ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Η ωμή αλήθεια για το ριάλιτι που υποσχέθηκε σε 12 γυναίκες γάμο με τον πρίγκιπα Harry

FOX Image Collection via Getty Images/Ideal Image

Ο γάμος με τον πρίγκιπα Harry ήταν το παραμύθι που δεν είχε το τέλος που πίστευαν 12 συμμετέχουσες που έπεσαν θύμα χειριστικών τηλεοπτικών παραγωγών και σεξιστικού gaslighting. Έχουν περάσει 10 χρόνια από την πρεμιέρα του πιο γελοίου ριάλιτι (και είναι ελάχιστα τα μη γελοία), αλλά ο σεξισμός και ο μισογυνισμός είναι ανεξίτηλος (με πρόσφατο παράδειγμα το Bachelor). Το I Wanna Marry “Harry” πούλησε fake όνειρα το 2014 μέσα από το FOX. 

The Bachelor of Buckingham Palace είναι το podcast που δεν ξεπλένει το ριάλιτι

Μια ντουζίνα γυναίκες. Μια έπαυλη στο Berkshire. Ένας lookalike του Prince Harry που ξόδεψε πολλά σε χρωμοσαμπουάν. Και άπειρα μισογυνικά σχόλια στο Twitter (πριν γίνει X) που φυσικά τρόλαραν (εγκεφαλικά νεκρές τις αποκαλούσαν), χλεύαζαν, σχολίαζαν αρνητικά και μείωναν τις γυναίκες συμμετέχουσες (δεν μπορείς να κρυφτείς από τον εσωτερικευμένο μισογυνισμό, θα έρθει να σε βρει εκεί που δεν το περιμένεις. Ρώτα και τον Δημήτρη Παπανώτα).

Η πραγματικότητα είναι ότι καμία από τις διαγωνιζόμενες σε αυτό το ριάλιτι δεν περίμενε να γνωρίσει τον πρίγκιπα Harry. Οι γυναίκες είχαν συμπληρώσει απλά μια αίτηση συμμετοχής σε ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα με τον τίτλο Dream Date. Είχαν μια πιθανότητα να βγουν στην τηλεόραση, να αποκτήσουν μια κάποια δημοσιότητα και, ίσως, να βγουν μερικά ραντεβού. Ήταν επίσης Αμερικανίδες μοντέλα, ηθοποιοί, δασκάλες που δεν ήξεραν καν πώς έμοιαζε ο πρίγκιπας Harry. Δεν ήταν και τόσο αναγνωρίσιμος πριν από μια δεκαετία στην Αμερική ο Spare. Δεν τους είχε πει κανείς ότι δήλωσαν συμμετοχή σε ένα ριάλιτι με τον cringe τίτλος I Wanna Marry “Harry”.

πρίγκιπας Harry

Αυτές οι 12 γυναίκες (από 20 έως 26 ετών) που επιλέχθηκαν για το ριάλιτι αποκόπηκαν εντελώς από τον πραγματικό κόσμο. Κατασχέθηκαν τα τηλέφωνά τους και έπρεπε να ακολουθούν συγκεκριμένους κανόνες. Σε ένα ραντεβού τους με τον fake Harry στον Τάμεση, η παραγωγή είχε πληρώσει κομπάρσους να φωνάζουν Harry, Harry στον  23χρονο Matthew Hicks (που ήξερε ότι προσπαθεί να ξεγελάσει αυτές τις γυναίκες). Οι διαγωνιζόμενες ήταν σχεδόν υποχρεωμένες να προσποιηθούν ότι το πίστευαν όλο αυτό για να αποφύγουν να αποκλειστούν.

Η πραγματικότητα τους έγινε το ριάλιτι. Χειραγωγήθηκαν. Υπήρχε μέχρι και μπάτλερ που αποκαλούσε «Μεγαλειότατε» και «Υψηλότατε» τον Matthew Hicks. Όπως και στο ριάλιτι Joe Millionaire που οι γυναίκες θα κέρδιζαν την καρδιά ενός υποτιθέμενου εκατομμυριούχου εργένη. Ύπουλα, σεξιστικά κόλπα για να διατηρούνται ζωντανά πατριαρχικά στερεότυπα. Και να νιώθουμε ετεροντροπή μια δεκαετία μετά για τον Ryan Seacrest που θεώρησε καλή ιδέα αυτό το ριάλιτι.

Το σεξιστικό κι ανήθικο ριάλιτι ακυρώθηκε μετά από 4 επεισόδια. Οι συμμετέχουσες αργότερα είπαν ότι τους είχε φέρει (ψεύτικο) ψυχολόγο η παραγωγή του I Wanna Marry “Harry” όταν έλεγαν ότι δεν πιστεύουν ότι ο Matthew Hicks είναι ο Prince Harry. Ο ορισμός του gaslighting. Κατασκεύασαν μια οπισθοδρομική ρομαντική φαντασίωση που δεν προσφέρει τίποτα στη γυναικεία ενδυνάμωση. Αυτά τα κοινωνικά πειράματα δεν είναι αθώα.

Είναι συστηματική απόπειρα χειραγώγησης (μια κακοποιητική συμπεριφορά η οποία κάνει το θύμα να αμφιβάλλει για τα συναισθήματα και τη λογική του). Οι γυναίκες στο I Wanna Marry “Harry” επίτηδες παρουσιάστηκαν στο κοινό ως ευκολόπιστες bimbos. Στην πραγματικότητα, ήταν απλά ευάλωτες νέες γυναίκες που τις αντιμετώπισαν ως τηλεοπτικά προϊόντα και τους έκαναν πλύση εγκεφάλου (υπήρχε μέχρι και κυνηγητό από παπαράτσι).

Η τηλεόραση πάντα κατασκευάζει την εικόνα που θέλει να επιβάλλει. 

Exit mobile version