Η συνταγή για τη μόνη πίτα που πρέπει να φτιάξεις αυτές τις γιορτές
- 1 ΙΑΝ 2017
Η Shepherd's Pie ή πίτα του βοσκού είναι μία κλασική βρετανική συνταγή που λατρεύουν εξίσου οι Άγγλοι, οι Σκωτσέζοι, αλλά και οι Ιρλανδοί. Αν και πίτα, δεν καλύπτεται από φύλλο κρούστας ή κάποιο άλλο αντίστοιχο που ανοίγεται με πλάστη, αλλά από πουρέ. Η ιστορία λέει πως οι Βρετανοί την έφτιαχναν με ό,τι περίσσευε από το αρνί και τα υπόλοιπα φαγητά τους, τα οποία κάλυπταν με πολτοποιημένη πατάτα για αισθητικούς, κυρίως λόγους. Το μεγαλείο της πίτας του βοσκού, όμως είναι στη γεύση της.
Παραδοσιακά κάτω από τον πουρέ κρύβει λαχανικά και αρνίσιο κιμά, αλλά αν δεν τον προτιμάς, κανένα πρόβλημα. Είναι εξίσου απολαυστική με χοιρινό, μοσχαρίσιο, ακόμα και με κοτόπουλου ή γαλοπούλας.
Υλικά
1 κιλό κιμάς της προτίμησής σου
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 μεγάλα καρότα
2 σκελίδες σκόρδο
2 κλωναράκια σέλερι
1 φλυτζάνι αρακά
1 φλυτζάνι καλαμπόκι
300 ml ζωμός βοδινού
1½ κουταλάκι του γλυκού κόρν φλάουρ ή 1 κ.σ. αλεύρι
1 κ.γ. θυμάρι
1 κ.σ. κονκασέ ντομάτας
2 κ.σ. Worcestershire sauce
1 ποτήρι κόκκινο ξηρό κρασί
4 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
ζάχαρη στη μύτη
Για τον πουρέ (αν δεν θες να πάρεις έτοιμο)
1 κιλό πατάτες
2 κ.σ. βούτυρο
150 ml. γάλα
½ κ.τ.γ. μοσχοκάρυδο
1 κ.τ.γ.Worcestershire sause
αλάτι
5-6 κουταλιές της σούπας παρμεζάνα τριμμένη ή όποιο άλλο κίτρινο τυρί προτιμάς.
Οδηγίες
Πριν ξεκινήσουμε, βάζουμε τις πατάτες να βράσουν. Κατόπιν:
1. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σέλερι, λιώνουμε το σκόρδο. Κόβουμε τα καρότα σε κύβους .
2. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί, σωτάρουμε το κρεμμύδι, τα καρότα και το σκόρδο.
3. Προσθέτουμε τον κιμά και τον τσιγαρίζουμε μέχρι να πάρει ομοιόμορφο καφέ χρώμα.
4. Σβήνουμε με το κρασί, ανακατεύοντας για 2 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί. Προσθέτουμε τον ζωμό, τη ζάχαρη, το κονκασέ, την Worcestershire sause, το σέλερι το μοσχοκάρυδο, το αλάτι και πιπέρι.
5. Προσθέτουμε τον αρακά και το θυμάρι και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 40 λεπτά. Όταν ο κιμάς μείνει με πολύ λίγα υγρά, προσθέτουμε το καλαμπόκι και το κορν φλάουρ ή το αλεύρι με διαλυμένο σε νερό και αφήνουμε να πάρει μία βράση. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
6. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
7. Καθαρίζουμε τις καυτές πατάτες, τις λιώνουμε, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά παρασκευής του και ανακατεύουμε είτε με το χέρι, είτε με μίξερ.
8. Σ’ ένα πυρίμαχο σκεύος ρίχνουμε τον κιμά με τα λαχανικά και στρώνουμε τον πουρέ από πάνω ομοιόμορφα. Πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί.
9. Ψήνουμε στον αέρα για 35 λεπτά. Αφού γίνει, την αφήνουμε μισή ώρα να “δέσει” και σερβίρουμε.
Καλή όρεξη!