ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Κορονοϊός: Οι προφητικές ατάκες των ελληνικών σειρών για την πανδημία

Πες την αλήθεια. Πόσες φορές το τελευταίο διάστημα έχεις σκεφτεί ότι βρίσκεσαι σε ταινία επιστημονικής φαντασίας; Πόσο διαφορετική σου φαίνεται η πραγματικότητα που ζούμε στα χρόνια του κορονοϊού; Σίγουρα αρκετά. Αρκεί να σκεφτείς πως πριν από έναν μήνα, είχαμε μόλις αρχίσει να υποπτευόμαστε πώς ο κορονοϊός ίσως επηρρεάσει και τη δική μας ζωή. Μετράμε πλέον την τρίτη μας εβδομάδα από την ανακοίνωση των πρώτων μετρών για την προστασία της δημόσιας υγείας. Ο κόσμος, μοιάζει πολύ διαφορετικός πια.

Οι φόρμες μας έχουν γίνει τα καλά μας outfit, τα βιβλία δεν στιβάζονται πλέον στο κομοδίνο μας, αλλά διαβάζονται, έχουμε γίνει βιρτουόζοι στη μαγειρική και κάνουμε όλες τις δουλειές του σπιτιού σαν επαγγελματίες. Ο κορονοϊός, σίγουρα μας έχει περιορίσει μέσα στα σπίτια μας, αλλά σιγά σιγά ανακαλύπτουμε πόσα πράγματα δεν ξέραμε ότι μπορούσαμε να απολαύσουμε και μέσα σε αυτό.

Ταυτόχρονα ο κορονοϊός, έχει αλλάξει άρδην τον τρόπο που συναναστρεφόμαστε. Αντιστεκόμαστε στις «σειρήνες» του έξω. Δεν πλησιάζουμε τους ανθρώπους παρά στα τρία μέτρα. Πλένουμε τα χέρια μας πιο τακτικά και πιο σχολαστικά και από τη Meredith Gray. Ξέρουμε πλέον να βάζουμε και να βγάζουμε γάντια με τις πιο αποτελεσματικές κινήσεις. Το καλύτερο είναι πώς πλέον μπορούμε να περάσουμε ώρες χωρίς να αγγίξουμε το πρόσωπό μας.

Νόμιζες όμως ότι όλα αυτά τα μάθαμε τώρα; Όχι. Υπήρχαν στο συνολικό ασυνείδητο κάθε τηλεθεατή της ελληνικής τηλεόρασης. Κι αυτό γιατί οι ελληνικές σειρές με κάποιες προφητικές ατάκες τους, είχαν φροντίσει εδώ και χρόνια να μας προετοιμάσουν. Το χιούμορ σώζει και το ξέρεις. Το ξέρει και η εκπομπή «Έλα χαμογέλα» του Open, που συγκέντρωσε όλες τις προφητικές ατάκες των ελληνικών σειρών που βρίσκουν τέλεια εφαρμογή στο σήμερα.

Οι ελληνικές σειρές μας είχαν προετοιμάσει για την περίοδο της καραντίνας

Τι νόμιζες; Μόνο τα «Φιλαράκια» θα φρόντιζαν για την εκπαίδευσή μας στην εποχή της κοινωνικής αποστασιοποίησης; Το έχουν κάνει και οι «Απαράδεκτοι», οι «Μεν και οι Δεν», το «Κωνσταντίνου και Ελένης» και φυσικά η «Λάμψη» του Νίκου Φώσκολου.

«Απο απόσταση. Θα με φιλάς, αλλά από απόσταση», έλεγε η Βίρνα Δράκου στον Γιάγκο Δράκο, σαν να είχε μαντέψει την εποχή όπου φιλιόμαστε μόνο μέσω βιντεοκλήσης. Βέβαια η ίδια, απέτυχε να μαντέψει πως ο κορονοϊός δεν θα έκανε διακρίσεις, αφού έχει πει και το θρυλικό: «Αδύνατον να αρρωστήσω, είμαι πλούσια».

Ο Βλάσσης στους Απαράδεκτους όταν ήταν στα down του ήξερε πώς να αρνείται κάθε πρόσκληση για να βγει έξω. «Δεν θέλω να βγω, δεν μπορώ. Δεν θέλω να βγω, δεν καταλαβαίνεις τι σου λέω; Μη με εκνευρίζεις», έλεγε. Κι έτσι πρέπει να απαντάς κι εσύ σε αντίστοιχες περιπτώσεις. Τα δικά τους tips περί αποφυγής συγχρωτισμού είχαν δώσει στην εποχή τους και οι «Τρεις Χάριτες».

«Μη με πλησιάζεις, μη με πλησιάζεις», ήταν η κραυγή του Χάρη Ρώμα ως Δάγγα στους «Μεν και Δεν», απέναντι στους άρρωστους γείτονες του. Ο ίδιος έδωσε ρεσιτάλ στο δύσκολο έργο της απολύμανσης ως Κατακουζινός στο Κωνσταντίνου και Ελένης. «Μετά από τόσο στενή επαφή, πρέπει να γεμίσω τη μπανιέρα με μπενταντίν και να μείνω μέσα δυο ώρες», είχε πει. Και κάτι ήξερε.

Η γιαγιά του «Μπαμπά μην τρέχεις» τέλος, η Τιτίκα Σαριγγούλη, άλλα έλεγε κι άλλα έκανε θυμίζοντας μερικούς «ανυπότακτους ηλικιωμένους» του σήμερα. Ταυτίοχρονα οι σειρές «Ντόλτσε Βίτα» και «Εγκλήματα» μας μάθαιναν πώς να λειτουργούμε σε ένα σπίτι σε καραντίνα.

Τι θέλω να πω με όλα αυτά; Όλα όσα ζουμε ήταν κομμάτια της ζωής μας ήδη, ως τώρα διάσπαρτα. Τώρα απλά τα ζούμε όλα μαζί. Και όπως συμβαίνει και στις σειρές της ελληνικής τηλεόρασης, το happy end μας θα το βρούμε. Όλα θα περάσουν και όλα θα είναι κάποτε παρελθόν. Το χιούμορ μας μόνο να μη χάσουμε και την ψυχραιμία μας. Κι όλα θα πάνε καλά.

Exit mobile version