Future Feminists: Το νέο κύμα φεμινισμού συμπαθεί τους άντρες
- 21 ΣΕΠ 2014
Προκειμένου να αποδομηθεί όλη αυτή η παγκόσμια κυριαρχία των ανδρών, να αποσυντεθεί και να αναλάβουν οι γυναίκες μπας και δούμε προκοπή,χρειάζονται πολύ περισσότερες ενέργειες πέρα από μια φαινομενική ισότητα των φύλων.
Οι γυναίκες πρέπει να ξυπνήσουν και να δράσουν ουσιαστικά. Οι σουφραζέτες διεκδίκησαν και κέρδισαν ό,τι επιθυμούσαν να κατακτήσουν, οι επόμενες γενιές γυναικών έχουμε επαναπαυφθεί με τα κεκτημένα και τα απολαμβάνουμε χωρίς τύψεις και δίχως ανάγκη για περισσότερα. Παρόμοιες πρέπει να ήταν οι σκέψεις μιας ομάδας γυναικών που ζουν στη Νέα Υόρκη, οι οποίες αποφάσισαν να συγκεντρωθούν, να στοιχηθούν και να αποτελέσουν ένα κίνημα με τίτλο “Future Feminists”.
To όνομα είναι απλό και δύσκολο να το ξεχάσεις, ενώ σε παραπέμπει κατευθείαν στον σκοπό της ομάδας. Το πλέον αναμενόμενο και λογικό είναι πως τα ιδρυτικά μέλη των Future Feminists είναι καλλιτέχνιδες. Η προσπάθεια τους περιλαμβάνει performances, shows, ομιλίες και συγκεντρώσεις σε διάφορα μέρη ώστε να κινητοποιήσουν όχι μόνο τις γυναίκες, αλλά και όσους άντρες θέλουν να στηρίξουν την επιλογή του “γυναικείου μέλλοντος”.
Τα μέλη τους είναι ο Antony Hegarty (η φωνή των Antony and the Johnsons), η DJ και performer Johanna Constantine, τα μέλη των CocoRosie, οι Sierra και Bianca Casady, και η καλλιτέχνις Kembra Pfahler. Οι “Future Feminists” προσεγγίζουν ένα διαφορετικό επίπεδο ελευθερίας και ρίσκου απ’ ότι τα υπόλοιπα φεμινιστικά κινήματα. Δεν ενδιαφέρονται για το αν θα μιλήσουν με σωστούς πολιτικούς όρους, ή αν θα ασχοληθούν μόνο με την κλασική, δημοφιλή θεματολογία. Έχουν κάνει μια λίστα με 13 αξιώματα τα οποία και δεν αποκλείουν να αυξηθούν μελλοντικά.
Επιθυμούν να συζητούν με τον κόσμο, να μοιράζονται τις σκέψεις τους και να τις εξελίσσουν μέσα από παραγωγικό διάλογο.Το γεγονός ότι είναι όλες σε ένα ποσοστό διακεκριμένες για τη δουλειά και την τέχνη τους, τους επιτρέπει να μας λένε με σιγουριά πως ότι δεν κατορθώνεις μέσα από δυσκολίες, το καταφέρνεις μέσα από την πρόκληση. Γι’ αυτό και οι ίδιες προτιμούν να ξεπερνούν με την τέχνη τους τα όρια που θέτουν οι άλλοι για εκείνες. Το ίδιο επιθυμούν για το γυναικείο φύλο σε όλο τον κόσμο.
Ανάμεσα στις επιρροές των “Future Feminists”, είναι και το κίνημα White Rose, το οποίο δημιουργήθηκε στη Γερμανία κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ήταν μια πολύ μικρή ομάδα ανθρώπων η οποία προσπαθούσε να δείξει την αντίθεση και την αντίστασή της απέναντι στις ακατανίκητες αντιξοότητες που λάμβαναν χώρα εκείνη την περίοδο στην πατρίδα τους. Η κάθε μια εκ των μελλών των Future Feminists με κάποιον τρόπο στo δικό της χώρο εκφράζει μια μορφή επανάστασης. op1 “Όταν κάτσαμε και συζητήσαμε τις ιδέες μας πάνω στον φεμινισμό είχαμε πολλές διαφορές. Κρατήσαμε σημειώσεις και τις φιλτράραμε μέχρι οι θέσεις μας να πάρουν την πιο αγνή τους μορφή. Αναρωτηθήκαμε τι είναι ο φεμινισμός και γιατί μας απασχολεί, τι μπορούμε να κερδίσουμε από αυτόν. Ίσως δεν είναι απλά κάτι σημαντικό που θα μας κάνει πιο συνειδητοποιημένες, ίσως είναι όντως η λύση που αναζητά ο κόσμος.” op2 Τα κίνητρα των πέντε αυτών γυναικών είναι καλοπροαίρετα. Δεν έχουν σαν στόχο να κακομεταχειριστούν ή να χλευάσουν τους άντρες. Απλά υποστηρίζουν ότι μπορούμε ως φύλο να τους παρέχουμε ένα καλύτερο βιοτικό επίπεδο. “Ξεχάστε το ρόλο του προστάτη και του κυνηγού. Ας μεγαλώσουν οι άντρες δίχως κλισέ, απλά σαν άνθρωποι. Αν κανείς δει τον φεμινισμό με άλλο μάτι και ξεπεράσει την εικόνα των τρελών θηλυκών με την αντισυμβατική εξωτερική εμφάνιση που θέλουν να αφανίσουν τα αρσενικά από προσώπου γης, τότε όλα μπορεί να αλλάξουν. Ο φεμινισμός δεν είναι μόνο μια ευρεία συζήτηση για τα γυναικεία προβλήματα, αλλά μπορεί να είναι μια παγκόσμια λύση.”
Έχουμε μάθει να ζούμε σε έναν κόσμο που έχει δημιουργηθεί από αντρικά μυαλά. Το σύστημα διακυβέρνησης, η θρησκεία, τα πάντα γύρω μας προέρχονται από αρχαίες αντρικές κατασκευές κοινωνιών. Πλέον οδηγούμαστε σιγά σιγά στην εξαφάνιση, με τόσα περιβαλλοντικά προβλήματα, κρίση αξιών και οικονομίας. Υπάρχουν ακόμα και μέρη στον κόσμο όπου οι γυναίκες υποφέρουν και βιώνουν μαρτύρια και μάλιστα νόμιμα. Ή ακόμα χειρότερα τους τα επιβάλλει και η θρησκεία τους.
Αυτή η ομάδα γυναικών από τη Νέα Υόρκη δεν είναι σαν τις άλλες. Ο φεμινισμός ίσως να μπορεί να σώσει τον πλανήτη, αρκεί να το πιστέψουμε. Άλλωστε στα τόσα χρόνια ύπαρξης του κόσμου δεν έχουμε δοκιμάσει να αλλάξουμε την πορεία του σύμφωνα με τη γυναικεία ματιά. Ας σταματήσουμε να επαναπαυόμαστε με το μέτριο κι ας μη φοβόμαστε πια την αλλαγή που ίσως μπορεί να φέρει ένα καλύτερο αύριο.