LOUD & PROUD

Η Ταϊλάνδη είπε (proudly) «ναι» στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Η βασική διαφορά με την Ελλάδα

AP Photo/Sakchai Lalit

Δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερο timing για μία τέτοια είδηση, που έρχεται από τη μακρινή μας Ταϊλάνδη. Ο μήνας περηφάνειας, λοιπόν ο Ιούνιος, έχει έναν ακόμα λόγο για να γίνει ακόμα πιο γιορτινός. H Ταϊλάνδη βλέπεις, έγινε η πρώτη χώρα στη νοτιοανατολική Ασία που αναγνωρίζει την ισότητα στον γάμο για τα ζευγάρια του ίδιου φύλου.

Λίγους μήνες μετά την Ελλάδα, ο γάμος ομόφυλων ζευγαριών γίνεται καθόλα νόμιμος και σε μια άλλη χώρα, αυτή τη φορά στην Ασία. Η Ταϊλάνδη θα γίνει η πρώτη χώρα στη Νοτιοανατολική Ασία που θα νομιμοποιήσει τους γάμους ομοφυλόφιλων, αφού η Γερουσία της χώρας, ενέκρινε νομοσχέδιο για την ισότητα των γάμων, με τους υποστηρικτές του να το αποκαλούν «μνημειώδες βήμα προς τα εμπρός για τα δικαιώματα της LGBTQ+ κοινότητας».

Η Γερουσία ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της ψήφισης του νομοσχεδίου μετά από τελική ανάγνωση, με 130 γερουσιαστές να ψηφίζουν υπέρ. Μόνο 4 μέλη αντιτάχθηκαν στο νομοσχέδιο.

Το νομοσχέδιο εξακολουθεί να απαιτεί έγκριση από τον βασιλιά της Ταϊλάνδης προτού η ισότητα του γάμου γίνει πραγματικότητα στην Ταϊλάνδη, αλλά αυτή η διαδικασία θεωρείται τυπική. Ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ 120 ημέρες μετά τη δημοσίευσή του στη βασιλική εφημερίδα.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας σημαίνει ότι η Ταϊλάνδη θα γίνει μόλις η 3 χώρα στην Ασία που επιτρέπει την ισότητα των γάμων ομόφυλων ζευγαριών, αφού η Ταϊβάν νομιμοποίησε τους γάμους ομοφύλων το 2019 και το Νεπάλ το 2023.

«Το νομοσχέδιο αντιπροσωπεύει ένα μνημειώδες βήμα προς τα εμπρός για τα δικαιώματα των LGBTQ+ στην Ταϊλάνδη», δήλωσε σύμφωνα με το CNN ο Panyaphon Phiphatkhunarnon, ιδρυτής του Love Foundation – μιας ΜΚΟ που κάνει εκστρατεία για την ισότητα LGBTQ+ στην Ταϊλάνδη.

«Ο πιθανός αντίκτυπος αυτού του νομοσχεδίου είναι τεράστιος. Όχι μόνο θα άλλαζε τις ζωές αμέτρητων ζευγαριών, αλλά θα συνέβαλε επίσης σε μια πιο δίκαιη και ισότιμη κοινωνία για όλους», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η Ταϊλάνδη έγραψε pride ιστορία. Η βασική διαφορά με την Ελλάδα

Σε αντίθεση βέβαια με την περίπτωση της Ελλάδας, το νομοσχέδιο στην Ταϊλάνδη, παρέχει στα ζευγάρια LGBTQ+ τα ίδια νομικά δικαιώματα και αναγνώριση με τα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια,  συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων που σχετίζονται με την υιοθεσία. Επιπλέων, έχουν τα ίδια δικαιώματα σε ζητήματα κληρονομιάς αλλά και για τη λήψη αποφάσεων για την υγειονομική περίθαλψη.

«Πέρα από τις νομικές επιπτώσεις, η ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα αποδοχής και συμπερίληψης», δηλώνει χαρακτηριστικά ο Panyaphon και ενώ ταυτόχρονα υπογραμμίζει: «Εμπνέει τη νεότερη γενιά να βγει και να ζήσει τη ζωή της αυθεντικά, θα αναδείξει την Ταϊλάνδη ως μια προοδευτική και χωρίς αποκλεισμούς χώρα – προσελκύοντας τουρίστες και επιχειρήσεις και προωθεί μια αλλαγή κουλτούρας όπου τα άτομα LGBTQ+ αισθάνονται αποδεκτά και υποστηρίζονται».

Το νομοσχέδιο για την ισότητα του γάμου στην Ταϊλάνδη υποστηρίχθηκε από όλα τα μεγάλα κόμματα χώρας, και σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα στην ενίσχυση της φήμης της χώρας ως μία από τις πιο φιλικές στην περιοχή προς τους ομοφυλόφιλους, τις λεσβίες και τα τρανς άτομα.

Οι προηγούμενες προσπάθειες νομιμοποίησης της ισότητας του γάμου ομόφυλων ζευγαριών στην Ταϊλάνδη κατά την τελευταία δεκαετία είχαν σταματήσει. Το 2020, το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε ότι ο ισχύων νόμος της χώρας, ο οποίος ορίζει ότι ο γάμος γίνεται μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας, ήταν συνταγματικός.

Μερικά από τα μεγάλα πολιτικά κόμματα που συμμετείχαν στις εκλογές του περασμένου έτους, δεσμεύτηκαν να προωθήσουν την ισότητα του γάμου ως μέρος της εκστρατείας τους. O πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Srettha Thavisin, του Κόμματος Pheu Thai, είχε επίσης υποσχεθεί να φέρει το νομοσχέδιο για την ισότητα των γάμου στο κοινοβούλιο.

Ντυμένος με πουκάμισο στα χρώματα του ουράνιου τόξου, ο Srettha παρακολούθησε τους εορτασμούς του Μήνα Υπερηφάνειας στην Μπανγκόκ νωρίτερα τον Ιούνιο, συμμετέχοντας σε μια μαζική παρέλαση στους δρόμους της πρωτεύουσας. O Srettha επιθυμεί να αναδείξει την Ταϊλάνδη ως έναν φιλόξενο προορισμό για LGBTQ+ άτομα και στήριξε την προσπάθεια να φιλοξενήσει η χώρα το World Pride το 2030.

 

Ως μόνο η τρίτη περιοχή στην Ασία που ασπάζεται την ισότητα του γάμου, η Ταϊλάνδη παραμένει σε μια περιοχή που άργησε να εκχωρήσει δικαιώματα LGBTQ+ και όπου τα μέλη της κοινότητας αντιμετωπίζουν συχνά διακρίσεις, προκαταλήψεις, ακόμη και βία.

Ο αυξανόμενος θρησκευτικός συντηρητισμός και οι νόμοι της αποικιακής εποχής έχουν δυσκολέψει τη ζωή της LGBTQ+ κοινότητας σε μεγάλο μέρος της Νοτιοανατολικής Ασίας, όπου οι σχέσεις μεταξύ ομοφυλοφίλων ποινικοποιούνται σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Μιανμάρ και του Μπρουνέι.

Exit mobile version