ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Η εργασία στο σεξ είναι εργασία – Το πρώτο βίντεο ευαισθητοποίησης για τα δικαιώματα των σεξεργαζόμενων ατόμων

Ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος – «Θετική Φωνή» και τα Κέντρα Ενδυνάμωσης για Άτομα που Εργάζονται στο Σεξ «Red Umbrella Athens» παρουσιάζουν το πρώτο βίντεο ευαισθητοποίησης σχετικά με τα δικαιώματα των σεξεργαζόμενων ατόμων που έχει δημιουργηθεί στην Ελλάδα.

Σκοπός του βίντεο είναι να υπενθυμίσει πως η εργασία στο σεξ είναι εργασία, ενημερώνοντας και ευαισθητοποιώντας το κοινό σχετικά με τις πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα άτομα που εργάζονται στο σεξ και για τις σημαντικές ελλείψεις του υπάρχοντος νομικού πλαισίου για τη σεξεργασία στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, ο νόμος για τη σεξεργασία στην Ελλάδα θέτει μια σειρά από αυστηρούς περιορισμούς και προϋποθέσεις για τη νόμιμη άσκηση της σεξεργασίας. Ως εκ τούτου, τα σεξεργαζόμενα άτομα ωθούνται σε ένα καθεστώς παρανομίας, το οποίο τα αφήνει παντελώς εκτεθειμένα σε περιστατικά διακρίσεων ή βίας και άνευ εργασιακών δικαιωμάτων. Επιπλέον, οι συνθήκες αυτές ευνοούν την κοινωνική ευαλωτότητα που υφίστανται και τον στιγματισμό που βιώνουν.

«Oι περισσότεροι δεν γνωρίζουν ότι στην ελληνική έννομη τάξη συστηματικά συναντάμε ρυθμιστική για τη σεξεργασία νομοθεσία, αρχής γενομένης ήδη από το έτος 1834. Στις μέρες μας έχουμε σε ισχύ το Ν.2734/1999 “Εκδιδόμενα με αμοιβή πρόσωπα”, ένα κίβδηλο νομοθέτημα κόντρα σε κάθε έννοια εργασιακού – ανθρωπίνου δικαιώματος, που ενώ κατ’ αρχάς φέρεται να αναγνωρίζει ως νόμιμη την παροχή σεξουαλικών υπηρεσιών αποκλειστικά εντός των οίκων ανοχής, καταλήγει να ποινικοποιεί από την πίσω πόρτα τους ίδιους τους εργαζομένους. Οι πιο κραυγαλέες προϋποθέσεις κρατικού παρεμβατισμού, που θέτει ο Νόμος σχετικά με την έκδοση νόμιμης άδειας εργασίας, είναι ότι το άτομο που επιλέγει να εργάζεται στο σεξ θα πρέπει να είναι άγαμο, διαζευγμένο ή να τελεί σε χηρεία. Φετιχοποιεί τα τρανς άτομα δίνοντάς τους τη μοναδική ίσως για πολλά από αυτά δυνατότητα να εργαστούν μόνον εντός των οίκων ανοχής, η νόμιμη λειτουργία των οποίων εξαρτάται από την διάθεση των κατα τόπον αρχών», επισημαίνει η Αγγελική Σουγλέ, Νομική Σύμβουλος του «Red Umbrella Athens».

Αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη λειτουργούν νόμιμα 33 οίκοι ανοχής, στα Χανιά 15, στην Κομοτηνή πέντε, ενώ στην Αθήνα, στον Πειραιά και στην Καλλιθέα δεν υπάρχει ούτε ένας οίκος ανοχής που να λειτουργεί νομίμως! Η κ. Σουγλέ εξηγεί πως «θεωρητικά (δηλαδή στα χαρτιά) όλοι οι οίκοι ανοχής της Αθήνα φαίνονται σφραγισμένοι από τη δημοτική αστυνομία, πλην όμως μετά τη στιγμή της σφράγισής τους, αυτομάτως αποσφραγίζονται και συνεχίζουν να λειτουργούν παρανόμως, με δυσμενέστατες για τους εργαζομένους συνέπειες».

Πρόσφατα, η ομάδα του “Red Umbrella Athens” ταξίδεψε στα Χανιά και συνομίλησε με άτομα που εργάζονται νόμιμα εκεί. Χαρακτηριστική ήταν η μαρτυρία σεξεργάτριας, η οποία δήλωσε ότι είναι πολύ ικανοποιημένη που πλέον κατέχει άδεια εργασίας και μπορεί να παρέχει τις υπηρεσίες σε αδειοδοτημένο οίκο, μιας και στο παρελθόν ως εργαζόμενη στην Αθήνα, είχε περάσει είκοσι φορές την πόρτα του αυτοφώρου.

«Αυτοί οι αόρατοι άνθρωποι που εργάζονται στα αόρατα σπίτια της πρωτεύουσας – τύποις μόνο σφραγισμένα – είναι οι “άνθρωποι αριθμοί” των αστυνομικών επιχειρήσεων σκούπας, που σχεδόν εθιμοτυπικά ακολουθούν τη δημοσιοποίηση της εξάρθρωσης κάθε κυκλώματος trafficking ή κάποιας υπόθεσης σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων. Είναι τα εύκολα θύματα που επανειλημμένως χρησιμοποιούνται για τον εξευμενισμό φαινομένων κοινωνικού ηθικού πανικού. Μόνο τυχαία δεν είναι η επί μακρόν διατήρηση της αορατότητάς τους, που αποδεικνύεται εξαιρετικά βολική, όπως επίσης βολική είναι και η κανονικοποίηση της παντελώς αρρύθμιστης νομοθετικά σεξεργασίας σε ίντερνετ, αγγελίες, ξενοδοχεία, clubs κτλ. Το κράτος και οι θεσμοί του γνωρίζουν καλά ότι η σεξεργασία υπήρχε πάντοτε και θα συνεχίσει να υπάρχει γιατί δε θα εκλείψουν ποτέ όλοι όσοι αγοράζουν σεξ. Το κρίσιμο ερώτημα είναι: πότε θα αγγίξουμε την πολιτική ενηλικίωση μας, ώστε να ψηφίσουμε και στην Ελλάδα ένα σύγχρονο νομοθετικό μοντέλο που να αναγνωρίζει στα σεξεργαζόμενα άτομα πλήρη εργασιακά δικαιώματα, ισότιμα με εκείνα που ήδη αναγνωρίζονται με νόμο στο Βέλγιο και στη Νέα Ζηλανδία;», καταλήγει η κυρία Σουγλέ.

Παρακολουθήστε παρακάτω το βίντεο, σε σκηνοθεσία του Αλέξη Σκουλίδη και ενημερωθείτε για τα δικαιώματα των εργαζόμενων ατόμων εδώ (https://dana.positivevoice.gr/).

*Το βίντεο δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Dana – Ενδυναμώνοντας τα άτομα που εργάζονται στο σεξ», που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active Citizens Fund, με φορέα υλοποίησης τη «Θετική Φωνή».

Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 15 εκ., χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow. Διαβάστε περισσότερα εδώ: www.activecitizensfund.gr

Exit mobile version