SOCIAL MEDIA

7 καθηλωτικά σκίτσα για τις φωτιές στην Αττική που τα λένε όλα

AP Photo/Michael Varaklas

Το ακριβές μέγεθος της καταστροφής που άφησε πίσω της το πέρασμα της φωτιάς στην Αττική, αν και δεν είναι ακόμα σαφές, είναι σίγουρα ανυπολόγιστο. Μια χαμένη ανθρώπινη ζωή, κατεστραμμένες επιχειρήσεις, καμένα σπίτια, περισσότερα από 80.000 στρέμματα γης που έγιναν στάχτη, ανυπολόγιστο κόστος για το περιβάλλον.

Αξίζει να σημειωθεί πως, η έκταση της καταστροφής που υπέστησαν περιοχές της βορειοανατολικής Αττικής έχει φέρει στην επιφάνεια τις μεγάλες ευθύνες για την αποτυχία να ελεγχθεί άμεσα η μεγάλη φωτιά που εισέβαλε ακόμη και στον οικιστικό ιστό μεγάλων Δήμων. Κάτι πρωτοφανές, δηλαδή, σε ό,τι αφορά την έκτασή της. Κι ενώ το πλαίσιο της κρατικής αρωγής για τη στήριξη των κατοίκων των περιοχών της Αττικής, που επλήγησαν από τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε την Κυριακή (11/08) ενεργοποιήθηκε από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με όλα τα εμπλεκόμενα Υπουργεία, πολλοί απορήσαμε πώς γίνεται κάθε καλοκαίρι να παρακολουθούμε το ίδιο έργο σε επανάληψη.

Ανάμεσα σε αυτούς που θέλησαν να εκφράσουν με το δικό τους δημιουργικό, (αλλά απόλυτα εύστοχο τρόπο) την οργή, την απογοήτευση και την τραγική ειρωνεία για τις φωτιές που έπληξαν την Αττική, ήταν και σκιτσογράφοι και illustrators. Με σκίτσα που δημοσίευσαν στο Instagram, λένε όλοι τους μεγάλες αλήθειες και μας δίνουν τροφή για σκέψη. 

Παρακάτω, παρουσιάζουμε 6 από αυτά που ξεχωρίσαμε: 

Σκίτσα για τις φωτιές στην Αττική

Je m’en fous_art: 

«Το μόνο που είχαμε, έχουμε και θα έχουμε. Δεν χρειάζεται να κινδυνεύουμε εμείς για να βοηθήσουμε, κινδυνεύει ο διπλανός μας κι αυτό αρκεί» γράφει στη λεζάντα του σκίτσου που δημιούργησε με τραγική αφορμή τις φωτιές στην Αττική η Je m’en fous.

Mak Pan: Το ελληνικό καλοκαίρι

Τη δική της αλήθεια για το ελληνικό καλοκαίρι, αποτύπωσε και η Mak Pan, στο σχετικό σκίτσο της για τις φωτιές στην Αττική. Η δημιουργός γράφει στη λεζάντα της δημοσίευσής της:  «Όταν έχεις φτάσει στο σημείο, όπου κάθε, μα κάθε καλοκαίρι η χώρα απειλείται από φωτιές, τότε είναι που μπορείς και επίσημα να το αποκαλέσεις κόλαση. Επειδή αυτό που ζούμε δεν είναι καλοκαίρι· είναι κόλαση…».

Sarantapozarousa: Περί ατομικών ευθυνών

Με το δικό της χαρακτηριστικό, καυστικό τρόπο σχολιάζει τις φωτιές στην Αττική και η Sarantapozarousa, συνοδεύοντας την ανάρτησή της με τη λεζάντα: «Αυτή η ατομική ευθύνη φταίει κάθε χρόνο».

Nikiamanikia: Η αποκαθήλωση του «ζήσε τον μύθο σου στην Ελλάδα»

Με φόντο τη Βουλή των Ελλήνων να είναι πνιγμένη από τους καπνούς, η Nikiamanikia παραφράζει το σλόγκαν «ζήσε τον μύθο σου στην Ελλάδα».

Pink Metaverse: Μια φλεγόμενη Ακρόπολη και γυάλες οξυγόνου

Στις δικές της ΑΙ δημιουργίες, η Pink Metaverse, μάς καλεί μεταξύ άλλων να σκεφτούμε την περιβαλλοντική καταστροφή που προκάλεσαν οι φωτιές στην Αττική. Στη λεζάντα της γράφει χαρακτηριστικά:

«Εκκένωση. Τώρα που στάλθηκαν τα μηνύματα, μπορούμε να είμαστε ήσυχοι. Ήρθαν τα μηνύματα, όμως ποιοι τα έλαβαν; Εκκένωσαν όσοι μπορούσαν, όμως οι άλλοι; Η κοπέλα στο Χαλάνδρι; Οι ηλικιωμένοι, οι άνθρωποι με προβλήματα υγείας ή κινητικές δυσκολίες; Το σκυλάκι που έμεινε δεμένο; Τα ζώα που έτρεχαν έντρομα; Εκκένωση για ποιους;

Μακάρι να μπορούσαν να φύγουν μακριά μας τα δέντρα, σε γυάλες οξυγόνου να πετάξουν μακριά, να σωθούν απτούς ανθρώπους.
Μπήκαν και τα ζώα στις γυάλες και κοιτούσαν στον ορίζοντα τα σπίτια τους να καίγονται.

Τίποτα δεν ξανά γίνεται, τίποτα δεν επιστρέφει. Μπήκαν και οι άνθρωποι σε γυάλες, νομίζοντας πως είναι ανίκητοι, πως δεν έχουν ανάγκη την φύση. Ρωτούσαν τα χρυσόψαρα πως να ζήσουν με στην γυάλα…».

O ηθοποιός και σεναριογράφος Γιώργος Γαλίτης, διατυπώνει μέσα από το πιο πρόσφατο σκίτσο του, που δημοσίευσε στο προφίλ του στο Instagram, μια εύλογη απορία:

Αρκάς: Τραγικά εγκλήματα

Τις φωτιές που έπληξαν την Αττική, σχολίασε και ο γνωστός σκιτσογράφος Αρκάς. Σε σχετικό σκίτσο του λοιπόν, με φόντο τεράστιες φλόγες που κατακαίνε το δάσος, ο Αρκάς έγραψε: «Θα είχε καταντήσει βαρετό, αν δεν ήταν τόσο τραγικά εγκληματικό». Αποτύπωσε έτσι πολύ γλαφυρά την εικόνα δυστοπίας, η οποία δε φαίνεται ακόμα να βρίσκεται κοντά στο τέλος της. Ο γνωστός σκιτσογράφος παραθέτει επίσης τα έτη κατά τα οποία καταγράφηκαν μεγάλες φωτιές στην Ελλάδα. Μόνο που δεν μένει εκεί. Με μια δυσοίωνη πρόβλεψη, ο Αρκάς σημειώνει στο σκίτσο του και επόμενα έτη, θέλοντας να δείξει ότι κάθε χρόνο, κάθε καλοκαίρι, η χώρα ζει το ίδιο, αποπνικτικό σκηνικό.

Exit mobile version