ΣΕΞΙΣΜΟΣ

Γιατί η καλοπαντρειά υπάρχει ακόμα ανάμεσα μας

Pexels

Ο όρος “hypergamy” δεν είναι αυτό ακριβώς που σου έρχεται στο μυαλό, όταν τον διαβάζεις. Για να μη ζαλίζεσαι άδικα, θα σου πω ότι είναι η «καλοπαντρειά». Χρησιμοποιείται από τις κοινωνικές επιστήμες για τις πράξεις ή τις πρακτικές ανθρώπου που έχουν ως στόχο το γάμο με κάποιον που ανήκει σε υψηλότερη κοινωνική τάξη από εκείνον. Όταν προέκυψε στα λεξικά, η λέξη αφορούσε μόνο γυναίκες. Για τους άνδρες υπήρχε το “hypogamy”.

 

Για την ιστορία, οι έννοιες αυτές φαίνεται πως προσφέρθηκαν στον πλανήτη από την ινδουιστική παράδοση (η πρώτη αναφορά που έχει βρεθεί, έγινε το 1881 στο Panjab Castes, βιβλίο με την απογραφή της επαρχίας Panjab της Βρετανικής Ινδίας), βάσει της οποίας οι γυναίκες ήθελαν να παντρευτούν άνδρες από υψηλές κάστες.

Αλλά για να σου πω την αλήθεια, δεν ξέρω γιατί χρησιμοποιώ αόριστο, αφού σύμφωνα με μελέτη του 2016 που είχε ως αντικείμενο τις οικονομικές διαφορές μεταξύ ζευγαριών από το 1980 έως το 2012, η επικεφαλής ερευνήτρια (καθηγήτρια κοινωνιολογίας στο University of British Columbia) Yue Qian, είχε επισημάνει πως η τάση των γυναικών να παντρεύονται άνδρες με υψηλότερα εισοδήματα από εκείνες, υπάρχει και στη σύγχρονη εποχή.

H καλοπαντρειά είναι ανάμεσα μας. Σίγουρα είναι στο Bridgerton του Netflix, όπως έγραψε το αμερικανικό Women’s Health.

Μεταξύ μας, βέβαια, το να βρει γυναίκα άνδρα που βγάζει λιγότερα χρήματα από εκείνες είναι εξόχως δύσκολο -αν όχι αδύνατο-, λόγω του χάσματος που εξακολουθεί να υπάρχει στις απολαβές των ανδρών και αυτές των γυναικών.

Τη σήμερον ημέρα, ο ετήσιος μισθός μιας γυναίκας αντιστοιχεί στο 82.3% εκείνου ενός άνδρα. Η διαφορά μεγαλώνει όταν μπαίνουν στη μέση και τα φυλετικά. Στοιχεία δείχνουν πως ακόμα και αν οι γυναίκες έχουν περισσότερα πτυχία από έναν άνδρα, κατά 93% θα παντρευτούν κάποιον που θα έχει υψηλότερο εισόδημα.

Δεδομένα ο μεγαλύτερος μισθός δεν συνεπάγεται υψηλότερης κοινωνικής τάξης ή οικονομικής ασφάλειας. Αλλά υγεία να υπάρχει και όλα γίνονται.

Η σύγκριση έγινε μεταξύ επαγγελματιών της ίδιας φυλής και εθνικότητας και του ίδιου επιπέδου εκπαίδευσης. Σε Αφροαμερικανούς και Λατίνους με πρώτο πτυχίο, ο ετήσιος μισθός της γυναίκας είναι το 60% του άνδρα. Μια Αφροαμερικανή με μάστερ παίρνει το 70% του μισθού που λαμβάνει λευκός άνδρας, με τις ίδιες σπουδές.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του Labor Statistics των ΗΠΑ για το 2020, για κάθε δολάριο που παίρνει άνδρας, η γυναίκα παίρνει 82 σεντ. Η αναλογία του 1973 ήταν 57 σεντ για κάθε δολάριο. Σημείωσε σε παρακαλώ και ότι οι γυναίκες στις ΗΠΑ έχουν πια υψηλότερο εκπαιδευτικό επίπεδο από τους άνδρες.

Η πανδημία γύρισε τις γυναίκες 30 χρόνια πίσω

Μέσα στην πανδημία η συμμετοχή των γυναικών στο εργατικό δυναμικό γύρισε τριάντα χρόνια πίσω. Με κλειστούς τους παιδικούς σταθμούς και τα σχολεία, πολλές γυναίκες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις δουλειές τους, ενώ προτιμήθηκαν στις απολύσεις. Το Φεβρουάριο του 2021 το γυναικείο εργατικό δυναμικό ήταν στο 55.8% του συνόλου. Όσο δηλαδή, ήταν και τον Απρίλιο του 1987. Η κατηγορία που επηρεάστηκε περισσότερο ήταν των Αφροαμερικανών, Λατίνων και Ασιατισσών που απασχολούνταν σε επαγγέλματα με χαμηλές απολαβές.

Η κληρονομικότητα της καλοπαντρειάς

Η Dr. Νatasha Sharma, ιδρυτής του προγράμματος The 8-Hour Therapist, εξήγησε πως οι ρίζες της κληρονομικής τάσης που λέγεται καλοπαντρειά, εντοπίζονται στην εποχή των σπηλαίων. «Από όταν οι άνδρες ήταν κυνηγοί και συλλέκτες. Υπάρχουν κληρονομικές τάσεις που κάνουν τις γυναίκες να ελκύονται από άνδρες που έχουν περισσότερα μέσα, καθώς αυτό τις έκανε να νιώθουν ασφαλείς και προστατευμένες. Αντιστοίχως, υπάρχουν κληρονομικές τάσεις στους άνδρες, που τους κάνουν να ελκύονται από γυναίκες που φαίνονται πιο γόνιμες -έχουν δηλαδή, πιο πλατιά ισχία και μακριά μαλλιά. Είμαστε τα μόνα είδη που έχουμε την ικανότητα να γνωρίζουμε συνειδητά αυτές τις τάσεις. Έχουμε προχωρήσει στο βαθμό που δεν είναι οι κατ’ αρχάς κινητήριοι μοχλοί, στην αναζήτηση ενός ταιριού. Παρ’ όλα αυτά και πέραν της εξέλιξης μας, τα τελευταία 50 με εκατό χρόνια, υπάρχουν ακόμα στοιχεία αυτού του φαινομένου -συνειδητά ή ασυνείδητα- σε κάποιους ανθρώπους».

Το video των 410.883 views που αποδεικνύει την αλήθεια

Το Μάιο του 2020 ο αυτοαποκαλούμενος life coach και dating guru, Kevin Samuels πόσταρε στο κανάλι του στο YouTube ένα βίντεο που είχε τον τίτλο «οι άνδρες πρέπει να πληρώνουν για όλα και οι γυναίκες πρέπει να καλοπαντρεύονται». Μέσα στο παραλήρημα του, ρωτούσε «κυρίες μου, θέλετε να πρέπει να δουλεύετε για να πληρώνετε τους σημαντικούς λογαριασμούς;». Θα λέγατε πως αυτό το παιδί ζει κάπου στο μισό αιώνα πίσω. Δεκάδες no που εμφανίστηκαν στο livestream απέδειξαν ότι κάτι πάει λάθος.

Στο τέλος της ημέρας, κάθε γυναίκα αποφασίζει για το τι θέλει από τη ζωή της και ως εκ τούτου από τις σχέσεις της. Όσο υπάρχει ανθρωπότητα, υπάρχει και το «χρησιμοποιώ ό,τι διαθέτω για να πάρω αυτό που θέλω». Ξεκάθαρα και για τα δυο φύλα.

Αν είμαστε, ωστόσο, ελαχίστως ειλικρινείς θα συμφωνήσουμε πως όλο αυτό έχει ρίζες στην πατριαρχία. Αφήστε που η καλοπαντρειά δεν «βοηθά» μόνο τη γυναίκα, αλλά και τον άνδρα -να νιώσει πιο δυνατός, πιο ισχυρός, ο κουβαλητής και ό,τι άλλο τον βοηθά να είναι κοινωνικά αρεστός. Δεδομένα, η σχέση ή ο γάμος με κάποιον που έχει περισσότερα έσοδα δεν είναι είναι ανάγκη, καθώς οι περισσότερες γυναίκες δουλεύουν και έχουν μάθει να ζουν ως οικονομικά ανεξάρτητες. Η πατριαρχική κοινωνία όμως, εξακολουθεί να πιστεύει πως το φύλο μας είναι κατώτερο. Άλλωστε αμειβόμαστε ως τέτοιο.