Φυτά εσωτερικού χώρου: Πώς να τα βγάλεις έξω χωρίς να τα σκοτώσεις
- 18 ΑΠΡ 2025

Όπως κι εμείς, έτσι και τα φυτά απολαμβάνουν να περνούν χρόνο σε εξωτερικούς χώρους τώρα που ο καιρός «ανοίγει». Για παράδειγμα στο μπαλκόνι ή τον κήπο. Από εξωτερικό χώρο εξάλλου ξεκίνησε η και ζωή τους. Δεν φύτρωσαν μέσα σε σπίτια και γραφεία, αλλά στην «καρδιά» της φύσης.
Όπως ένα χλιαρό ντους (ουσιαστικά μιμείται τις βροχές των τροπικών δασών) ξεπλένει τη σκόνη που συσσωρεύεται στους εσωτερικούς χώρους και τα αναζωογονεί, έτσι και η μετακίνηση των φυτών στον εξωτερικό χώρο του σπιτιού σου (hardening off στα αγγλικά), ενθαρρύνει την ανάπτυξή τους. Κι όχι μόνο!
Γιατί να βγάλεις τα φυτά εσωτερικού χώρου στον εξωτερικό χώρο του σπιτιού σου;
- Καλύτερη φωτοσύνθεση: Η επαφή τους με τον εξωτερικό χώρο και το φως του ήλιου θα τα βοηθήσει να φωτοσυνθέτουν πιο αποδοτικά.
- Περισσότερο φυσικό φως: Το φως του ήλιου είναι πιο ισχυρό και πλήρες από τον τεχνητό φωτισμό, κάτι που μπορεί να ενισχύσει τη φωτοσύνθεση και την ανάπτυξη των φυτών.
- Καλύτερος αερισμός: Ο φυσικός αέρας βοηθά στην αποτροπή μυκητιασικών προβλημάτων και στη γενικότερη υγεία του φυτού.
- Ενδυνάμωση: Η ήπια έκθεση στον άνεμο ενδυναμώνει τους βλαστούς και προάγει πιο «ανθεκτικά» φυτά.
- Ενίσχυση ανοσοποιητικού: Η εναλλαγή συνθηκών βοηθά τα φυτά να αναπτύξουν φυσική αντοχή σε εξωτερικούς στρεσογόνους παράγοντες.
Πώς θα το κάνεις σωστά
«Δηλαδή παίρνω τη γλάστρα και τη μετακινώ έτσι απλά στον εξωτερικό χώρο του σπιτιού μου;», αναρωτιέσαι από μέσα σου αυτήν τη στιγμή με όσα διάβασες παραπάνω και η απάντηση είναι αρνητική. Αυτά τα πράγματα δεν γίνονται από τη μια στιγμή στην άλλη αλλά σταδιακά, μεθοδικά και στοχευμένα. Ακολουθεί ένας χρήσιμος οδηγός για να μην τα βλάψεις ανεπανόρθωτα.
- Κανόνος Νο1: Σωστή περίοδος
Η περίοδος που μπορείς να μεταφέρεις ένα φυτό έξω είναι σχεδόν αποκλειστικά προς τέλος τις άνοιξης και την περίοδο του καλοκαιριού. Μετά το πέρας αυτής της πιο ζεστής σεζόν, δηλαδή κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα, οι νύχτες αρχίζουν να δροσίζουν. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ζημιά στις ρίζες.
- Σταδιακή προσαρμογή
Τα φυτά χρειάζονται χρόνο για να συνηθίσουν τις νέες συνθήκες. ΜΗΝ βγάλεις τα φυτά σου απότομα στον ήλιο. Ξεκίνα με λίγες ώρες την ημέρα σε σκιερό σημείο και αύξησε σταδιακά τον χρόνο παραμονής τους έξω για 7-10 ημέρες.
- Επιλογή του κατάλληλου μέρους στον εξωτερικό σου χώρο
Πολλά φυτά εσωτερικού χώρου δεν αντέχουν το άμεσο ηλιακό φως. Ανάλογα με το είδος του φυτού, επιλέγεις σκιερά ή ημισκιερά σημεία -όπως σε συμβουλεύσαμε και παραπάνω.
- Άνεμος και ρεύματα αέρα
Πρέπει να προστατεύσεις τα φυτά σου από δυνατούς ανέμους που μπορεί να σπάσουν τα κλαδιά ή να ξεράνουν τα φύλλα τους.
- Έλεγχος θερμοκρασίας
Πολλά φυτά εσωτερικού χώρου είναι ευαίσθητα στις χαμηλές θερμοκρασίες. Αν κάνει κρύο τη νύχτα, προτίμησε να τα φέρνεις μέσα ή να τα προστατεύεις με υφάσματα ή ειδικά καλύμματα.
- Ρύθμιση του ποτίσματος
Στους εξωτερικούς χώρους, τα φυτά μπορεί να χρειάζονται πιο συχνό πότισμα, ειδικά το καλοκαίρι που το νερό εξατμίζεται ευκολότερα. Ωστόσο, μην τα ποτίζεις υπερβολικά, γιατί οι ρίζες τους μπορεί να σαπίσουν. Έλεγχε το χώμα τακτικά πριν ποτίσεις.
- Έλεγχος για ασθένειες και παράσιτα
Τα φυτά είναι πιο εκτεθειμένα σε έντομα όπως μελίγκρες, ακάρεα και κάμπιες όταν τα τοποθετείς έξω. Έλεγχε τα φύλλα και το χώμα τακτικά και, αν χρειαστεί, χρησιμοποίησε οικολογικά ή φυσικά εντομοαπωθητικά.
- Επιστροφή στον εσωτερικό χώρο (αν χρειαστεί)
Αν σκοπεύεις να ξαναβάλεις τα φυτά σου μέσα τον χειμώνα, κάνε τη διαδικασία σταδιακά, όπως όταν τα έβγαλες έξω. Επίσης, έλεγξε ότι δεν έχουν έντομα πριν τα φέρεις πίσω στο σπίτι.
Εδώ μπορείς να μάθεις ποια φυτά μπορείς να βγάλεις έξω και ποια όχι.