ΦΥΤΑ

Φυτά & χειμώνας: 5 tips φροντίδας για να τα βοηθήσεις να επιβιώσουν

Unsplash

Ο χειμώνας είναι η περίοδος του χρόνου που πολλά φυτά, δεν περνάνε καλά -μαζί με όσους από εμάς απεχθάνονται το κρύο και σκέφτονται ήδη το ζεστό καλοκαιράκι στην παραλία με mojito και φουσκωτό στρώμα.

Η ανάπτυξη των φυτών, λοιπόν, μπορεί να επηρεαστεί από διάφορους παράγοντες, κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Το χειμερινό στρες, το οποίο μπορεί να προκληθεί από τη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ νύχτας και μέρας, έχει τη δύναμη να τα καταβάλλει. Επίσης, ο ξηρός αέρας και οι μικρότερες σε διάρκεια μέρες, οι οποίες μειώνουν την ποσότητα ήλιου που λαμβάνουν, συμβάλλουν προς αυτή τη κατεύθυνση.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, τα φυτά χρειάζονται παραπάνω φροντίδα από εσένα, για να αντιμετωπίσουν επιτυχώς τον χειμώνα και να σου χαρίσουν ακόμα μεγαλύτερη χαρά την άνοιξη. Παρακάτω, διαβάζεις τα σημαντικότερα tips για την πιο ολοκληρωμένη, winter routine των φυτών σου.

Όσα πρέπει να ξέρεις πριν ξεκινήσεις

Όπως δεν έχουμε όλοι οι άνθρωποι τις ίδιες ανάγκες, το ίδιο ισχύει και για τα φυτά. Οι ανάγκες των τελευταίων, λοιπόν, διαφέρουν ανάλογα με το είδος τους. Επομένως, καλό είναι να κάνεις μια έρευνα για να μάθεις τι χρειάζεται το εκάστοτε φυτό. Οι παρακάτω συμβουλές προσφέρουν ναι μεν μια καλή, γενική κατευθυντήρια γραμμή, αλλά οι ακριβείς ανάγκες διαφέρουν ανάλογα με το φυτό για το οποίο μιλάμε.

Γενικά, προσπάθησε να προσαρμόσεις τα φυτά σου στις χειμερινές συνθήκες που επικρατούν στον τόπο προέλευσής τους. Για παράδειγμα, τα φυτά που προέρχονται από τις τροπικές περιοχές της ζούγκλας, όπου υπάρχει μικρή διαφορά μεταξύ των συνθηκών χειμώνα και καλοκαιριού, συχνά δεν έχουν την ίδια περίοδο αδράνειας με τα φυτά που προέρχονται από πιο εύκρατες ζώνες.

Αν και υπάρχουν κάποιες γενικές οδηγίες, λοιπόν, να θυμάσαι ότι ο στόχος είναι να φροντίσεις το φυτό σου σαν να βρίσκεται στο φυσικό του περιβάλλον, κατά την περίοδο του χειμώνα.

Σημαντικό: Εάν παρατηρήσεις ότι πέφτουν μερικά φύλλα του φυτού σου, μην αγχωθείς. Είναι απολύτως φυσιολογική διαδικασία κατά τη χειμερινή σεζόν. Επίσης, ο χειμώνας είναι η περίοδος που ο μεταβολισμός των φυτών σου «τρέχει» με μικρότερους ρυθμούς, που σημαίνει ότι ο ρυθμός ανάπτυξής τους θα είναι πιο αργός.

Μείωσε τη συχνότητα με την οποία ποτίζεις τα φυτά σου

Μπορεί οι δικές μας ανάγκες σε ενυδάτωση να είναι ίδιες χειμώνα-καλοκαίρι, ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο και με τα φυτά σου. Τα περισσότερα φυτά εσωτερικού χώρου, χρειάζονται λιγότερο νερό κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Το υπερβολικό πότισμα μπορεί να οδηγήσει σε σήψη των ριζών. Λάβε υπόψιν σου ότι τα φυτά έχουν διαφορετικές ανάγκες σε νερό. Για παράδειγμα, οι ανθεκτικοί στην ξηρασία κάκτοι και μερικά παχύφυτα μπορεί να μην χρειάζονται καθόλου πότισμα, ενώ ορισμένα φυτά που προέρχονται από τροπικές περιοχές, μπορεί να χρειάζονται τακτικότερο πότισμα.

Τέλος, η επιφάνεια του χώματος μπορεί να στεγνώσει πιο γρήγορα κατά τους χειμερινούς μήνες. Μπορεί να νομίζεις πως αυτό είναι μια καλή ένδειξη ότι το φυτό χρειάζεται νερό. Αλλά όχι. Χρησιμοποίησε ένα μολύβι ή μια οδοντογλυφίδα για να τσεκάρεις αν το χώμα κάτω από την επιφάνεια, είναι εξίσου στεγνό. Τότε μάλλον έχει έρθει η ώρα για πότισμα.

Extra tip: Μην ποτίζεις με κρύο νερό, αλλά με νερό σε θερμοκρασία δωματίου για να μην προκαλέσεις σοκ στις ρίζες. Εάν ποτίζεις με νερό βρύσης και είναι κρύο, άστο στην άκρη για μερικές ώρες ώστε να αποκτήσει θερμοκρασία δωματίου πριν ποτίσεις. Η σταδιακή θέρμανση με αυτόν τον τρόπο επιτρέπει, επίσης, στα διαλυμένα αέρια, όπως το χλώριο, να εξατμιστούν.

Εξασφάλισέ τους ικανοποιητικά επίπεδα υγρασίας

Τα χαμηλά επίπεδα υγρασίας μπορεί να είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο που πρέπει να ξεπεράσουν τα φυτά εσωτερικού χώρου κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Το επίπεδο υγρασίας μπορεί να πέσει στο 10 με 20% τον χειμώνα λόγω των θερμαντικών σωμάτων, κάτι που δεν τους αρέσει καθόλου, καθώς χρειάζονται ατμοσφαιρική υγρασία περίπου 50%.

Εάν έχεις υγραντήρα, τοποθέτησέ τα κοντά του. Εάν δεν έχεις, οι παρακάτω τρόποι θα σε βοηθήσουν να αυξήσεις την υγρασία που θέλουν οι πράσινοι φίλοι σου:

  1. Ομαδοποίησε τα φυτά σου. Τα φυτά απελευθερώνουν φυσικά νερό μέσω των φύλλων τους κατά τη διαπνοή. Επομένως, η ομαδοποίησή τους θα εξασφαλίσει τα κατάλληλα επίπεδα υγρασίας. Το μπάνιο και η κουζίνα είναι τα καλύτερα μέρη για να τοποθετήσεις τα φυτά σου τον χειμώνα. Απορροφούν την υγρασία όταν κάνεις ζεστό ντους και όταν μαγειρεύεις στην κουζίνα.
  2. Τοποθέτησέ τα πάνω ή κοντά σε έναν δίσκο με νερό. Μην αφήνεις τα φυτά να κάθονται απευθείας πάνω στο νερό. Τοποθέτησε πρώτα μια στρώση από βότσαλα ή πέτρες. Μετά ακούμπησε τις γλάστες από πάνω. Αυτό θα αυξήσει τα επίπεδα υγρασίας χωρίς να προκαλέσει τη σήψη των ριζών.
  3. Ψέκασέ τα με με νερό. Μπορεί να νομίζεις ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο ανακουφίζεις τα φυτά σου, αλλά στην ουσία, όταν τα ψεκάζεις με νερό, τους προσφέρεις απλά μια προσωρινή έκρηξη υγρασίας. Οι υψηλές, εσωτερικές θερμοκρασίες εξατμίζουν την υγρασία πολύ γρήγορα. Για να δεις αποτελέσματα, λοιπόν, πρέπει να τα ψεκάζεις με νερό πολλές φορές μέσα στη μέρα.

Προσοχή στις θερμοκρασίες που εκθέτεις τα φυτά σου

Τα περισσότερα φυτά είναι άνετα σε θερμοκρασίες μεταξύ 18°C με 24°C κατά τη διάρκεια της ημέρας και πάνω από 10°C τη νύχτα. Διατήρησέ τα, λοιπόν, μακριά από κρύα ρεύματα αλλά και από λοιπές πηγές θερμότητας, όπως καλοριφέρ, φούρνους, τζάκια και ηλεκτρονικές συσκευές.

Δώσε βάση στα ηλιόλουστα σημεία του σπιτιού

Ο χειμώνας χαρακτηρίζεται από μικρότερης διάρκειας μέρες. Αυτό μεταφράζεται σε λιγότερο φως, καθώς πλέον σκοτεινιάζει νωρίς. Εσύ, λοιπόν, θα πρέπει να προνοήσεις για τα φυτά σου και να τα μεταφέρεις σε ένα πιο φωτεινό σημείο του σπιτιού ή να τους εξασφαλίσεις έξτρα φως (υπάρχουν ειδικοί λαμπτήρες για φυτά).

Τοποθέτησέ τα, λοιπόν, κοντά σε ένα ηλιόλουστο παράθυρο αλλά όχι και τόσο κοντά, αν το παράθυρο είναι παγωμένο λόγω τις χαμηλής, εξωτερικής θερμοκρασίας. Αυτό θα τα καταστρέψει. Προσπάθησε να περιστρέφεις τις γλάστρες περίπου κατά 1/4, κάθε φορά που τα ποτίζεις. Αυτό διασφαλίζει ότι όλες οι πλευρές δέχονται ίδια ποσότητα ηλιακού φωτός και αναπτύσσονται ομοιόμορφα.

Extra tip: Τα στρώματα σκόνης που κάθονται πάνω στα φύλλα τους, μπορούν επίσης να μειώσουν την ποσότητα ηλιακού φωτός που λαμβάνουν. Μια στο τόσο, σκούπισέ τα με ένα υγρό πανί.

Ξέχασε για λίγο το λίπασμα

Το λίπασμα δεν είναι απαραίτητο τον χειμώνα, γιατί -όπως είπαμε- τα φυτά δεν αναπτύσσονται με τόσο γρήγορους ρυθμούς. Ξέχασέ το μέχρι τις αρχές της άνοιξης, τότε που αρχίζουν και «παίρνουν» τα πάνω τους. Όταν παρατηρήσεις νέα ή πιο πράσινα φύλλα, ξεκίνα τη λίπανση, λοιπόν.

Exit mobile version