BEYONCE

Ιστορίες της Καληνύχτας για Επαναστάτριες 2: Ένα βιβλίο γραμμένο για τις γυναίκες που σε εμπνέουν

Πόσα από τα παιδικά βιβλία που διάβασες σαν παιδί είχαν για πρωταγωνιστές αντρικούς χαρακτήρες; ή αντίστροφα, πόσα απ' αυτά είχαν μόνο γυναίκες; σίγουρα πολύ λιγότερα. Πολλά περισσότερα από εκείνα που οι γυναίκες δεν μιλούσαν καθόλου ή απλά περίμεναν τον πρίγκιπα πάνω στο άσπρο άλογο. Ελάχιστα από αυτά αφηγούνταν τις φιλοδοξίες και τα όνειρα των γυναικών, παρά το γεγονός ότι οι ηρωίδες τους ήταν πριγκίπισσες κι όχι «κοινές θνητές». Ο στερεοτυπικός ρόλος της «αδύναμης» γυναίκας και ο κυριαρχικός ρόλος των αντρών δεν αποτυπώνεται πουθενά πιο απλοϊκά, με μια αίσθηση αυτονόητου απ' ό,τι στα παιδικά παραμύθια. Μεγαλώνουμε μαθαίνοντάς το.

Η δημοσιογράφος-επιχειρηματίας Έλενα Φαβίλι και η σκηνοθέτιδα και συγγραφέας Φραντσέσκα Καβάλο δεν είναι οι μόνες γυναίκες που έχουν προβεί σ’ αυτή τη διαπίστωση. Είναι όμως, εκείνες που, αφού το συνειδητοποίησαν, αποφάσισαν να γράψουν ένα βιβλίο αποκλειστικά με γυναίκες ηρωίδες. Πραγματικές μέσα στο μύθο τους, γυναίκες που κατάφεραν σπουδαία πράγματα παρά τα εμπόδια.

Εδώ θα τις δεις να μιλάνε γι’ αυτό.

Το βιβλίο «Ιστορίες της Καληνύχτας για Επαναστάτριες», το οποίο ισορροπεί ανάμεσα στο παραμύθι και τη βιογραφία γυναικών που άλλαξαν τον κόσμο. Εικονογραφημένο από 60 γυναίκες εικονογράφους από κάθε γωνιά του πλανήτη, είναι το βιβλίο που έχει λάβει τις περισσότερες χορηγίες στην ιστορία της συμμετοχικής χρηματοδότησης (crowdfunding), αφού οι Ιταλίδες ζήτησαν τη βοήθεια του διαδικτυακού κοινού τους για να κάνουν το παραμύθι τους, πραγματικότητα. Και τα πέτυχαν περίφημα, συγκεντρώνοντας 40.000 δολάρια σε διάστημα μόλις 30 ωρών.

«Είναι το βιβλίο που θα θέλαμε εμείς όταν ήμασταν παιδιά» λένε οι δύο γυναίκες. Το πρώτο βιβλίο της σειράς συγκαταλέγεται στη λίστα των best sellers των New York Times και έχει μεταφραστεί σε 35 γλώσσες. Στην Ελλάδα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Οι ηρωίδες του πρώτου βιβλίου «Ιστορίες της Καληνύχτας για Επαναστάτριες» ήταν κατάσκοποι, εξερευνήτριες, βασίλισσες, αστροναύτες, πυγμάχοι, πολεμίστριες και ράπερ. Από τις αναγνωρίσιμες αδελφές Μπροντέ, τη Μάργκαρετ Θάτσερ και την Εβίτα Περόν, μέχρι τη λιγότερο διάσημη στο ευρύ κοινό τυφλή χορεύτρια Αλίσια Αλόνσο και τη μαθηματικό Άντα Λάβλεϊς, δημιουργό του πρώτου προγράμματος υπολογιδτή στην ιστορία, είναι όλες τους υπέροχες και επιδραστικές.

Μετά την τεράστια επιτυχία του πρώτου βιβλίου, έρχεται και η συνέχεια. Το «Ιστορίες της Καληνύχτας για Επαναστάτριες 2» είναι μια εξ ολοκλήρου νέα συλλογή με εκατό ιστορίες της καληνύχτας που τιμούν εξαιρετικές γυναίκες, από τη Νεφερτίτη μέχρι την Μπιγιονσέ και από τη Ρόζαλιντ Φράνκλιν μέχρι την Τζ. Κ. Ρόουλινγκ. Βασίλισσες και ακτιβίστριες, μπαλαρίνες και δικηγόροι, πειρατίνες και προγραμματίστριες, αστροναύτισσες και εφευρέτριες – μια καταπληκτική καταγραφή και μια υπενθύμιση πως είναι τελικά εφικτό να πραγματοποιηθούν όλοι οι στόχοι που θέτει ο καθένας. Θα το βρεις στα ράφια των βιβλιοπωλείων από την Πέμπτη 11/10.

Ακολουθούν σε προδημοσίευση, οι ιστορίες 3 σύγχρονων γυναικών που μας εμπνέουν.

ΤΖ. Κ. ΡΟΟΥΛΙΝΓΚ 

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

 

«Οταν ήταν έξι ετών, η Τζόαν έγραψε ένα διήγηµα για ένα κουνέλι και του έδωσε τον τίτλο «Κουνέλι». Όταν ήταν έντεκα, έγραψε ένα µυθιστόρηµα για επτά καταραµένα διαµάντια.

Προερχόταν από µια φτωχή οικογένεια και οι γονείς της ήλπιζαν ότι θα ακολουθούσε µια σταθερή καριέρα στα νοµικά ή στα οικονοµικά. Αλλά εκείνη αποφάσισε να σπουδάσει λογοτεχνία.

Μια µέρα συνειδητοποίησε ότι ήταν τελείως απένταρη. Ως µητέρα µόνη µ’ ένα παιδί, χωρίς δουλειά και χωρίς χρήµατα, βίωσε τον πόνο της αποτυχίας για την οποία την είχαν προειδοποιήσει οι γονείς της. Όλα τα υπάρχοντά της βρίσκονταν σε µια βαλίτσα, µεταξύ αυτών και τα τρία πρώτα κεφάλαια µιας ιστορίας για ένα αγόρι µε µαγικές δυνάµεις. Το αγόρι λεγόταν Χάρι Πότερ.

Το χειρόγραφό της για τον Χάρι έτρωγε τη µία απόρριψη µετά την άλλη, µέχρι που τελικά ένας εκδότης ανέλαβε να το εκδώσει. Τύπωσε µόνο χίλια αντίτυπα και ζήτησε από την Τζόαν ν’ αλλάξει το όνοµά της σε Τζ. Κ., καθώς φοβόταν ότι τα αγόρια δε θα ήθελαν να διαβάσουν ένα βιβλίο γραµµένο από γυναίκα.

Ο ατζέντης της της είπε ότι δε θα έβγαζε χρήµατα από τη συγγραφή, αλλά, ευτυχώς, η Τζόαν αποφάσισε να συνεχίσει. Η σειρά Χάρι Πότερ κατέληξε να γίνει το πιο απίστευτο φαινόµενο στην ιστορία των εκδόσεων. Τα βιβλία της σειράς έχουν κατακτήσει τη φαντασία εκατοντάδων εκατοµµυρίων παιδιών –και µεγάλων– σε ολόκληρο τον κόσµο και επαναπροσδιόρισαν το νόηµα της παιδικής λογοτεχνίας.

Η Τζόαν πάντα έλεγε ότι η αποτυχία ήταν θεµελιώδους σηµασίας για την επιτυχία της. «Αν είχα πράγµατι πετύχει σε όλα τα άλλα», εξήγησε, «ίσως να µην είχα βρει ποτέ την αποφασιστικότητα να πετύχω στον έναν και µοναδικό χώρο στον οποίο πίστευα αληθινά ότι ανήκω».

ΟΠΡΑ ΓΟΥΙΝΦΡΕΪ 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ, ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ

 

«Κάποτε ήταν ένα µικρό κορίτσι που έπαιρνε συνέντευξη από κοράκια. Έπαιρνε επίσης συνεντεύξεις από κούκλες φτιαγµένες από καλαµπόκι και ήταν τόσο καλή στην απαγγελία αποσπασµάτων από τη Βίβλο, που της είχαν δώσει το προσωνύµιο «Ιεροκήρυκας».

Την έλεγαν Όπρα και της άρεσε πολύ να µιλάει, αλλά η οικογένειά της δεν άκουγε. Η µητέρα της την έδιωχνε λέγοντας: «Σιωπή! Δεν έχω χρόνο για σένα». Η γιαγιά της δεν της επέτρεπε ποτέ να κλαίει, ακόµη κι όταν την έδερνε. «Ο κόσµος θα νοµίζει ότι είσαι αδύναµη», έλεγε.

Αλλά η Όπρα δεν µπορούσε να κρατήσει τα πάντα µέσα της να βράζουν.

Έτσι, αναζητούσε ευκαιρίες για να µιλήσει. Έψαχνε ανθρώπους που θ’ άκουγαν ό,τι είχε να πει. Πρώτα µπήκε στην οµάδα ρητορικής στο λύκειο, µετά έπιασε δουλειά σ’ έναν τοπικό ραδιοφωνικό σταθµό και τελικά εργάστηκε ως συµπαρουσιάστρια σε µια εκποµπή επικαιρότητας σε τηλεοπτικό κανάλι στη Βαλτιµόρη.

Η οικογένεια και οι φίλοι της ήταν ενθουσιασµένοι. Αλλά βαθιά µέσα της η Όπρα δεν ήταν σίγουρη ότι η παρουσίαση των ειδήσεων ήταν αυτό που της άρεσε περισσότερο. Απολύθηκε από την εκποµπή και ανέλαβε ένα πρωινό σόου µε χαµηλή τηλεθέαση. Πίστεψε ότι η καριέρα της είχε τελειώσει. Αντιθέτως, ενώ έπαιρνε συνέντευξη από έναν παγωτατζή, ανακάλυψε το µεγαλύτερο ταλέντο της. Ο κόσµος άρχισε να αγαπάει την εκποµπή της επειδή άκουγε πραγµατικά τους καλεσµένους της. Αν έκλαιγαν, ένιωθε τη θλίψη τους. Αν ήταν θυµωµένοι, καταλάβαινε τον πόνο τους. Και αν ήταν χαρούµενοι, γελούσε µαζί τους.

Η Όπρα έγινε η βασίλισσα των τοκ σόου. Πήρε µεταγραφή για την εθνική τηλεόραση, ξεκίνησε το δικό της δίκτυο και έγινε πολυδισεκατοµµυριούχος και µια από τους πιο γενναιόδωρους ευεργέτες στην ιστορία».

ΜΠΙΓΙΟΝΣΕ 

ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΡΙΑ, ΤΡΑΓΟΥΔΟΠΟΙΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ

 

«H Μπιγιονσέ ήταν έξι χρόνων όταν ο πατέρας της άρχισε να πουλάει εισιτήρια σε όσους ήθελαν να πάνε στο σπίτι τους για να τη δουν να τραγουδάει και να χορεύει. Όταν η Μπιγιονσέ είπε στη µαµά της ότι ήθελε να φτιάξει µια µπάντα µε τις φίλες της, η µαµά της είπε: «Εντάξει, θα σας φτιάξω κοστούµια». Κι έτσι γεννήθηκε το συγκρότηµα Destiny’s Child.

Η Μπιγιονσέ ήταν η βασίλισσα του συγκροτήµατος. Ήταν αποφασισµένη, επικεντρωµένη στον στόχο της και ενδιαφερόταν να µάθει όσο το δυνατόν περισσότερα για τη µουσική βιοµηχανία.

Στην αρχή ο µπαµπάς της ήταν ο µάνατζέρ της. Αλλά όταν αποφάσισε ότι ήθελε να ελέγχει η ίδια την καριέρα της, η Μπιγιονσέ του ζήτησε να την αφήσει µόνη. Η Μαντόνα, η µεγάλη τραγουδίστρια και τραγουδοποιός, ήταν το πρότυπό της. Όπως η Μαντόνα, έτσι και η Μπιγιονσέ δεν ήθελε να είναι απλώς µια δηµοφιλής τραγουδίστρια. Ήθελε να γίνει δύναµη στον χώρο της µουσικής. Κι αυτό έγινε.

Πότε µ’ ένα τραγούδι, πότε µ’ ένα άλµπουµ, πότε µε µια συναυλία, η Μπιγιονσέ χάραξε το δικό της µονοπάτι και αποτέλεσε ίνδαλµα για χιλιάδες ανθρώπους. Τραγούδησε για την ελευθερία, τον έρωτα, την ανεξαρτησία και τον πόνο: τον προσωπικό πόνο και την κοινωνική αδικία. Ενέπνευσε εκατοµµύρια µαύρες γυναίκες να είναι περήφανες για την κουλτούρα τους, τις ρίζες τους, το στιλ τους.

Όταν ζητήθηκε από την Μπιγιονσέ να τραγουδήσει στο ηµίχρονο του Super Bowl, του µεγαλύτερου αθλητικού γεγονότος στις ΗΠΑ, µπήκε στο στάδιο επικεφαλής µιας οµάδας χορευτριών ντυµένων στα µαύρα. Με το υπέροχο τραγούδι της «Formation», έκανε µια δήλωση υπέρ της µαύρης δύναµης ενώπιον εκατό εκατοµµυρίων θεατών. 

Σήµερα είναι η ποπ σταρ εν ζωή µε τη µεγαλύτερη επιρροή στον κόσµο».

Exit mobile version