WELLNESS

Κουζίνα: Η μεγαλύτερη εστία μόλυνσης (μάλλον) δεν σου περνάει από το μυαλό

Pexels

Η κουζίνα βρίσκεται ανάμεσα στα μέρη του σπιτιού που μπορούν να βρωμίσουν πολύ εύκολα αν δεν τα καθαρίζεις συστηματικά. Αν η μαγειρική, είναι η μεγάλη σου αγάπη, τότε αυτή η συστηματικότητα πάει μεγαλύτερο περίπατο. Τα άπλυτα πιάτα στον νεροχύτη και οι βρώμικοι πάγκοι μπορούν να δημιουργήσουν πολύ εύκολα εστία μικροβίων λόγω των υπολειμμάτων τροφών. Η υγρασία που υπάρχει στον νεροχύτη αυξάνει αυτές τις πιθανότητες.

Το συμπέρασμα είναι εύκολο: Η κουζίνα θέλει τακτικό καθάρισμα και -κατά έναν ειρωνικό τρόπο- το πιο βρώμικο αντικείμενο σε αυτό το μέρος είναι αυτό που χρησιμοποιείς για να το καθαρίσεις. Αυτό, τουλάχιστον, ίσχυε μέχρι να μάθουμε για την πιο πρόσφατη έρευνα. Μια έρευνα που έρχεται να μας πει ότι αλλού βρίσκεται η μεγαλύτερη εστία μόλυνσης και μαθαίνεις ποια είναι αυτή στις παρακάτω γραμμές.

Κουζίνα: Η μεγαλύτερη εστία μόλυνσης (μάλλον) δεν σου περνάει από το μυαλό

Σύμφωνα, λοιπόν, με νέα επιστημονικά δεδομένα, υπάρχει μια περιοχή στην κουζίνα σου που πιθανότατα δεν είχες συνειδητοποιήσει ότι αποτελεί σοβαρή εστία μικροβίων. Συγκεκριμένα, σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο τεύχος Νοεμβρίου του 2024 στο Journal of Food Protection, ερευνητές με επικεφαλής τον Donald Schaffner, καθηγητή στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων στη Σχολή Περιβαλλοντικής και Βιολογικής Επιστήμης Rutgers, μοιράστηκαν τα αποτελέσματα της μελέτης τους. Σε αυτήν μέτρησαν «το μέγεθος της μόλυνσης σε διάφορες επιφάνειες κουζίνας κατά τη διάρκεια προετοιμασίας ενός γεύματος». Και το αντικείμενο που βρήκαν οι ερευνητές ότι συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη ποσότητα μικροβίων είναι τα βάζα με τα μπαχαρικά σου.

Ναι. Δεν είναι ούτε οι πάγκοι, ούτε ο νεροχύτης ούτε το ξύλο κοπής, αλλά τα βάζα με τα μπαχαρικά που μπορεί να φιλοξενούν τα περισσότερα βακτήρια στην κουζίνα σου. Για να καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμα, η ομάδα επιστημόνων ζήτησε από 371 συμμετέχοντες να ετοιμάσουν ένα γεύμα που θα αποτελείται από μπιφτέκια γαλοπούλας και μια έτοιμη σαλάτα με κομμένο μαρούλι. «Για τις περισσότερες επιφάνειες, η θετικότητα μόλυνσης δεν ξεπέρασε το 20%, με εξαίρεση τα δοχεία μπαχαρικών που άγγιξαν το 48%», σημείωσαν οι ερευνητές.

«Εκπλαγήκαμε γιατί δεν είχαμε δει ενδείξεις μόλυνσης των δοχείων με μπαχαρικά στο παρελθόν», δήλωσε ένας από τους επιστήμονες στο Food Safety News. «Οι περισσότερες έρευνες σχετικά με τη μόλυνση των επιφανειών της κουζίνας λόγω επαφής τους με ωμό κρέατος ή προϊόντα πουλερικών επικεντρώνονταν σε ξύλα κοπής και λαβές βρύσης, παραμελώντας επιφάνειες όπως δοχεία μπαχαρικών, καπάκια κάδου απορριμμάτων και άλλα μαγειρικά σκεύη. Αυτό καθιστά αυτή τη μελέτη και παρόμοιες από μέλη αυτής της ομάδας πιο ολοκληρωμένες από τις προηγούμενες», συμπλήρωσε.

Το ηθικό δίδαγμα εδώ είναι πιθανότατα ξεκάθαρο, αλλά ένα reminder δεν πείραξε ποτέ κανέναν: Να καθαρίζεις ό,τι αγγίζεις – συμπεριλαμβανομένων των δοχείων με τα μπαχαρικά – μετά την προετοιμασία οποιουδήποτε γεύματός σου.

Exit mobile version