POP CULTURE

Γιορτή του Πατέρα: 10 υπέροχες ταινίες αφιερωμένες στους μπαμπάδες μας

Photo: Columbia Pictures/Getty Images/Ideal Image, Buena Vista/Disney/Pictorial Press/Alamy/Visualhellas.gr, Josh Ethan Johnson, 24Media Creative Team

Η κινηματογραφική ιστορία είναι γεμάτη με ταινίες που μιλούν με ειλικρίνεια για την μητρότητα και τη σχέση μητέρας-παιδιού. Ωστόσο υπάρχουν και αρκετές ταινίες που καταφέρνουν να αποτυπώσουν αριστοτεχνικά την πολυπλοκότητα της πατρότητας και τη σχέση πατέρα-παιδιού. Με αφορμή τη σημερινή Γιορτή του Πατέρα λοιπόν, θυμόμαστε τους κινηματογραφικούς μπαμπάδες που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, κατάφεραν να μας συγκινήσουν.

«Μητέρα» της Γιορτής του Πατέρα ήταν η Αμερικανίδα Sonora Smart Dodd, που θέλησε να καθιερώσει μια γιορτή ανάλογη με την Γιορτή της Μητέρας, προκειμένου να τιμήσει τον πατέρα της, William Jackson Smart έναν βετεράνο του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου, ο οποίος ανέθρεψε μόνος του τα 6 παιδιά της οικογένειας. Ο πρώτος εορτασμός της Ημέρας του Πατέρα έγινε στις 19 Ιουνίου 1910. Το 1966, ο τότε Αμερικανός πρόεδρος Lyndon Johnson, με διάταγμά του ανακήρυξε την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου ως Ημέρα του Πατέρα. Έκτοτε, ο εορτασμός πέρασε τα αμερικανικά σύνορα και κατάφερε να διεθνοποιηθεί.

Μια μέρα σαν τη σημερινή λοιπόν, είναι μια καλή ευκαιρία να εξετάσουμε ένα από τα πιο ηχηρά θέματα του κινηματογράφου, την πατρότητα. Σκηνοθέτες από όλο τον κόσμο, έχουν παρουσιάσει συχνά την καλύτερη δουλειά τους, μεταφέροντας στην μεγάλη οθόνη τη σχέση μεταξύ των πατεράδων και των παιδιών τους. Παρακάτω λοιπόν σου παρουσιάζουμε 10 υπέροχες ταινίες που πραγματεύονται την πατρότητα με πολύ διαφορετικούς τρόπους.

Kramer vs. Kramer (1979)

Η ταινία Kramer vs. Kramer, άνοιξε το δημόσιο διάλογο για τα διαζύγια, έκανε τη μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία της χρονιάς, ενώ το 1980 σάρωσε τα Όσκαρ, κατακτώντας πέντε χρυσά αγαλματίδια «μεγάλων» κατηγοριών μεταξύ των οποίων και αυτά της Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας και Σεναρίου.

Η ταινία αφηγείται την ιστορία ενός παντρεμένου ζευγαριού (Dustin Hoffman και Meryl Streep) και τον αντίκτυπο που έχει το βίαιο διαζύγιό τους στο περιβάλλον τους και ιδιαίτερα στο μικρό τους γιο. O Ted Kramer (Hoffman) θυσιάζει την καριέρα του για να φροντίσει τον γιο του ως ελεύθερος μπαμπάς. Αλλά όταν η γυναίκα του (Streep) επιστρέφει και απαιτεί την επιμέλεια του παιδιού τους, επικρατεί χάος.

Lion King (1994)

Αν έχεις γεννηθεί κάπου εκεί στα 90’s, πιθανότατα αυτή ήταν η πρώτη φορά που έκλαψες σε ταινία. Αν λοιπόν ψάχνεις για έναν σίγουρο τρόπο για να συγκινηθείς μέχρι δακρύων, παρακολουθώντας μία ταινία την ημέρα της γιορτής του πατέρα (ή οποιαδήποτε άλλη μέρα), τότε το Lion King, είναι συνταγή σίγουρης επιτυχίας.

Το κλασικό αριστούργημα της Disney, κερδίζει επάξια μια θέση ανάμεσα στις ταινίες που διαπραγματεύονται την πολύπλοκη σχέση πατέρα-παιδιού. Ο τρόπος με τον οποίο ο Mufasa διδάσκει τον Simba για τη ζωή και τις ευθύνες, είναι ο τρόπος που κάθε παιδί πρέπει να μεγαλώνει: Με υπομονή, αγάπη και κατανόηση.

He Got Game (1998)

Το 1998 ο Spike Lee σκηνοθετεί μία από τις πλέον γνωστές «μπασκετικές» ταινίες όλων των εποχών, το He Got Game. Η συγκεκριμένη ταινία όμως, παρουσιάζει πολλά περισσότερα από μια απλή ιστορία μπάσκετ. Το σενάριο έχει να κάνει με τον Jake Shuttlesworth (Denzel Washington), ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή επειδή σκότωσε κατά λάθος τη γυναίκα του. Παράλληλα, παρακολουθούμε την προβληματική σχέση με γιο του, Jesus (Ray Allen) που θεωρείται το νέο ανερχόμενο αστέρι στο ΝΒΑ.

Η εκρηκτική χημεία των Washington και Allen, σε συνδυασμό με την σκηνοθετική ματιά του Spike Lee, είναι ένα κινηματογραφικό masterclass για τη στη σχέση πατέρα-γιου.

Big Fish (2003)

Ο ονειρικός κόσμος του Tim Burton, συναντά με τον πιο τρυφερό τρόπο την πραγματικότητα, μέσα από το Big Fish. Aν υποψιάστηκες ποτέ ότι ο πατέρας σου, μπορεί να έχει πει μερικά αθώα ψέματα ή έχει «παραφουσκώσει» μια ιστορία, με αυτή την ταινία θα ταυτιστείς πλήρως. Ένας δημοσιογράφος ταξιδεύει στην Αλαμπάμα για να περάσει χρόνο με τον άρρωστο πατέρα του. Εκεί, παλεύει να καταλάβει ποια μέρη των ιστοριών του πατέρα του είναι αλήθεια και ποια ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας του.

Finding Nemo (2003)

Η βραβευμένη με Όσκαρ ταινία με την υπογραφή της Disney και της Pixar, ακολουθεί τον Marlin, ένα ψάρι-κλόουν, που προσπαθεί να βρει τον εξαφανισμένο γιο του, Nemo. Ο μπαμπάς Marlin καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να επανενωθεί με τον γιο του και μέσα από μια εντυπωσιακή κινηματογραφική περιπέτεια, αποδεικνύει ότι οι μπαμπάδες δεν σταματούν πουθενά προκειμένου να προστατεύσουν τα παιδιά τους.

The Pursuit Of Happyness (2006)

Η αληθινή ιστορία του πωλητή Christopher Gardner αποδίδεται με κινηματογραφικά αξέχαστο τρόπο, στο The Pursuit of Happyness. Η επιμονή και η αφοσίωση του Gardner στον γιο του αποτυπώνονται άψογα στην οθόνη χάρη στην αυθεντικότητα του Will Smith ο οποίος παίζει μαζί τον πραγματικό του γιο Jaden, στην ταινία.

Like Father, Like Son (2013)

Αυτό το συγκινητικό ιαπωνικό δράμα, ακολουθεί τον Ryōta Nonomiya, έναν επιτυχημένο αρχιτέκτονα που μαθαίνει ότι το βιολογικό του παιδί ανταλλάχθηκε με ένα άλλο βρέφος, κατά τη γέννηση του στο μαιευτήριο. Ως αποτέλεσμα, αυτός και η σύζυγός του έρχονται αντιμέτωποι με μια επιλογή που αλλάζει τα πάντα στη ζωή τους: Κρατούν τον γιο που μεγάλωσαν ή τον ανταλλάσσουν με τον αληθινό τους γιο;

Ode To My Father (2014)

Στην ταινία Ode To My Father, παρακολουθούμε μια σειρά ιστορικών γεγονότων να εκτυλίσσονται στη Νότια Κορέα, μέσα από τα μάτια του Deok-soo (Jung-min). Ενός ανθρώπου που λαχταρά να ξανασμίξει με τον αγνοούμενο πατέρα και την αδερφή του μετά τον χωρισμό τους κατά τη διάρκεια του πολέμου της Κορέας το 1950. Η ταινία του Yoon Je-kyoon, είναι μια συγκινητική ιστορία για τη γενναιότητα και την οικογένεια. Παρά τις ανάμεικτες κριτικές που έλαβε, κατάφερε να γίνει μία από τις μεγαλύτερες εισπρακτικές επιτυχίας στη Νότια Κορέα.

Fences (2016)

Ο Denzel Washington και η Viola Davis παραδίδουν μαθήματα υποκριτικής σε αυτή τη δραματική ταινία εποχής, η οποία είναι εμπνευσμένη από το ομώνυμο θεατρικό έργο του βραβευμένου με Πούλιτζερ, August Wilson.

Με φόντο το Πίτσμπουργκ της δεκαετίας του 1950, ο Washington υποδύεται τον Troy Maxson, έναν εργαζόμενο στην καθαριότητα και επίδοξο αθλητή που παλεύει με μια σκληρή πραγματικότητα: Ότι δεν θα γίνει ποτέ επαγγελματίας παίκτης του μπέιζμπολ. Εν τω μεταξύ, τόσο η σύζυγός του (Davis) όσο και ο γιος του πρέπει να αντιμετωπίσουν την πικρία και τον θυμό του, κάτι που δημιουργεί ένταση στην οικογένεια.

Minari (2020)

Tο βραβευμένο με Όσκαρ Minari ακολουθεί μια Κορεοαμερικανική οικογένεια που μετακομίζει στο Αρκάνσας κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’80 με την ελπίδα να πετύχει το Αμερικανικό Όνειρο. Η ταινία του Lee Isaac Chung πραγματεύεται με μοναδικό τρόπο θέματα όπως η οικογένεια, η θυσία και η ελπίδα.