ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Η «τάπα» της Ελεονώρας Μελέτη στον Light για τους στίχους του και τα «8χρονα κουτσούβελα» που τον ακούν

instagram.com/thanosvogiatzis/

H Ελεονώρα Μελέτη έλαβε θέση στο πρόσφατο Beef μεταξύ του τράπερ Light και της Μπέττυς Μαγγίρα. Οι δύο τελευταίοι αντάλλαξαν δηλώσεις σε τηλεοπτικό περιβάλλον, και στην περίπτωση που η κόντρα αυτή δεν έχει πέσει στην αντίληψή σου, την βλέπεις πολύ συνοπτικά στο παρακάτω βίντεο:

Η Μπέττυ Μαγγίρα σχολίασε τους στίχους του τράπερ και της ελληνικής τραπ μουσικής γενικότερα και ο Light απάντησε ελαφρώς εριστικά. Καμία έκπληξη εδώ:

Παρόμοιο ήταν το μήνυμα που πέρασε ο Light και μέσα από τα SoMe του. Συγκεκριμένα, σε stories του ο τράπερ και ερμηνευτής ρίμας σαν: «Πήρε όπλο απ’ τα 15, φόρτωσε μαγκιά και τώρα δε μιλιέται/Δε μαλώνει πλέον με τα χέρια, πάει και το πατάει σ’ όποιον του κουνιέται/Είναι drug dealer, money getter/Με τον κολλητό του πάνω στο Gilera/Μέσα στο τσαντάκι έχει πάντα 5/Το καινούργιο μότο είναι δε γαμιέται/Θέλει Glock 19 (Yeah), και ένα 45αρι/Μύλος στο 38άρι (Woah)/Μες τη μάπα σου shoot-άρει/Άμα πρέπει θα το βγάλει/Το ‘χει μες το ντουλαπάκι», είχε να δηλώσει πως ουδεμία ευθύνη δεν φέρει ο ίδιος και η τραπ για το τι θεωρούν σωστό και λάθος τα παιδιά σήμερα. Τι κι αν ο μέσος όρος ηλικίας που ακούει αυτή τη μουσική από το πρωί ως το βράδυ είναι κάτω των 18, ο Light δεν έχει δεύτερες σκέψεις, είναι όμως γεμάτος με υπονοούμενα για τον τρόπο που οι γονείς μεγαλώνουν τα παιδιά τους σήμερα. Και ειδικά οι «προνομιούχοι», Ποιοι είναι οι «προνομιούχοι» για τον Light; Κυρίως όσοι βγαίνουν στην τηλεόραση.

«Ως προς απάντηση σε κάποιους κυρίους και κυρίες που τα μοναδικά τους credentials είναι ότι στολίζουν πάνελ πρωινών και μεσημεριανών εκπομπών που είχαν πολλά να πουν για τις δηλώσεις μου. Να σας απαντήσω ότι αν θεωρείτε ότι η διαπαιδαγώγηση των παιδιών σας και ο δρόμος που θα επιλέξουν να πάρουν σε αυτή τη ζωή και το τι είδους άνθρωποι θα γίνουν είναι μια ευθύνη που βαραίνει εμένα σαν καλλιτέχνη ή οποιονδήποτε άλλον και δεν είναι δική σας ευθύνη σαν γονείς και σαν παιδαγωγοί, ίσως θα έπρεπε να ξοδεύετε λιγότερο χρόνο επιλέγοντας αν είστε τραγουδιστές, συγγραφείς, ηθοποιοί, παρουσιαστές και λίγο περισσότερο χρόνο να είστε γονείς και να δείχνετε στα παιδιά σας τι είναι σωστό και τι είναι λάθος. Δεν φέρουμε εμείς κάποια τέτοια ευθύνη. Αυτά με πολλή αγάπη και σεβασμό.

Και επειδή άκουσα και κάποια άλλα σχόλια, δεν θα αλλάξουμε εμείς την πραγματικότητα, την οποία ζούμε, την οποία ζήσαμε, τα πράγματα τα οποία γράφουμε μέσα στην μουσική και τους στίχους μας, γιατί τυχαίνει να μας ακούει το 8χρονο κουτσούβελό σου. Εσύ είσαι ο γονιός του, πάρε το τάμπλετ, εξήγησε του ότι αυτοί είναι κάποιοι άνθρωποι που δεν έχουν μεγαλώσει με τον ίδιο προνομιούχο τρόπο που μπορεί να μεγαλώνεις εσύ ή στις γειτονιές που έχετε μεγαλώσει εσείς γιατί νομίζετε ότι τα πιστόλια και τα μαχαίρια και τα εγκλήματα γίνονται μόνο στο Bronx και την Αμερική. Δείχνει πόσα λίγα πράγματα ξέρετε για την καθημερινότητα της Ελλάδας. Είστε σαν την Μαρία Αντουανέτα με το παντεσπάνι. Δεν ξέρετε τι γίνετε στους δρόμους, οπότε καλύτερα θα ήταν να μην εκφέρετε άποψη, μείνετε εκεί στα πάνελ, αφήστε τους δρόμους για εμάς».

Η Ελεονώρα Μελέτη είπε τα αυτονόητα στον Light

Και κάπου εκεί έπιασε το μικρόφωνο η Ελεονώρα Μελέτη, η οποία με τον τρόπο της έκανε μια ωραία «τάπα» στον Light- φυσικά με πολλή αγάπη κι αυτή. Αλλά η αλήθεια πρέπει να λέγεται και είναι αλήθεια όταν λέγεται χωρίς εμπάθεια. «Θέλω λοιπόν να του πω ότι καλώς ή κακώς είναι καλλιτέχνης και οι καλλιτέχνες επηρεάζουν την κοινή γνώμη όπως και τα ΜΜΕ, όπως η εκκλησία, το σχολείο, η κοινωνία, όπως η οικογένεια».

Και συνεχίζει ακόμα καλύτερα η Ελεονώρα Μελέτη: «Δεν είναι μόνο η οικογένεια. Από τη στιγμή που το παιδί θα αρχίσει να βγαίνει προς τα έξω, αρχίζει και επηρεάζεται και από άλλους φορείς. Πρέπει, λοιπόν, να είμαστε προσεκτικοί. Ναι, ο γονέας θα κάνει τη δουλειά του, αλλά πρέπει και οι καλλιτέχνες επειδή τα παιδιά τους θαυμάζουν, πρέπει να είμαστε όλοι λίγο πιο προσεκτικοί. Εγώ θα πω στο παιδί μου ότι δεν είναι το παν το χρήμα, τα όπλα και οι γκόμενες σε αυτή τη ζωή. Αλλά θα πρέπει λιγάκι να βοηθήσουν κι εκείνοι γιατί αποτελούν πρότυπα αυτή τη στιγμή». 

Σύμφωνα με την ψυχολόγο Φραντζέσκα Καραγιάννη, πράγματι, «το αξιακό σύστημα της οικογένειας είναι αυτό που τελικά ρυθμίζει το πόσο επηρεάζεται ένα παιδί από τη σκληρή κουλτούρα της trap». Από την άλλη, το να ακούς και να βλέπεις (γιατί είναι και τα βίντεοκλιπ) όλη μέρα για 45άρια, κόκες και φτηνές γκόμενες, θέλοντας και μη, σου αφήνει ένα αποτύπωμα, ειδικά όταν είσαι 8 χρονών κουτσούβελο και θες να ακούς «ό,τι ακούν όλοι» στο σχολείο. Γιατί η τραπ δεν ακούγεται μόνο στους δρόμους, αλλά κυρίως στα δημοτικά και τα γυμνάσια.

Exit mobile version