Γιατί η Lady Gaga είναι η μεγαλύτερη pop προσωπικότητα από την εποχή της Madonna
- 19 ΣΕΠ 2014
Μέχρι σήμερα θα έχετε διαβάσει και μάθει τα πάντα για τη ζωή της Lady Gaga. Όλα τα μεγάλα γεγονότα, τα ενδιαφέροντα νούμερα και στοιχεία για τη καριέρα της, τις ιδιοτροπίες και παραξενίες της.
Η σημερινή συναυλία της στο ΟΑΚΑ είναι αναμφισβήτητα ένα από τα σημαντικότερα event που θα δούμε στην Αθήνα φέτος και προφανώς μια καταπληκτική αφορμή για να συζητάμε ιντερνετικά (και όχι μόνο) για όλα τα ενδιαφέροντα από showbiz άποψη πράγματα που συνοδεύουν τη Gaga. Άλλωστε μας βοηθάει και η ίδια. Κατεύθασε στο Ελευθέριος Βενιζέλος φορώντας κοχύλια στο στήθος και αυτό είναι μια καταπληκτική αφορμή για να σχολιάσουμε πόσο προκλητική είναι.
Το μοναδικό πρόβλημα σε όλο αυτό είναι, ότι για χάρη των γρήγορων νέων και των εικόνων που θα μοιραστούν σε όλα τα social media, και κυρίως λόγω άγνοιας, αποφεύγουμε να δούμε πέρα από την επιφάνεια.
Γιατί είναι η Gaga προκλητική;
Και εφόσον είναι τόσο ψεύτικη και ένα καλά σχεδιασμένο εμπορικό κατασκεύασμα, για ποιους λόγους θεωρείται από μια τεράστια μερίδα κριτικών, δημοσιογράφων και κυρίως κοινού ως η μεγαλύτερη προσωπικότητα της σύγχρονης pop culture, κάτι που έχει να εμφανιστεί από τότε που πρωτοείδαμε τη Madonna; “Δεν προκαλείς για να κερδίσεις την προσοχή των ανθρώπων, αλλά για να πεις πράγματα που τους επηρεάζουν ουσιαστικά και θετικά”. Δια στόματος Stefani Angelina Germanotta, όπως είναι το πραγματικό της όνομα.
Τις τελευταίες ημέρες και φυσικά με αφορμή τη συναυλία της, συζητώ με πολλούς για το πόσο αληθινή είναι η Gaga, για τη μουσική της αξία, για το αν αξίζει όλο το πανικό: “ναι καλέ, θα πάω, αλλά μόνο για να δω πόσο χάλια θα είναι αυτή η συναυλία”.
Καταλαβαίνω λοιπόν ότι υπάρχουν δυο σημεία αντίδρασης: ποια είναι η Gaga μουσικά και και πόσο πιστεύει αυτά που υποστηρίζει.
Το πρώτο είναι εύκολο. Και άκρως υποκειμενικό. Η μουσική της είτε σ’ αρέσει, είτε όχι. Γι’ αυτό υπάρχουν τα διάφορα είδη και μεγάλοι καλλιτέχνες σε κάθε ένα από αυτά. Ωστόσο, κανείς δε μπορεί να αμφισβητήσει ότι η Gaga έχει προσέξει ιδιαίτερα τη μουσική της ταυτότητα. Καταρχάς έχει τη μουσική παιδεία, όχι μόνο επειδή έμαθε να παίζει πιάνο από τα 4 της χρόνια, ούτε επειδή “εκπαίδευσε” και τις 2,7 οκτάβες της φωνής της. Αλλά επειδή σπούδασε στο “New York University Tisch School of the Arts”, επειδή ήταν ενεργή μουσικά από νωρίς με μιούζικαλ και παραστάσεις – μόλις χθες έμαθα ότι μια συνάδελφος μου την παρακολούθησε σε σχολική παράσταση του “Mama Mia”, ενώ όταν παράτησε τις σπουδές της στο “Tisch” φρόντισε να πειραματιστεί και να αποκτήσει ερεθίσματα από παντού.
Μιλάμε για τη κοπέλα που δούλευε ως go go dancer για να μάθει πως είναι η underground σκηνή της Νέας Υόρκης (οικονομικά ο πατέρας της της είχε εξασφαλίσει τουλάχιστον έναν χρόνο ακόμη). Για μια τραγουδίστρια που δε σταμάτησε στιγμή να δίνει εμφανίσεις και να συνεργάζεται με άλλουςκαλλιτέχνες. Για τη καλλιτέχνη που βρήκε τη περσόνα της, επειδή άκουγε καθημερινά στο studio το τραγούδι των Queen “Radio Ga Ga”.
Η Gaga (προτιμάει άλλωστε να τη φωνάζουν Gaga και όχι Lady) γράφει όλα της τα τραγούδια, έχει pop, electropop, metal, rock’n’roll, anthemic στιλμουσικής στα τραγούδια της και κάθε της album εξελίσσεται και διαφοροποιείται από το προηγούμενο. Μόνο η Madonna έκανε το ίδιο, τη στιγμή που όλοι οιμεγάλοι καλλιτέχνες της pop κρατάνε γερά το ύφος μουσικής με το οποίο τους έχουν αγαπήσει οι fans τους. Η ίδια λέει, ότι επιδιώκει να ανανεώνει τη μουσική της ταυτότητα, γιατί έχει πολλά και διαφορετικά να πει.
Το πιο ενδιαφέρον όμως με τη μουσική της και ειδικά τα album της είναι το κεντρικό μήνυμα του καθενός. To “Fame” περιστρεφόταν γύρω από την ανάγκη και επιδίωξη για τη δόξα. Το “Fame Monster” μιλούσε για τη σκοτεινή πλευρά της δόξας και κάθε ένα από τα 8 κομμάτια του τη συνέκρινε με ένα τέρας. Το “Born This Way”, το απόλυτο μανιφέστο της και ο ύμνος των fans της, μιλάει για όλα αυτά που μας κρατούν ξύπνιους τα βράδια και που μας φοβίζουν. gaga profile 2 Το video clip του τραγουδιού παρουσιάζει τη δημιουργία μιας νέας, απελευθερωμένης γενιάς και η Gaga είναι η μητέρα. Το “Artpop” κρύβει λιγότερο ενδιαφέροντα μηνύματα, αφού μιλάει για μια νύχτα στο club, για την ανάγκη μας να περνάμε καλά. Αλλά κι αυτό μας κάνει και το χρειαζόμαστε.
Το δεύτερο είναι το πιο ενδιαφέρον. Η Lady Gaga είναι το μοναδικό σύγχρονο pop icon που έχει να πει πράγματα με τη μουσική της, τη παρουσία της, τις δηλώσεις και τις πράξεις της. Και γι’ αυτό έχει τόσο φανατικούς ακόλουθους. Από νωρίς στη καριέρα της δήλωσε ότι αισθανόταν “freak” στο σχολείο της, επειδή ντυνόταν, σκεφτόταν και εκφραζόταν διαφορετικά και για να αποφύγει τις συγκρούσεις και τα προβλήματα αναγκάστηκε να καταπιέσει τον εαυτό της.
Από νωρίς δήλωσε ακόμη ότι ό,τι κάνει στη καριέρα της, από τα τραγούδια μέχρι και το “Haus of Gaga”, την εταιρία όπου στεγάζονται όλοι οι καλλιτέχνες που δουλεύουν για κάθε εμφάνιση της, το κάνει για όλους εκείνους που κάποτε στη ζωή τους αισθάνθηκαν κι αυτοί freaks. Όλοι οι απροσάρμοστοι, οι αταίριαστοι, οι τύποι που γίνονται στόχος από τους “φυσιολογικούς” την αγάπησαν, γιατί έγινε η φωνή τους. Και θα μου πεις, χρειάζονται τη φωνή της Gaga; Ναι, τη χρειάζονται, γιατί είναι αρκετά δυνατή και έχει τα φώτα πάνω της ώστε να μπορεί να ακουστεί. gaga profile 1 Είναι ένα τεράστιο φαινόμενο marketing και ξέρει πως να κρατάει το fandom ζωντανό. Στην Αθήνα ήρθε για παράδειγμα ντυμένη σαν άλλη Αφροδίτη, με αφορμή το τραγούδι “Venus”, από το “Artpop” και φυσικά την άφιξη της στη χώρα του δωδεκάθεου.
Ξέρει πως να προκαλεί και ξέρει πότε πρέπει να κρατήσει πιο χαμηλούς τόνους. Όσες φορές για παράδειγμα έχει μιλήσει για τα LGTB δικαιώματα κρατάει σε χαμηλούς τόνους την εμφάνιση της. Δεν έχει αρνηθεί ποτέ ότι είναι bisexual, ότι είναι freak, ότι είναι διαφορετική και το σπουδαιότερο είναι ότι μιλάει για όσους δεν μπορούν να μιλήσουν από μόνοι τους. Έκανε καμπάνια κατά του bullying, ίδρυσε το “The Born This Way Foundation” (στο οποίο παρεμπιπτόντως συμμετέχουν αναγνωρισμένα ιδρύματα όπως το “Harvard”) για την υγιή ανάπτυξη της ανεξάρτητης προσωπικότητας των νέων, ανάμεσα σε πολλά.
Η Lady Gaga χωρίζει τον κόσμο σε δυο κατηγορίες: σ’ εκείνους που τους φαίνεται αδιάφορη και αμφισβητούν τη σημασία της στη σύγχρονη κουλτούρα και εκείνους που την ευγνωμονούν, επειδή εμφανίστηκε και τους βοήθησε να αποδεχτούν τον εαυτό τους. Μη σας φαίνεται περίεργο. Πολλές φορές χρειαζόμαστε κάποιον άλλον να μας βοηθήσει να φωνάξουμε “I’ve had enough, I am not a freak” (δεν αντέχω άλλο, δεν είμαι φρικιό – από το τραγούδι Hair, του Born This Way).