Η κέτσαπ θέλει ψυγείο; Οι ειδικοί απαντούν
- 2 ΑΥΓ 2020
Ακόμα και ένας άνθρωπος που δεν μαγειρεύει (ή ένας φοιτητής) έχει κάποια στάνταρ πράγματα μέσα στο ψυγείο του. Νερό, αυγά και κέτσαπ, μουστάρδα, μαγιονέζα. Δεν ξέρω γιατί συμβαίνει αυτό και πώς μπορείς να τις χρησιμοποιήσεις αν δεν έχεις άλλο υλικό στην κουζίνα. Το ερώτημα όμως εδώ είναι άλλο.
Μπαίνει η κέτσαπ στο ψυγείο; Μήπως κάνουμε λάθος όσοι την αφήνουμε εκτός για αρκετές ώρες, όπως συμβαίνει σε όλα τα φαστφουντάδικα; Θα μάς απαντήσει κάποιος υπεύθυνα;
Πρέπει να μπαίνει η κέτσαπ στο ψυγείο;
Η αλήθεια είναι ότι ποτέ κανείς δεν έπαθε κάτι επειδή άφησε εκτός ψυγείου την κέτσαπ. όλα καταλήγουν στη μάρκα, στο αν είναι σπιτική αλλά και στην ποιότητά της. Αν την αφήσεις κλειστή στο ντουλάπι, θα αντέξει μέχρι και έναν χρόνο. Άπαξ και ανοιχτεί και εκτεθεί (αναπόφευκτα), θα χαλάσει σταδιακά η ποιότητα αν δεν μπει στο ψυγείο.
Σύμφωνα με το Institute of Agriculture and Natural Resources στο Πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα, ένα ανοιγμένο μπουκάλι κέτσαπ αντέχει 6 μήνες, εάν μπει στο ψυγείο. Αλλά η ποιότητά του αρχίζει να χαλάει μέσα στον πρώτο μήνα, ούτως ή άλλως. Και αν αναρωτιέσαι για τα φαστφουντάδικα, εκεί η κέτσαπ τελειώνει πιο γρήγορα από ό,τι στο δικό σου σπίτι.
Είναι ασφαλές να την αφήσεις έξω;
Αν μιλάμε για την ασφάλεια, δεν υπάρχει πραγματική ανάγκη να την βάλεις στο ψυγείο. Οι ντομάτες και το ξίδι, που είναι τα βασικά συστατικά, έχουν φυσική οξύτητα και βοηθούν την κέτσαπ να διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου. Δεν θα πάθεις τίποτα, αλλά καλό είναι να τσεκάρεις το χρώμα, την υφή και τη μυρωδιά.