Γιατί δεν πρέπει να χρησιμοποιήσεις ποτέ ξανά το αλατοπίπερο όταν τρως έξω
- 11 ΟΚΤ 2017
Μπορείς να σκεφτείς ποιο είναι το πιο βρώμικο σημείο σε μια ταβέρνα/ εστιατόριο; Όχι δεν είναι το μπάνιο, ούτε το πόμολο της πόρτας, αλλά ο κατάλογος με τα φαγητά ενώ το δεύτερο πιο βρώμικο σημείο είναι οι θήκες του αλατοπίπερου, που καμαρώνουν πάνω στο τραπέζι.
Δεν θέλουμε να σε αποτρέψουμε από το να επισκεφτείς το αγαπημένο σου μαγαζί για να απολαύσεις τα ψητά μπριζολάκια, αλλά καλό είναι την επόμενη φορά που θα πας να μην χρησιμοποιήσεις το αλατοπίπερο που υπάρχει στο τραπέζι. Σκέψου μόνο πόσοι άνθρωποι έχουν ήδη πιάσει στα χέρια τους τις θήκες και πόσες είναι οι πιθανότητες να έχουν πλυθεί πρόσφατα τα μικρά αυτά βαζάκια.
Ίου. Ακριβώς.
Σύμφωνα με μια έρευνα που είχε γίνει παλιότερα από το ABC News κάθε τέτοιο βαζάκι έχει πάνω του κατά μέσο όρο περίπου 11.600 βακτήρια!
”Τα περισσότερα αλατοπίπερα καθαρίζονται μόνο όταν έχουν εμφανείς λεκέδες και ακόμα και τότε χρησιμοποιείται κάποιο πανί που έχει ο εκάστοτε υπάλληλος στην ποδιά του” είπε χαρακτηριστικά ο Jonas Sickler από το consumersafety.org, ενώ συμπλήρωσε ότι προφανώς υπάρχουν εστιατόρια που τηρούν τους κανόνες υγιεινής και αδειάζουν, απολυμαίνουν και γεμίζουν ξανά τα βαζάκια με τον κατάλληλο τρόπο.
Αυτό που δεν είχαμε σκεφτεί ίσως ποτέ για αυτά τα βαζάκια είναι πόσα παιδάκια έχουν περάσει την ώρα τους παίζοντας με αυτά, βάζοντας τα δάχτυλά τους μέσα ή και γλείφοντας την επιφάνειά τους. Πράγμα που σημαίνει ακόμα περισσότερα βακτήρια, σκέψου τι μπορεί να μεταφερθεί δηλαδή στο πιάτο σου αν προσθέσεις αλάτι ή πιπέρι.
Για να είσαι σίγουρη ότι δεν θα φας και βακτήρια μαζί με την μακαρονάδα σου, ζήτησε από τον σερβιτόρο να μεταφέρει στον μάγειρα ότι θέλεις πιο πικάντικο/ αλμυρό το φαγητό σου.
Κεντρική φωτογραφία: Atharva Lele