Γιατί τρώμε μαγειρίτσα μετά την Ανάσταση;
- 23 ΑΠΡ 2022
Το Μεγάλο Σάββατο η μαγειρίτσα έχει την τιμητική της στο οικογενειακό τραπέζι μετά το «Χριστός Ανέστη». Είναι το πρώτο πιάτο που περιέχει κρέας, μετά τη νηστεία της Σαρακοστής. Μαγειρεύεται με λαχανικά, άνηθο, εντόσθια του αρνιού (συκωταριά) και ρύζι.
Γιατί τρώμε μαγειρίτσα;
Οτιδήποτε συνδέεται με εθιμοτυπικό χαρακτήρα στην κουζίνα, εξυπηρετεί έναν καλά μελετημένο σκοπό. Κάπως έτσι, η παραδοσιακή μαγειρίτσα προετοιμάζει τον οργανισμό μας για το σοκ της κρεατοφαγίας που θα ακολουθήσει την Κυριακή του Πάσχα. Τα συστατικά της μαγειρίτσας είναι: Συκωταριά και αρνίσια έντερα, μαρούλι, φρέσκα κρεμμυδάκια, προαιρετικά ρύζι, αυγά, λεμόνι, αλάτι, πιπέρι και άνηθος. Για τους vegan, η μαγειρίτσα είναι από τα πιο νόστιμα πιάτα, φυσικά χωρίς συκώτι και εντόσθια, τα οποία μπορούν να αντικατασταθούν από μανιτάρια.
Η μαγειρίτσα ουσιαστικά αποτελεί, το ενδιάμεσο, διατροφικό στάδιο ανάμεσα στη νηστεία Σαρακοστής και τα φαγητά του Πάσχα. Γι’ αυτό και επιλέχθηκε ως το ιδανικό φαγητό, με το οποίο οι πιστοί γιορτάζουν την Ανάσταση, το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου.
Μαγειρίτσα και συμβολισμοί
Η σούπα που παραδοσιακά τρώμε το Μ. Σάββατο μετά την Ανάσταση και περιέχει τα εντόσθια από το αρνάκι που θα φαγωθεί την επομένη, μαρούλι και διάφορα χορταρικά, είναι το πρώτο φαγητό με κρέας, ελαφρύ και εύπεπτο, για να επαναφέρει ομαλά το στομάχι στην κρεατοφαγία, μετά από 40 ημέρες νηστείας. Κάτι που δεν είναι ευρέως γνωστό, είναι ο συμβολισμός της. Ο συμβολισμός της, κρύβεται στα χορταρικά που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή της. Τα χορταρικά, συμβολίζουν τα πικρά χόρτα που έτρωγαν οι Εβραίοι σε ανάμνηση της σκλαβιάς τους από τους Αιγύπτιους. Πάσχα στα Εβραϊκά σημαίνει «έξοδος». Για τους Χριστιανούς, το Πάσχα σημαίνει τη λύτρωση από την αμαρτία και το πέρασμα από το θάνατο στη ζωή.
Μα πόσες μαγειρίτσες υπάρχουν;
Οι λάτρεις της μαγειρίτσας ομνύουν στη δική τους συνταγή ή έστω στην οικογενειακή. Υπάρχουν ωστόσο πολλές παραλλαγές της. Η πλέον κλασική είναι η σούπα αυγολέμονο με εντόσθια, εντεράκια, γλυκάδια, ρύζι και χόρτα μυρωδικά. Καυκαλήθρες, μυρώνια, άνηθος, μαρούλια ή αντίδια, δίνουν επίσης ανοιξιάτικο άρωμα στο πασχαλινό πιάτο.
Ως σούπα τρώγεται φυσικά με το κουτάλι. Υπάρχει, ωστόσο, και η «πιρουνάτη» μαγειρίτσα, η οποία δεν έχει ζουμί. Για παράδειγμα, η κερκυραϊκή μαγειρίτσα είναι τα τσιλίχουρδα. Ένα μελωμένο φαγητό κατσαρόλας, με πολλά αρωματικά χόρτα. Σε άλλες περιοχές, όπως στην Κρήτη, προσθέτουν το κεφάλι, τον σβέρκο και τα ποδαράκια του ζώου στη σούπα. Η βλάχικη μαγειρίτσα θέλει ντομάτες και γιαούρτι. Άλλοι προσθέτουν στη σούπα μαρούλια και άλλοι όχι. Το ίδιο συμβαίνει και με τα χόρτα, αλλά και με το ρύζι. Μερικοί τη φτιάχνουν μόνο με φρέσκα κρεμμυδάκια, ενώ κάποιοι την κάνουν κοκκινιστή, προσθέτοντας ντομάτα στη σάλτσα, όπως συμβαίνει με το μανιάτικο ρεγάλι.