πιθανής ανάπτυξης ασθενειών. Καλύτερα να ποτίσεις νωρίς το πρωί, το σούρουπο ή το βράδυ.
  • Η εποχή παίζει ρόλο στη συχνότητα. Το καλοκαίρι, λόγω υψηλών θερμοκρασιών, τα φυτά έχουν μεγαλύτερες ανάγκες σε νερό σε σχέση με την περίοδο του άνοιξης, του φθινοπώρου και του χειμώνα.
  • Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείς καλής ποιότητας νερό για τα φυτά σου χωρίς μεγάλη περιεκτικότητα στα άλατα. Το πότισμα με κακής ποιότητας νερό μπορεί να προκαλέσει ξηράνσεις και κιτρινίσματα στα φύλλα, καχεκτική ανάπτυξη, μειωμένη ανθοφορία και μειωμένη παραγωγή καρπών.
  • Επένδυσε σε γλάστρες που εξασφαλίζουν σωστή αποστράγγιση και όχι, για παράδειγμα, σε κασπώ χωρίς τρύπες που μπορεί να προκαλέσουν πολλά προβλήματα μέχρι και σάπισμα ολόκληρου του φυτού.
Exit mobile version