ΦΥΤΑ

Φυτά εσωτερικού χώρου: Κι όμως, βλάπτουν το περιβάλλον. 4 τρόποι να το αποφύγεις

Pexels

Τη σπουδαιότητα των φυτών που έχουμε σπίτι όσον αφορά το well-being και την ψυχολογία μας, δεν μπορεί να την αμφισβητήσει κανείς. Η επιστήμη έχει μιλήσει γι’ αυτά τα 6 φυτά εσωτερικού χώρου που -αποδειδειγμένα- βελτιώνουν την υγεία μας, ενώ η NASA «υπογράφει» με σχετική της έρευνα πως υπάρχουν φυτά εσωτερικού χώρου που καθαρίζουν την ατμόσφαιρα 100% με φυσικό τρόπο.

Ωστόσο, τα φυτά είναι σαν τα νομίσματα: Έχουν 2 όψεις και η δεύτερη όψη τους έχει ένα Α περιβαλλοντικό κόστος.

φυτά Pexels

Τα φορτηγά που μεταφέρουν τα φυτά ευθύνονται ως έναν βαθμό για τις εκπομπές άνθρακα, οι πλαστικές γλάστρες, τα συνθετικά λιπάσματα περιέχουν πετρέλαιο και η συγκομιδή συστατικών του υπεδάφους όπως η τύρφη προκαλεί την καταστροφή των οικότοπων.

Αυτό, φυσικά, δεν σημαίνει ότι εσύ δεν μπορείς να έχεις φυτά σε γλάστρες. Η Susan Pell, διευθύντρια του Βοτανικού Κήπου των ΗΠΑ στη Washington έχει να δώσει συμβουλές για την ελαχιστοποίηση της περιβαλλοντικής ρύπανσης που ως έναν βαθμό οφείλεται στα φυτά που διατηρείς στο σπίτι σου.

«Κάθε μικρό πράγμα που κάνουμε αθροίζεται συλλογικά. Οπότε αν όλοι ακολουθήσουμε μια γραμμή και κάνουμε κάποια συγκεκριμένα πράγματα, ο συλλογικός αντίκτυπος είναι αρκετά μεγάλος. Οι συνειδητοποιημένες και βιώσιμες πράξεις σε έναν τομέα της καθημερινότητάς σου, σε βοηθά να λειτουργείς με τον ίδιο τρόπο και σε άλλους τομείς», αναφέρει η ίδια χαρακτηριστικά.

Βρες φυτά μέσα από σχετικές, τοπικές ομάδες

Πριν παραγγείλεις ένα τροπικό φυτό που εντόπισες σε διαφήμιση, στο Instagram ή στη βιτρίνα της γειτονιάς σου, κάτσε και σκέψου τον δρόμο που αυτό το φυτό διένυσε με φορτηγό (και οποιοδήποτε άλλο μεταφορικό μέσο) από το Μεξικό για να φτάσει ως τη γειτονιά σου -και κατ’ επέκταση της εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τις μεταφορές.

Αυτό που μπορείς να κάνεις σύμφωνα με τη Susan Pell, είναι να αναζητήσεις διάφορες -οργανωμένες από plant lovers- ομάδες στα social media όπου συχνά χαρίζουν ή πουλάνε φυτά. Επίσης, ορισμένοι κηπουροί είναι πρόθυμοι να σου δώσουν μοσχεύματα από τα δικά τους φυτά, τα οποία μπορείς να πολλαπλασιάσεις. Μπορείς να ρωτήσεις και φίλους.

Επένδυσε σε ποιοτικά εργαλεία που θα έχουν αντοχή στον χρόνο

Εάν πρόκειται να επενδύσεις σε εργαλεία κηπουρικής, σκέψου την ανθεκτικότητά τους. Μερικά χρήματα παραπάνω αξίζουν, γιατί αν είναι να σου χαλάσει κάτι πιο οικονομικό πάνω στο 6μηνο και να αναγκαστείς να αγοράσεις καινούργιο, δεν αξίζει. Food for thought!

Για παράδειγμα, καλύτερα να επενδύσεις σε κεραμικές γλάστρες που θα έχουν διάρκει στον χρόνο σε σύγκριση με τις πλαστικές. Εάν τυχαίνει να έχεις κάποια χαλασμένη πλαστική γλάστρα ή απλά θέλεις να την ξεφορτωθείς, έλεγξε αν είναι ανακυκλώσιμη. Μπορείς συχνά να τις πας για ανακύκλωση σε κάποιο τοπικό φυτώριο. Μερικά κάνουν.

Η ποιότητα του χώματος και των λιπασμάτων παίζει ρόλο

Ένα από τα λιγότερο βιώσιμα συστατικά που συνήθως υπάρχουν στο χώμα που αγοράζεις, είναι η τύρφη. Ή μπορεί να την αγοράζεις και μεμονωμένα για να εμπλουτίσεις το χώμα που ήδη έχεις. Πρόκειται για μια πλούσια καφέ ουσία που σχηματίζεται από μερικώς αποσυντιθέμενη φυτική ύλη στον πυθμένα των τυρφώνων και άλλων υγροτόπων. Οι οδηγοί κηπουρικής συνιστούν τη χρήση τύρφης ως μέρος του μίγματος εδάφους για πολλά φυτά, επειδή μεταξύ άλλων συγκρατεί το νερό.

Ωστόσο, η τύρφη είναι πρόδρομος του άνθρακα, που σημαίνει ότι απελευθερώνει διοξείδιο του άνθρακα όταν συλλέγεται. Δεν πρόκειται για υλικό εύκολα ανανεώσιμο. «Χρειάζονται εκατοντάδες χρόνια, αν όχι χιλιάδες χρόνια για να σχηματιστεί ξανά», αναφέρει η expert χαρακτηριστικά. Η Susan Pell συνιστά να δοκιμάσεις εναλλακτικές λύσεις τύρφης, όπως κοκοφοίνικα ή βιοκάρβουνο, οι οποίες συγκρατούν επίσης το νερό στο μίγμα εδάφους με λιγότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Η Pell συνιστά, επίσης, τη μείωση χρήσης λιπασμάτων με βάση το πετρέλαιο, τα οποία δημιουργούν εκπομπές άνθρακα κατά την παραγωγή τους. Μπορείς να αναζητήσεις, στη θέση τους, οργανικά λιπάσματα ή να αναμίξεις κομπόστ στο μείγμα εδάφους ως εναλλακτική λύση.

Διαλέξε τα φυτά σου με σοφία και σύνεση

Η εμφάνιση πάντα κερδίζει, ας μην γελοιόμαστε. Ωστόσο, δεν είναι η μόνη που μετράει και τα φυτά δεν αποτελούν την εξαίρεση. Καλό είναι, λοιπόν, να επιλέξεις φυτά εσωτερικού χώρου με βάση τις συνθήκες του σπιτιού σου, όπως το φως και η υγρασία. Για παράδειγμα, μερικά φυτά χρειάζονται φωτεινά, ηλιόλουστα παράθυρα και άλλα χρειάζονται άφθονη υγρασία.

Θα πρέπει,επίσης, να λάβεις υπόψιν την εμπειρία σου στην κηπουρική. Το λάθος φυτό στο λάθος σημείο, μπορεί να αποδειχθεί μοιραίο. Τσάμπα εκπομπές διοξειδίου μέχρι τον Βύρωνα δηλαδή. Από την άλλη, αν πασχίσεις να το κρατήσεις ζωντανό (πχ. να χρησιμοποιήσεις UV λάμπα ή υγραντήρα) θα σου κοστίσει. Αυτό σημαίνει, κατ’ επέκταση ενεργειακή σπατάλη. Όχι και τόσο βιώσιμο.

Σε περίπτωση που είσαι αρχάριος κηπουρός και για να αποφύγεις αυτήν τη σπατάλη, καλύτερα να επιλέξεις φυτά εύκολα στη φροντίδα τους.