Και εφύτευσεν ο Θεός παράδεισον: Είδα πώς μια κοπέλα της διπλανής πόρτας γίνεται σεξεργάτρια
- 27 ΣΕΠ 2023
Η Βαλέρια Δημητριάδου κάνει μια φεμινιστική παράσταση. Το κατάλαβα όταν τελείωσε και τη σκεφτόμουν ακόμη. Την πρωταγωνίστρια, την υπόθεση, το τι σημαίνει να είσαι γυναίκα σήμερα. Είσαι μονίμως λεία. Αυτή είναι η αλήθεια. Η παράσταση Και εφύτευσεν ο Θεός παράδεισον μιλά για τη σεξεργασία και το sex trafficking. Μιλά όμως και για το τι σημαίνει να χάνεις την αθωότητά σου σε έναν κόσμο που δεν σου επιτρέπει να έχεις πολλά δικαιώματα αν δεν ανήκεις ταξικά σε μια προνομιούχα λίγκα.
Και εφύτευσεν ο Θεός παράδεισον
Ο τίτλος που δόθηκε στην παράσταση είναι εμπνευσμένος από το 2,8 κεφάλαιο της Γένεσης της Παλαιάς Διαθήκης. Οι C for Circus (παρέα με νέους και παλαιότερους συνεργάτες) για πρώτη φορά στα 15 χρόνια της συμπόρευσής τους, καταπιάνονται με ένα πρωτότυπο, θεατρικό έργο, γραμμένο από μέλος της ομάδας. 11 ηθοποιοί σε 11 ρόλους μάς βυθίζουν σε μια άβυσσο που μας προκαλεί δυσφορία ως θεατές επειδή δεν αντέχουμε τέτοια δόση πραγματικότητας. Η σκηνοθέτρια Βαλέρια Δημητριάδου, αποφάσισε να μας δείξει τις ζωές ανθρώπων που σβήνονται από την καθημερινότητα.
Θέλησε να δώσει η παράσταση ορατότητα σε ένα φαινόμενο που βολικά αποσιωπάται. «Οι traffickers, οι μαφίες και τα κυκλώματα, είναι σαν να μην υπάρχουν φαινομενικά. Σαν να μην κυκλοφορούν ανάμεσά μας και να ξετρυπώνουν μόνο τη νύχτα. Πας ας πούμε στο σούπερ μάρκετ, να ψωνίσεις κάτι για το μωρό σου και μπορεί πίσω σου στη σειρά να περιμένει κάποιος σωματέμπορας που αγοράζει κάτι, οτιδήποτε. Ή μπορεί στην διπλανή πολυκατοικία απ’ αυτήν που μένεις να ακούς ένα “ζευγάρι” που μαλώνει, αλλά να πρόκειται για κάτι εκ διαμέτρου αντίθετο. Δεν θα πάει ποτέ όμως ο νους σου σε κάτι τέτοιο. Δεν θα σκεφτείς ποτέ κάτι τέτοιο, γιατί έχεις την πεποίθηση τρόπον τινά ότι όλα αυτά αποτελούν εξαιρέσεις κι ότι τα βλέπεις μόνο στις ειδήσεις. Κι όμως, χιλιάδες άνθρωποι πέφτουν καθημερινά θύματα του οργανωμένου εγκλήματος της σωματεμπορίας. Χάνουν το παρελθόν τους, τις οικογένειές τους και παλεύουν με τα θηρία για να καταφέρουν να ξεφύγουν», λέει για την παράσταση.
Μια παράσταση για το κορίτσι της διπλανής πόρτας που έγινε σεξεργάτρια χωρίς να το θέλει
Η Χλόη είναι πιτσιρίκα. Ζει με τη μητέρα της που είναι χαμένη στο δικό της σύμπαν και τον αυτιστικό αδελφό της. Έχουν οικονομικά προβλήματα. Μια μέρα γνωρίζει ένα νεαρό. Τον Πίτερ που έχει υπερβολική αυτοπεποίθηση και της κάνει love bombing (μπορούμε να εκπαιδεύουμε τα μικρά κορίτσια να αναγνωρίζουν τα προειδοποιητικά red flags, αυτό είναι μια κρατική ευθύνη κυρίως). Που φαινομενικά την ερωτεύεται κεραυνοβόλα και στα πρώτα 10 λεπτά της παράστασης πιστεύω ότι βλέπω romcom στο Netflix. Το απολαμβάνω τόσο που όταν αποκαλύπτεται η αλήθεια σοκάρομαι. Της υποσχέθηκε να γίνει το αύριο που ονειρεύεται. Εκείνος είναι ο χειρότερος εφιάλτης κάθε γυναίκας. Ένα lover boy που την απαγάγει και την πουλάει σε σωματέμπορα για να βγάλει τη δόση του. Και πουλάει έρωτα σε αθώα θύματα επαγγελματικά.
Να ξέρεις ότι θα αισθανθείς κλειστοφοβικά κατά τη διάρκεια της παράστασης γιατί έρχεσαι ως θεατής αντιμέτωπος με το αδιέξοδο μιας 18χρονης κοπέλας που την δέρνουν, την βιάζουν και την κακοποιούν με κάθε τρόπο για να βγάλουν χρήματα από εκείνη. Είναι εμπόρευμα. Αναλώσιμο εμπόρευμα. Δεν έχει επιλογή να μην υπακούσει και δεν μπορεί να δραπετεύσει από το studio Παράδεισος. Είναι καταδικασμένη κι από την Αστυνομία σε καταναγκαστική σεξεργασία.
Η ομάδα C for Circus (που συγκροτήθηκε όταν τα μέλη της ήταν ακόμα φοιτητές στη Θεσσαλονίκη) δεν έχουν πρωταγωνιστές στα έργα τους. Είναι όλοι ένας πρωταγωνιστής ως ομάδα. Σίγουρα ξεχωρίζει η Αθηνά Σακαλή σε αυτή την παράσταση. Mε αυτή ταυτίζονται οι γυναίκες στο κοινό γιατί σκέφτονται ότι απλά, εκείνες στάθηκαν τυχερές. Το τέλος της παράστασης προκαλεί μούδιασμα.
Ο Παναγιώτης Γαβρέλας είναι ο απαγωγέας της. Ο Γρηγόρης Μπάλλας στο ρόλο του πελάτη που την ερωτεύεται είναι σπαραχτικά καλός. Δεν υπάρχουν λόγια για τον άθλο που επιτυγχάνει ο Βαγγέλης Αμπατζής στο ρόλο του αυτιστικού αδελφού (το 2016 ήταν υποψήφιος για το Βραβείο Κάρολος Κουν για Πρωτοεμφανιζόμενο ηθοποιό). Είναι μαγνητικός χωρίς να πει μια κουβέντα. Η Μαρία Κατσανδρή είναι η μητέρα που ζει το δράμα της. Πάρα πολύ καλός στο ρόλο του ο Σπύρος Χατζηαγγελάκης. Ειδική μνεία στη Φοίβη της Μαρίας Προϊστάκη. Αθηνά Αλεξοπούλου, Θανάσης Χαλκιάς και Κωνσταντίνος Κάππας είναι οι κλειδούχοι του Παραδείσου. Στο ρόλο της φίλης της Χλόης που γίνεται θύμα, είναι η Χρύσα Κοτταράκου.
Η συγγραφέας και σκηνοθέτης είδε άπειρα βίντεο, ντοκιμαντέρ και συνεντεύξεις) για το δεύτερο μεγαλύτερο σε έκταση και κέρδη οργανωμένο έγκλημα παγκοσμίως, το sex-trafficking. Και η παράσταση της δεν θέλει να μας σοκάρει. Επιδιώκει να μας αφυπνίσει.
*Η παράσταση είναι κατάλληλη για παιδιά άνω των 16 ετών.
**Trigger warning: Η παράσταση περιέχει σκηνές σεξουαλικής βίας.