Κρασί και Τυρί: Το μυστικό της καλής ζωής έχει 2 γεύσεις και πολλούς συνδυασμούς
- 28 ΣΕΠ 2020
Κάποιοι ονειρεύονται τον παράδεισο γεμάτο με σοκολάτες. Εγώ τον φαντάζομαι σαν ένα ολάνθιστο τόπο στρωμένο με καρό τραπεζομάντηλο όπου πάνω το απλώνονται πιατέλες γεμάτες με κάθε λογής τυράκια και κριτσίνια. Μια πηγή να ρέει ασταμάτητα δροσερό ροζέ κρασί κι εγώ ελεύθερη να πίνω και να τρώω όσο θέλω. Αλλά επειδή δεν βιάζομαι καθόλου να μετακομίσω προς δελεαστικούς πλην άγνωστους τόπους, φροντίζω να απολαμβάνω το τυρί και το κρασί μου εδώ και τώρα, στην επίγεια ζωή. Γιατί και στα δικά μας τα μέρη το μυστικό για να περνάς καλά έχει ακριβώς τις ίδιες γεύσεις. Ευ ζην, στην κυριολεξία του.
Κρασί και τυρί: Ο υπέρτατος γευστικός συνδυασμός
Κάνοντας αυτή τη δουλειά, αρκετές φορές έχω προσκληθεί σε γεύματα, food pairings, γευσιγνωσίες και παρόμοιες δραστηριότητες με αντικείμενο το φαγητό και το ποτό. Αν το τραπέζι περιλαμβάνει συνδυασμούς κρασιών και τυριών, η καρδιά μου χτυπάει λίγο πιο δυνατά. Η ένωση αυτών των δύο γεύσεων έχει ρίζες βαθιές μέσα στον χρόνο.
Η προέλευση του ζευγαρώματος μάς έρχεται από την αρχαιότητα, με το κρασί και το τυρί ιστορικά να παράγονται στις ίδιες περιοχές και ως εκ τούτου οι άνθρωποι να τα σερβίρονται και να τα γεύονται παρέα. Πολλές ποικιλίες μεγαλώνουν μαζί και αλληλοσυμπληρώνται εξαιρετικά ως γεύμα. Οι Βρετανοί έμποροι κι οι Γάλλοι παραγωγοί ήταν από τους πρωτοπόρους στο να γεμίζουν το ποτήρι με κρασί δίπλα από ένα γενναιόδωρο κομμάτι τυριού, πολύ πριν εσύ κι εγώ ψάχνουμε αφορμές- βλέπε βραδιές με φίλους- για να βγάλουμε τα τυράκια από το ψυγείο και να παγώσουμε το κρασί. Είχαν εντοπίσει αυτή την εκλεπτυσμένη γευστική σύνδεση και φυσικά την απολάμβαναν όσο περισσότερο μπορούσαν.
Κι αν με ρωτήσεις ποια είναι η αδυναμία μου, θα σου απαντήσω τα ελληνικά τυριά. Ο τόπος μας διαθέτει πολύ καλή πρώτη ύλη, πλούσια ποικιλία και ναι, τα γαλλικά τυριά είναι θεσπέσια, αλλά ένα πλατό με κρητική γραβιέρα, φέτα Καλαβρύτων και τουλουμοτύρι Καρύστου δεν τ’ αλλάζω ούτε με μισό χωράφι καμαμπέρ αν θες να ξέρεις.
Εκεί που το τυρί βρίσκει το κρασί του
Η ιεροτελεστία δεν ξεκινάει από τη στιγμή που διαπιστώνεις για παράδειγμα, πόσο πολύ ταιριάζουν οι μπουκιές Σαν Μιχάλη Σύρου και της μεσσηνιακής σφέλας με το αφρώδες ροζέ Ξινόμαυρο ΠΟΠ Αμύνταιο, αλλά πολύ νωρίτερα, συγκεκριμένα, από την αναζήτησή τους. Προσωπικά, δεν αλλάζω με τίποτα τη σχέση ποιότητας και τιμής που θα βρω στα Lidl. Γιατί ξέρω πως εκεί θα βρω όσα θέλω κι ακόμα παραπάνω. Γιατί έχει γίνει προσεκτική επιλογή με τυριά από όλη την Ελλάδα και κάθε τόσο η γκάμα εμπλουτίζεται. Γιατί στα ράφια του Lidl βρίσκω εντυπωσιακά πολλές ετικέτες κρασιών και η γευστική εμπειρία ολοκληρώνεται. Και κάπως έτσι η δεινή sommelier που κρύβω μέσα μου ικανοποιείται όσο και η δηλωμένη cheese afficionada.
Μερικοί γευστικοί συνδυασμοί
Σύμφωνα με τον γενικό κανόνα τα φρέσκα, μαλακά τυριά, όπως η Βαρελίσια Καλαβρύτων, συνδυάζονται με λευκά κρασιά, ξηρά ροζέ κι αφρώδεις οίνους. Αν θες τη γνώμη μου, η έντονη γραβιέρα Κρήτης με τρούφα ισορροπεί ιδανικά με το λευκό ξηρό Μοσχάτο Αχαΐας που με τους αέρινους τόνους του και τη δροσιστική φρεσκάδα του «σβήνει» υπέροχα το γήινο χαρακτήρα της και την αψύτητά της.
Τα νησιώτικα τυριά είναι έρωτας. Η ντελικάτη γραβιέρα Ίου, το συμπαγές Λαδοτύρι Μυτιλήνης (σέρβιρέ το με αμύγδαλα και θα με θυμηθείς) και το ελαφρώς αλμυρό Αρσενικό Νάξου κάνουν μοναδική γευστική αρμονία με ένα Ασύρτικο ΠΟΠ Σαντορίνη, που διαθέτει την ιδανική λεπιδωτή οξύτητα που θα σου ξεπλύνει το στόμα για να υποδεχτείς τα τυράκια σου.
Αλλά αυτές είναι μόλις μερικές προτάσεις. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να αφεθείς στους δικούς σου γευστικούς πειραματισμούς και τα δικά σου σπιτικά food pairings ελεύθερα, γεμίζοντας το καλάθι σου με επιλεγμένα τυράκια και κρασιά που θα βρεις σε αφθονία στα Lidl. Εβίβα και καλή όρεξη, μια ζωή την έχουμε.