Καλώς ήλθατε στο «έξυπνο σπίτι» μας. Περάστε
- 21 ΔΕΚ 2021
Είναι τα Χριστούγεννα η πιο όμορφα νοσταλγική περίοδος του χρόνου όλου; Θα ρωτήσω και θα απαντήσω μόνη μου γιατί είμαι σίγουρη πως και για εσάς η περίοδος των Χριστουγέννων είναι συνυφασμένη με το στολισμένο σπίτι και τους αγαπημένους σας. Οι πιο δικοί μας άνθρωποι είναι αυτοί που μπαίνουν στο σπίτι μας και δίνουν ουσιαστικό νόημα στις εορταστικές ημέρες.
Σπίτι γεμάτο λαμπιόνια, μυρωδιά κανέλα και γαρύφαλλο, ζεστασιά, γεμάτα τραπέζια, γέλια και χαρούμενες φωνές. Και δώρα, πολλά δώρα. Κι όταν μιλάμε για δώρα το μυαλό μας αμέσως πηγαίνει σε φαντεζί περιτυλίγματα και λαχταριστούς φιόγκους πάνω σε σακούλες, σωστά;
Τα δύσκολα που όλοι μαζί περάσαμε μας έμαθαν πολλά. Ίσως, το πιο σημαντικό είναι να μην ξεχνάμε πόσο σημαντικοί είναι οι άνθρωποι της ζωής μας και πόση αξία έχει να μοιραζόμαστε τις στιγμές μας μαζί τους. Το μεγαλύτερο δώρο για φέτος είναι να μοιράζεσαι. Δώρα, αγκαλιές, φιλιά, βλέμματα, ιστορίες.
Σε αυτές τις τελευταίες θέλω να σταθώ λιγάκι παραπάνω. Τα οικογενειακά τραπέζια περιλαμβάνουν σίγουρα κι αυτόν που έχει να διηγηθεί και μία ιστορία από τα παλιά ή τα πιο φρέσκα. Τον ρόλο αυτόν τον αναλαμβάνω αμέσως με πολλή χαρά.
Ας αναλογιστούμε το σπίτι μας. Τον προσωπικό μας χώρο που ξαναθυμηθήκαμε και εκτιμήσαμε ξανά από την αρχή. Τον προσωπικό μας χώρο που έγινε το καταφύγιό μας και μας έκανε να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μας μαζί του.
Με τη συμβολή της τεχνολογίας τα σπίτια μας έχουν μετατραπεί, λιγότερο ή περισσότερο, στους προσωπικούς μας οικιακούς βοηθούς. Ο λόγος για το Smart Home ή το Έξυπνο Σπίτι, όπως σας αρέσει πείτε το.
Ο όρος Smart Home χρησιμοποιείται για να χαρακτηρίσει οποιοδήποτε σπίτι διαθέτει κάποιου είδους «τεχνητή νοημοσύνη».
Ο φωτισμός που χαμηλώνει μόνος του όταν είσαι στον καναπέ και βλέπεις ταινία, η θερμοκρασία που ρυθμίζεται αυτόματα όταν έχεις απλά ρίξει ένα κουβερτάκι στα πόδια σου, το πλυντήριο που αυτορυθμίζεται ανάλογα με τον όγκο των ρούχων, η σκούπα που αναγνωρίζει το κάθε ένα δωμάτιο και ο φούρνος που ξέχασες ανοιχτός και με το πάτημα ενός κουμπιού από τη δουλειά μπορεί να σβήσει.
Λειτουργίες που κάποτε ανήκαν στον κόσμο της επιστημονικής φαντασίας σήμερα είναι η πραγματικότητα που σου λύνει τα χέρια και κάνουν τη ζωή μας εντός σπιτιού λειτουργικότερη.
Οι λειτουργίες που μπορεί να ενσωματώνει ένα «έξυπνο σπίτι» αφορούν στο σύνολο των ανθρώπινων δραστηριοτήτων (διασκέδαση, εργασία, καθημερινές ασχολίες), αφού το μοναδικό ουσιαστικό όριο είναι η ίδια η φαντασία μας. Με τον όρο έξυπνο σπίτι εννοούμε την αυτοματοποίηση όλων των υποσυστημάτων ενός σπιτιού και την ένωσή τους σε ένα δίκτυο επικοινωνίας, έτσι ώστε να λειτουργούν όλα μαζί σαν ένα.
Στην πράξη, όλο αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένα σπίτι αποδοτικότερο, ασφαλέστερο και πολύ πιο άνετο. Ο άνθρωπος παύει να είναι εκείνος που τρέχει για το σπίτι και οι ρόλοι αντιστρέφονται: πλέον το τελευταίο είναι εκείνο που προσαρμόζεται στην καθημερινότητα των κατοίκων του.
Επισήμως η λέξη «έξυπνο» χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά κατά τη δεκαετία του 1970 ω προσδιορισμός τεχνολογικών επιτευγμάτων.
Η έννοια του οικιακού αυτοματισμού εμφανίστηκε πρώτη φορά περί τη δεκαετία του 1970 σε κτίρια υπηρεσιακού χαρακτήρα με τις εφαρμογές της εποχής να αποσκοπούν στο κεντρικό έλεγχο του φωτισμού, των κλιματικών συνθηκών και της ασφάλειας των κτιρίων. Ο οικιακός αυτοματισμός εμφανίστηκε ως επακόλουθο της ραγδαίας εισαγωγής του ηλεκτρισμού στο σπίτι και της ανάπτυξης της τεχνολογίας των ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Τη μετατροπή ενός σπιτιού σε έναν νοήμονα άνθρωπο, οποίος διαθέτοντας τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να σκέφτεται, να εξετάζει, να δρα, να απορρίπτει, να ενεργοποιεί ημιαυτόματα ή χειροκίνητα όλες τις απαραίτητες λειτουργίες του σπιτιού, έτσι ώστε να καλύπτει όχι μόνο τις δικές του ανάγκες αλλά και τις ανάγκες του ιδιοκτήτη, επιχειρήθηκε για πρώτη φορά το 1980 από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας της Εθνικής Ένωσης Κατασκευαστών στις ΗΠΑ.
Ο όρος «έξυπνο σπίτι» καθιερώθηκε από την αμερικανική ομοσπονδία κατασκευαστών σπιτιών το 1984. Ο David McFyden εισήγαγε την ιδέα του έξυπνου σπιτιού. Οι κατασκευάστριες εταιρίες ενσωμάτωσαν στα συστήματά τους τηλεχειριστήρια καθώς και συσκευές έξυπνου χειρισμού ενώ ταυτόχρονα οι κατασκευαστές ηλεκτρονικών συσκευών ενσωμάτωσαν την τεχνολογία αυτή στις συσκευές τους.
Το πρώτο σύστημα οικιακού αυτοματισμού ονομάστηκε ECHO IV αλλά δεν κυκλοφόρησε ποτέ στο εμπόριο. Αυτή η έξυπνη συσκευή θα μπορούσε να υπολογίσει λίστες αγορών, να ελέγξει τη θερμοκρασία του σπιτιού και να ενεργοποιήσει και να απενεργοποιήσει τις συσκευές.
Ο υπολογιστής κουζίνας, που αναπτύχθηκε ένα χρόνο αργότερα, μπορούσε να αποθηκεύσει συνταγές, αλλά είχε το ατυχές σλόγκαν, “If she can only cook as well as Honeywell can computer”.
Από τα τέλη του 1800 είχαν ήδη κάνει την εμφάνισή τους οι πρώτες συσκευές τηλεχειρισμού ενώ οι πρώτες ηλεκτρικές οικιακές συσκευές κυκλοφόρησαν στο εμπόριο μεταξύ του 1915 και του 1920.
Ωστόσο, εκείνη την εποχή, η ηλεκτροδότηση των σπιτιών ήταν ακόμα στα πρώτα στάδια της ανάπτυξής της με αποτέλεσμα η χρήση ηλεκτρικών οικιακών συσκευών να αποτελεί πολυτέλεια των λίγων.
Εφαρμογές παρόμοιες με αυτές του σύγχρονου οικιακού αυτοματισμού άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους στα τέλη της δεκαετίας του 1930 ενώ μέχρι τη δεκαετία του 1960 ερασιτέχνες αυτοματιστές κατασκεύασαν τα πρώτα αυτοματοποιημένα σπίτια με ενσύρματο δίκτυο.
Μέχρι το 1990, ο οικιακός αυτοματισμός είχε εγκατασταθεί στη συνείδηση των κατασκευαστριών εταιρειών και έτσι δημιουργήθηκε ο κλάδος της δομοτικής, που ενσωματώνει στην οικοδόμηση κτιρίων τις έννοιες της πληροφορικής και της τηλεματικής.
Οι εγκαταστάσεις του οικιακού έφτασαν στις ΗΠΑ το 1,5 εκατομμύριο το 2012 και το 2017 ο αριθμός αυτός εκτοξεύτηκε στα 8 εκατομμύρια.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1960 ήταν το καρτούν Jetsons το σπίτι των οποίων ήταν απολύτως αυτοματοποιημένο και εξαρτημένο από μηχανές οι οποίες έκαναν τα πάντα.
Η φαντασία έγινε πράξη και σήμερα πια τα έξυπνα σπίτια διαθέτουν δεκάδες αυτοματισμούς που παρέχουν αυξημένη ασφάλεια και δημιουργούν ένα φιλικό περιβάλλον για τους ενοίκους τους.
Κάνουμε τη ζωή μας πιο εύκολη και χαρίζουμε δώρα στους αγαπημένους μας σκεπτόμενοι τη χαρά που θα πάρουν μόλις τα ανοίξουν αλλά και την ανακούφιση που θα νιώθουν κάθε φορά που τα χρησιμοποιούν.
Στo Public θα βρεις δώρα για όλους και συγκεκριμένα μία πληθώρα επιλογών σε smart living, τηλεοράσεις και οικιακές μικροσυσκευές. Γιατί καλές οι ιστορίες που μοιραζόμαστε αλλά να μην ξεχνάμε και τα δώρα.