Η ανακαίνιση ενός διαμερίσματος του Μεσοπολέμου στο Μετς, συνδυάζει ιστορία και τέχνη
- 1 ΔΕΚ 2022
Σκαρφαλωμένο στην πλαγιά του μικρού λόφου Λογγίνου, με τον διάχυτο καλλιτεχνικό του αέρα, το Μετς ή αλλιώς η Μονμάρτη της Αθήνας, σίγουρα αφήνει το αποτύπωμά του στο κέντρο της πόλης. Όχι μόνο για την εκπληκτική θέα που προσφέρει προς Ζάππειο, Στύλους του Ολυμπίου Διός και Ακρόπολη, αλλά και για την αρχιτεκτονική του. Αρκεί μια περιπλάνηση στα σοκάκια του για να ταξιδέψεις στο παρελθόν, θαυμάζοντας τα νεοκλασικά κτήρια που εκπέμπουν αίγλη μίας άλλης εποχής.
Παρόλο, λοιπόν, που το Μετς ήταν κάποτε έρημο με διάσπαρτα σπίτια, πλέον συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο κοσμοπολίτικες και πυκνοκατοικημένες περιοχές της πρωτεύουσας. Πολλά από τα παλιά κτίρια και διαμερίσματα που υπάρχουν εκεί εδώ και δεκαετίες, αναπαλαιώνονται στη σύγχρονη εποχή και διαμορφώνουν μια από τις πιο όμορφες συνοικίες, που διατηρεί ακόμα τον χαρακτήρα της παλιάς Αθήνας.
Κάπου, λοιπόν, ανάμεσα στα πυκνοκατοικημένα, γραφικά δρομάκια της περιοχής, βρίσκει κανείς και αυτό το ανακαινισμένο διαμέρισμα που γράφει ιστορία από την εποχή του Μεσοπολέμου -και που η τελική διαμόρφωσή του είναι η καλύτερη σύζευξη ιστορίας και τέχνης.
Το ανακαινισμένο διαμέρισμα του Μεσοπολέμου που διατήρησε σχεδόν ατόφιο τον χαρακτήρα του
Την ανακαίνιση υπογράφει το αρχιτεκτονικό γραφείο Fotis Zapantiotis Associated Architects και συγκεκριμένα οι αρχιτέκτονες Φώτης Ζαπαντιώτης και Μαρία Αγαπάκη. «Ο ιδιοκτήτης, Γιάννης Αλεξίου, ο οποίος μοιράζει τον χρόνο του ανάμεσα σε Αθήνα και Λονδίνο, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του τελικού χαρακτήρα του διαμερίσματος. Ζήτησε να διατηρηθεί ανέπαφο το μεγαλύτερο μέρος της κάτοψης και να διατηρηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο, η αρχική δομή και τα μορφολογικά στοιχεία του διαμερίσματος. Βασικός στόχος της ανακαίνισης, ήταν η βελτίωση και ο επαναπροσδιορισμός αυτών των χαρακτηριστικών», αναγράφεται στην περιγραφή του project.
Επομένως, οι ελάχιστες αρχιτεκτονικές επεμβάσεις έγιναν με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση των σύγχρονων αναγκών του ιδιοκτήτη. Τα όρια του προϋπάρχοντος χώρου και οι βασικές του λειτουργίες, παρέμειναν στις αρχικές τους θέσεις. Το διαμέρισμα αποτελείται από 5 δωμάτια: το χολ, την κουζίνα, το μπάνιο, την κρεβατοκάμαρα και το σαλόνι.
Οι έξυπνες αλλαγές που απογείωσαν λειτουργικότητα και σύγχρονη διακόσμηση
Με την κατεδάφιση του διαχωριστικού τοίχου, οι χώροι της εισόδου και της κουζίνας, που παρέμεναν αποκομμένοι, πλέον κάνουν το σπίτι πιο λειτουργικό. Ο τοίχος που χώριζε την είσοδο από την κουζίνα αντικαθίσταται τώρα από μια κεντρική ξύλινη κατασκευή από ελληνική καρυδιά, δημιουργώντας έναν διάδρομο που οδηγεί στην κρεβατοκάμαρα. Παράλληλα, αυτή η κατασκευή λειτουργεί ως αποθηκευτικός χώρος για την κουζίνα, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως γραφείο και ως ντουλάπα.
Όσο αφορά την οροφή, τους τοίχους και τις επιμέρους διακοσμητικές λεπτομέρειες της εποχής, οι Φώτης Ζαπαντιώτης και Μαρία Αγαπάκη «έπαιξαν» με τους προϋπάρχοντες ουδέτερους χρωματισμούς, με σκοπό την ομοιομορφία και την πλαστική έκφραση των Art Deco χαρακτηριστικών, σε μια κατοικία που αποτελείται από ετερόκλιτα στοιχεία. Διακριτικές, χρωματικές πινελιές δίνουν ένταση στον χώρο, όπως ο μπλε πίνακας που έχει τοποθετηθεί πάνω από την τραπεζαρία.
Το κόκκινο της ελληνικής καρυδιάς και το μαύρο των μεταλλικών στοιχείων, κεντρίζουν το ενδιαφέρον. Στόχος αυτών των επιλογών ήταν ο ήρεμος συσχετισμός δυνάμεων ανάμεσα στις προϋπάρχουσες και στις νέες προσθήκες του διαμερίσματος.