Healthy συνταγή για πεντανόστιμους κουραμπιέδες. Για να τους τρως χωρίς τύψεις
- 22 ΔΕΚ 2020
It’s the most wonderful time of the year και αν δεν έχεις ήδη φτιάξεις τα χριστουγεννιάτικα γλυκά που θα κάνουν το σπίτι να μοσχομυρίσει.
Δεν ξέρω αν είσαι team μελομακάρονα ή κουραμπιέδες, ή αν απλώς υποκύπτεις και στα δύο αγαπημένα γλυκά, αλλά μάλλον ξέρεις πόσο εύκολο είναι να φας ένα κουτί μέσα σε μία μέρα, έτσι όπως περνάς τυχαία από την κουζίνα ή επειδή τα βλέπεις στο τραπέζι του σαλονιού.
Για αυτό λοιπόν σου βρήκαμε μία πιο healthy εκδοχή του λατρεμένου γλυκού, ώστε να τρως χωρίς να μετράς τις μπουκιές σου.
Υλικά για κουραμπιέδες:
3/4 φλιτζάνι καρύδια
3/4 φλιτζάνι αλεύρι ολικής άλεσης
3/4 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
μισό φλιτζάνι βούτυρο
μισό κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
μισό φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
1 κρόκο αυγού
1 κουταλιά λικέρ αμαρέτο
1 κουταλάκι εκχύλισμα αμυγδάλου
3/4 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση:
Προθέρμανε τον φούρνο στους 175 βαθμούς και ψήσε τα καρύδια για 5 λεπτάκια. Βάλε τα μισά στο μπλέντερ για να γίνουν σκόνη.
Ανακάτεψε τα αλεύρια, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και τους ξηρούς καρπούς σε ένα μεσαίο μπολ. Σε ένα άλλο μπολ, χτύπα το βούτυρο με τη ζάχαρη, τον κρόκο, το λικέρ και το εκχύλισμα αμυγδάλου με το μίξερ για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να γίνει αφράτο.
Πρόσθεσε και το μείγμα των ξηρών καρπών και χτύπα μέχρι να γίνει λίγο πιο τραγανό και κάλυψε το μπολ για περίπου 1 ώρα.
Προθέρμανε ξανά τον φούρνο και βάλε αντικολλητικό χαρτί σε δύο ταψάκια. Φτιάξε με τα χέρια σου μπαλάκια από τη ζύμη και βάλτα να ψηθούν περίπου 18 λεπτά, μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα. Βγάλτα και άφησέ τα να κρυώσουν για 5 λεπτάκια. Βούτηξέ τα σε μπολ ή πλαστική τσάντα που είναι γεμάτη ζάχαρη άχνη και κούνα καλά για να πάει παντού. Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!