ΣΟΥΡΕΑΛ ΣΤΙΓΜΗ

Η “Sheintorini” της Κίνας και άλλες 4 απομιμήσεις της Σαντορίνης ανά την υφήλιο

Instagram.com/santorinicolombiano/

 

 

Η ομορφιά της Σαντορίνης είναι ξακουστή σε όλα τα πλάτη και μήκη της γης. Μπορεί σε κάποιους αυτό το κυκλαδονήσι να θεωρείται πολύ “basic” ή ακραία ακριβό, αλλά για πολλούς ξένους τουρίστες σίγουρα δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Υποθέτω πως στην ίδια λογική, οι Γάλλοι σφυρίζουν αδιάφορα (ή δεν γυρνάνε να κοιτάξουν καν) τον Πύργο του Eiffel καθώς πηγαίνουν ή επιστρέφουν από τις δουλειές τους, ενώ για εμάς αποτελεί την top τουριστική ατραξιόν με το που πατήσουμε το πόδι μας στο Παρίσι.

Στο πλαίσιο αυτής της παγκόσμιας «φρενίτιδας» με τη Σαντορίνη και με αφορμή την κινέζικη Σαντορίνη που ξεφύτρωσε σε επαρχία της Κίνας, εμείς κάτσαμε και βρήκαμε ακόμα 4 απομιμήσεις της Σαντορίνης που βρίσκονται εκτός ελληνικών συνόρων. Είτε πρόκειται για γραφικά χωριουδάκια που έχουν υιοθετήσει την κυκλαδίτικη αισθητική είτε για θεματικά πάρκα είτε για ξενοδοχεία, αυτές είναι οι 4 απομιμήσεις του πιο γνωστού κυκλαδίτικου νησιού (μαζί με τη Μύκονο).

 Η “Sheintorini” και άλλες 4 «Σαντορίνες» που μπορείς να βρεις σε διάφορα μέρη του κόσμου

Η “El Santorini” στο Puerto Triunfo της Κολομβίας

Ασβεστωμένα σπιτάκια, μπλε πορτοπαράθυρα και λιθόστρωτα δρομάκια θα βρεις στη Santorini Colombiano (όπως είναι το παρατσούκλι της). Πρόκειται για το μικρό χωριουδάκι του κολομβιανού βορρά ονόματι La Aldea. Απέχει οδικώς 4 ώρες από την Μπογκοτά και 3 ώρες από το Μεντεγίν και στέκει στην πλαγιά ενός λόφου. Παρόλο που απέχει πολλά χιλιόμετρα από την παραλία, το αρχιτεκτονικό στιλ του νησιού μοιάζει με αυτό της Σαντορίνης.

Θρύλοι της περιοχής λένε ότι η Σαντορίνη της Κολομβίας χτίστηκε με έξοδα του διάσημου βαρόνου των ναρκωτικών, Pablo Escobar, στον οποίο ανήκει το κτήμα Hacienda Napoles (που καλύπτει περίπου 20 χιλιόμετρα γης). Αυτό το τελευταίο αποτελεί, πλέον, επισκέψιμο θεματικό πάρκο. Στις αρχές της δεκαετίας του ’80, λοιπόν, ο ίδιος έστειλε έναν αρχιτέκτονα-έμπιστο πράκτορά του στην Ελλάδα, προκειμένου να μελετήσει την αρχιτεκτονική των Κυκλάδων. Επιστρέφοντας, ξεκίνησε και η ανέγερση του «νησιού».

Ένα σενάριο που μάλλον είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα, πάντως, αναφέρει ότι η κυκλαδίτικη ρέπλικα ήταν πρωτοβουλία μίας κοινοπραξίας νέων μηχανικών, οι οποίοι έχτισαν τελικά με κρατικά έξοδα την κολομβιανή Σαντορίνη.

Η Σαντορίνη της Μέσης Ανατολής στη Σαουδική Αραβία

Oι Σαουδάραβες έχουν μια αρκετά δυνατή οικονομία για να μπορέσουν να κάνουν πραγματικότητα ακόμα και το πιο τρελό τους όνειρο. Έτσι, «έχτισαν» και ένα πιστό αντίγραφο της Σαντορίνης όταν το 2022 έγιναν τα εγκαίνια του θεματικού πάρκο, Boulevard World, που βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, Riyadh. Το πάρκο χωρίζεται σε θεματικές ζώνες, αφιερωμένες σε διάφορα κράτη και το ελληνικό στοιχείο δεν θα μπορούσε να λείπει.

Η ελληνική ζώνη γράφει στην είσοδό της με κεφαλαία, γαλάζια γράμματα ΚΑΛΩΣΗΡΟΑΤΕ (λείπει μια παύλα για να γίνει Θ, βέβαια, αλλά δεν βαριέσαι). Με το που εισέλθεις, τα πάντα θυμίζουν (και μυρίζουν) Σαντορίνη. Πλακόστρωτα δρομάκια, ανεμόμυλοι, λίθινα δρομάκια, λευκά σπίτια με γαλάζια παραθυρόφυλλα, μπλε τρούλοι, ελληνικές σημαίες και παραδοσιακά ελληνικά ακούσματα καθώς περπατάς στα ψεύτικα σοκάκια.

Για την αληθοφάνεια του πράγματος, υπάρχουν και μαγαζιά που θυμίζουν Ελλάδα και τα οποία «τρέχουν» Έλληνες κάτοικοι της Σαουδικής Αραβίας. Γύρος, σουβλάκια και λουκουμάδες να φαν’ κι οι κότες. Διοργανώνονται, επίσης, ελληνικά γλέντια με παραδοσιακούς χορούς, όπως επίσης και live εμφανίσεις Ελλήνων καλλιτεχνών. Εκεί σίγουρα μπορείς να περάσεις καλύτερα κι απ’ ό,τι στην Ελλάδα μην σου πω.

Τι Μικρή Βενετία στη Μύκονο, τι μικρή Σαντορίνη στο Abu Dhabi

Και τώρα πάμε λίγο ανατολικότερα, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και συγκεκριμένα στο Abu Dhabi. Εκεί δημιουργήθηκε το resort Anantara Santorini Abu Dhabi Retreat που όπως προδίδει και η ονομασία του, θα νιώσεις πως βρίσκεσαι στη Σαντορίνη. Από το Dubai απέχει οδικώς 40 λεπτά. Τα κάτασπρα κτίρια, ο λευκός μινιμαλσιμός στη διακόσμηση και οι high-end μεσογειακές πινελιές του luxury καταλύματος σε τηλεμεταφέρουν στις Κυκλάδες.

Το ξενοδοχείο που άνοιξε τις πόρτες του στους ταξιδιώτες τον περασμένο Φεβρουάριο, απευθύνεται μόνο σε ενήλικες και διαθέτει 22 δωμάτια και σουίτες με τιμές που ξεκινούν από τα 735 δολάρια τη βραδιά. Στις παροχές θα βρεις τα πάντα, εκτός από το φημισμένο ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης. Παρ’ όλα αυτά το boutique θέρετρο είναι εντυπωσιακό, ενώ η σαντορινιώτικη εσάνς είναι αισθητή σε όλους τους χώρους.

Όπως ανέφερε ο γενικός διευθυντής του, Rachid Bakas στο Bloomberg, υπολογίζει ότι το 50% των εσόδων θα προέρχεται από πελάτες που θα κλείνουν ολόκληρο το ξενοδοχείο για γάμους, εταιρικές εκδηλώσεις κτλ. Φυσικά και οι ντόπιοι μπορούν να επισκεφθούν το ξενοδοχείο με day passes που ξεκινούν από τα 272 δολάρια για φαγητό και ποτό δίπλα στην πισίνα.

Ολόκληρη η αρχιτεκτονική ομάδα του ξενοδοχείου ταξίδεψε ως τη Σαντορίνη για να εμπνευστεί -και τα ικατάφερε όπως μπορείς να δεις-. Τα δωμάτια έχουν «πάρει» τις ονομασίες χωριών της Σαντορίνης όπως τα Φηρά, την Οία και την Περίσσα.

Θέλεις να πας καλοκαιρινές διακοπές στη Βόρεια Αφρική; Sidi Bou Saïd είναι για σένα

Το Sidi Bou Said στην Τύνιδα της Τυνησίας έχει φήμη της πόλης των καλλιτεχνών. Έχει, επίσης, και την ομορφιά της Σαντορίνης. Βρίσκεται στο βορειότερο άκρο της χώρας, η οποία είναι και το βορειότερο άκρο ολόκληρης της Αφρικής. Λιθόστρωτα δρομάκια, μπλε και λευκά σπίτια και γκαλερί τέχνης.

Κλείνουμε το άρθρο με μια φωτογραφία από την original Σαντορίνη την ώρα του ηλιοβασιλέματος.

Σαντορίνη Κίνα

Exit mobile version