ΣΥΝΤΑΓΗ

Gluhwein: Συνταγή για το απόλυτο ζεστό ποτό των Χριστουγέννων

iStock

Η θερμοκρασία πέφτει, τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και το Gluhwein έρχεται για να δώσει μια νότα ζεστασιάς στην καθημερινότητά σου. Με βασικό υλικό το κρασί, η ιστορία του ξεκινάει τη ρωμαϊκή εποχή όπου καταναλωνόταν κυρίως από πλούσιες οικογένειες, μιας και τα μπαχαρικά τότε πωλούνταν πολύ ακριβά.

Από την Τατιάνα Αναγνώστου, διατροφολόγο

Έχοντας τις ρίζες του στη Βόρεια Ευρώπη, το Gluhwein, αυτό το υπέροχο ελαφρύ κρασί είναι ιδανικό για να το μοιραστείς με τα αγαπημένα σου πρόσωπα τις κρύες νύχτες του χειμώνα. Ποιος μπορεί άλλωστε να αρνηθεί μια ζεστή κούπα κόκκινο κρασί που μοσχοβολάει αρώματα μπαχαρικών;

Για τη συνταγή θα χρειαστείς κόκκινο ξηρό κρασί, το οποίο δεν χρειάζεται να είναι ακριβό γιατί θα προσθέσουμε διάφορα υλικά.

Gluhwein: Συνταγή για το απόλυτο ζεστό ποτό των Χριστουγέννων Unsplash

Συνταγή για το πιο χριστουγεννιάτικο Gluhwein

  • 750ml ξηρό κόκκινο κρασί
  • 2 ξυλάκια κανέλας
  • 1 πορτοκάλι (το μισό πορτοκάλι θα το κόψουμε σε ροδέλες και από το άλλο μισό θα χρησιμοποιήσουμε τον χυμό του)
  • ¼ κούπα ζάχαρη (ή μέλι)
  • ¾ κούπας νερό
  • 1 στικ βανίλιας (την χαράζουμε στη μέση από πάνω έως κάτω) ή ½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το νερό με τη ζάχαρη (ή το μέλι) και μόλις ομογενοποιηθεί το μείγμα προσθέτουμε το κρασί και τα υπόλοιπα υλικά.

Όταν ζεσταθεί αρκετά (λίγο πριν το σημείο βρασμού) αφαιρούμε από τη φωτιά.

Αφού αφαιρέσουμε από τη φωτιά αφήνουμε για ένα τέταρτο για να δώσουν τα μπαχαρικά τις μυρωδιές τους και έπειτα σουρώνουμε καλά. Σερβίρουμε σε πολύχρωμες χριστουγεννιάτικες κούπες και το απολαμβάνουμε είτε μόνοι μας είτε με τους αγαπημένους μας.

Tips

  1. Η κατσαρόλα που θα χρησιμοποιήσουμε για το Gluhwein καλό θα ήταν να μην είναι από μέταλλο γιατί επηρεάζει τη γεύση. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κατσαρόλα ή δοχείο κεραμικό ή από πυρέξ.
  2. Προσοχή στη θερμοκρασία που ζεσταίνουμε το κρασί. Το κρασί θέλουμε να είναι ζεστό και όχι βραστό. Δεν θέλουμε να φτάσει σε πλήρη βράση γιατί θα χαθεί το αλκοόλ και η γεύση του.
  3. Μπορούμε να προσθέσουμε αστεροειδή γλυκάνισο στο σερβίρισμα και προαιρετικά κονιάκ.
  4. Μπορείς να προσθέσεις οποιοδήποτε άλλο υλικό επιθυμείς πχ αποξηραμένα γαρύφαλλα κ.ά.

Ευχαριστούμε την Τατιάνα Αναγνώστου, διατροφολόγο (απόφοιτη του Τμήμ. Διαιτολογίας & Διατροφής του Χαροκόπειου Παν/μίου).