ΣΥΝΤΑΓΗ

Η συνταγή του Mr. Fox για πεντανόστιμο Glühwein, το απόλυτο κρασί των γιορτών

Shutterstock

Πριν από μερικά χρόνια πήρα την απόφαση να γιορτάζω την περίοδο των Χριστουγέννων σε διαφορετική πρωτεύουσα του κόσμου κάθε χρονιά. Σε αυτά τα σχέδια έβαλε φρένο κάπως άγαρμπα η πανδημία του κορονοϊού. Οι αναμνήσεις συγκεκριμένα από το Βερολίνο όμως με μία κούπα ζεστό κρασί στο χέρι, το διάσημο Glühwein και βόλτα στις χριστουγεννιάτικες αγορές είναι φέτος κάπως πιο έντονες.

Σίγουρα από αυτό το νοσταλγικό στιγμιότυπο λείπουν πολλά. Το απίστευτο κρύο (ευτυχώς), η περιπλάνηση και το στρίμωγμα ανάμεσα σε γιορτινές μελωδίες και η παρέα μου. Μπορώ να έχω όμως το Glühwein μου. Κάτι είναι κι αυτό. Σίγουρα κάτι σούπερ χριστουγεννιάτικο, γευστικό και λόγος να σηκώσεις το ποτήρι ψηλά και να ευχηθείς του χρόνου να έρθουν ταξίδια και παρέες και ωραίο, ασφαλές στρίμωγμα με γέλια. Φυσικά, σου έχουμε τη συνταγή του Mr. Fox.

Συνταγή Glühwein για 4 άτομα. Τι θα χρειαστείς

– 1 φιάλη κόκκινο ξηρό κρασί (750 ml)

– 90γρ ζάχαρη λευκή

– 3τμχ γαρύφαλλο καρφί

– 2τμχ στικ κανέλας Κεϋλανης ή Κασσία

– 1τμχ αστεροειδής γλυκάνισος

– 15γρ ginger κομμένο σε λεπτές φέτες

– 1/2 κόκκινο μήλο κομμένο σε φέτες

– 1/2 πορτοκαλί κομμένο σε φέτες

– 1 μανταρίνι κομμένο σε φέτες (κατά προτίμηση χιώτικο)

– 20ml από κάποιο γλυκό κρασί (Pedro Ximenez sherry ή Vinsanto)

– 30ml brandy ή cognac

– 2γρ τσάι από κόκκινα φρούτα

Και ήρθε η ώρα να το φτιάξεις

Δημιουργούμε ένα ζεστό μπεν-μαρί βάζοντας μια κατσαρόλα με νερό στη φωτιά και από πάνω μια μπασίνα ή ένα μπολ. Δεν θέλουμε το νερό να ακουμπάει τη μπασίνα.

Μαζεύουμε και ζυγίζουμε όλα τα υλικά τις συνταγής. Ξεκινάμε προσθέτοντας το κρασί και στη συνεχεία όλα τα υπόλοιπα συστατικά μέσα στο κρασί εκτός από το τσάι. (Tip: Τα μπαχαρικά τα βάζουμε σε ένα τούλι ή τουλπάνι για να τα αφαιρέσουμε εύκολα μετά).

Κλείνουμε από πάνω το μπολ (ή τη μπασίνα) με μεμβράνη, έτσι ώστε να αποφύγουμε την οποιαδήποτε εξάτμιση. Αφήνουμε το κρασί να αρωματιστεί για σχεδόν μια ώρα σε όσο το δυνατόν σταθερή και χαμηλή θερμοκρασία (60-70 βαθμούς).

Στα 50-55 λεπτά αποσύρουμε από την κατσαρόλα το μπολ και με πολλή προσοχή αφαιρούμε τη μεμβράνη για να μην καούμε από τους  ατμούς.

Ανακατεύουμε με μια μαρίζ ή ένα κουτάλι να λιώσει εντελώς η ζάχαρη. Εδώ αν θέλουμε βάζουμε το τσάι και αφήνουμε το κρασί να αρωματιστεί για 5 λεπτά (όχι παραπάνω γιατί θα πικρίσει). Και καλύπτουμε και πάλι με τη μεμβράνη.

Σουρώνουμε το κρασί σε όσο το δυνατόν πιο λεπτό σουρωτήρι και το διατηρούμε σε καθαρό μπολ πάνω στο μπεν-μαρί με μεμβράνη μέχρι την ώρα που το σερβίρουμε.

Σερβίρουμε σε κούπα και γαρνίρουμε με μια λεπτή φλούδα πορτοκαλιού (ψεκάζοντας τα έλαια) και ένα στικ κανέλας.

Enjoy!

Exit mobile version