Η ανακαίνιση ενός διαμερίσματος του ’60 στην Κυψέλη, ανέδειξε την αυθεντικότητά του
- 5 ΙΑΝ 2023
Η Κυψέλη είναι μία από τις παλαιότερες, ιστορικότερες και πιο πυκνοκατοικημένες συνοικίες της Αθήνας με κτίρια διαφόρων αρχιτεκτονικών ρυθμών που μαρτυρούν μεταξύ άλλων, την αστική κληρονομιά της περιοχής. Ιστορικά μιλώντας, κατά τη δεκαετία του 1930 κατασκευάστηκαν οι πρώτες πολυκατοικίες του μοντέρνου κινήματος, απαλλαγμένες από τον διακοσμητικό μανιερισμό και τα ανήσυχα μοτίβα της προηγούμενης περιόδου. Πολυκατοικίες με στοιχεία Art Deco και Βauhaus, ξεκίνησαν να ανοικοδομούνται, πολύ πριν η πολυκατοικία εξαπλωθεί στην υπόλοιπη Αθήνα.
Ανάμεσα στα μεσοπολεμικά, τα πρώιμα μεταπολεμικά κτίρια και στις κλασικές, αθηναϊκές πολυκατοικίες της εποχής της αντιπαροχής, εντοπίσαμε στη συγκεκριμένη συνοικία της Αθήνας, το παρακάτω διαμέρισμα. Η ανακαίνισή του, φέρει την υπογραφή των αρχιτεκτόνων Άνκα Αρβανιτίδη και Μαρίας Πετεινάκη.
Οι αρχιτέκτονες της ομάδας του ECUALab, με την πολύτιμη βοήθεια τριών φίλων και ιδιοκτητών του διαμερίσματος, λοιπόν, κατάφεραν μέσω της ανακαίνισης που πραγματοποίησαν να αναδείξουν με τον πιο σύγχρονο τρόπο, τα αυθεντικά αρχιτεκτονικά στοιχεία της τυπικής, Αθηναϊκής πολυκατοικίας του ’60.
Το διαμέρισμα είναι 70 τ.μ. και βρίσκεται στα όρια της Κυψέλης με τα Πατήσια. Οι τρεις φίλοι που μένουν μόνιμα στο εξωτερικό, επισκέπτονται συχνά στην Ελλάδα και για τον λόγο αυτό, ήθελαν μια βάση στην πρωτεύουσα για τις οικογένειες και τους φίλους τους.
Τα αυθεντικά αρχιτεκτονικά στοιχεία ενός ανακαινισμένου διαμερίσματος του ’60 στην Κυψέλη
Τα μωσαϊκά δάπεδα καθαρίστηκαν και γυαλίστηκαν ενώ τα ξύλινα δάπεδα, αφού αποκαταστάθηκαν οι ζημίες, γυαλίστηκαν επίσης.
Ο μαρμάρινος νεροχύτης διατηρήθηκε στην ίδια θέση και πλαισιώθηκε με νέα ντουλάπια από καπλαμά δρυός. Τα γύψινα διακοσμητικά στοιχεία διατηρήθηκαν στην ντουλάπα του σαλονιού και της κρεβατοκάμαρας, ενώ τα ξύλινα παράθυρα αναβαθμίστηκαν ενεργειακά.
Η κουζίνα είναι ανοιχτή προς τα υπόλοιπα μέρη του διαμερίσματος, προκειμένου να βελτιωθεί η λειτουργικότητα και να αυξηθεί ο φυσικός φωτισμός όλων των κεντρικών χώρων. Ο διάδρομος φιλοξενεί, πλέον, την τραπεζαρία. Κάπως έτσι, ο ενιαίος χώρος φαίνεται ακόμα πιο μεγάλος και φωτεινός.
Ο καθρέφτης που έχει τοποθετηθεί στην κουζίνα, αναδεικνύει τον μαρμάρινο νεροχύτη.
Στο σαλόνι που αποτελείται από δύο χώρους, κατασκευάστηκαν δύο ξύλινοι καναπέδες, ώστε να αξιοποιηθούν οι εσοχές της κάτοψης και να ανταποκρίνονται στην ανάγκη φιλοξενίας πολλών ατόμων στο διαμέρισμα.
Στον μεγάλο χώρο του σαλονιού υπάρχει και ένα δεύτερο κρεβάτι, ενώ μια βαριά κουρτίνα χωρίζει τα δύο μέρη, δημιουργώντας ένα ημι-απομονωμένο δωμάτιο.
Το μπάνιο, μικρό και σκοτεινό με αποθηκευτικό χώρο από πάνω, αναδιαμορφώθηκε, με “Marble Monocondilia” που με λοξή διάταξη συνδέει τον νιπτήρα με το ντους, για να μεγαλώσει ο χώρος.