HACK MY LIFE

Μαγειρική σόδα: 5 λόγοι που κάνει καλό στα φυτά σου

Unsplash

Όπως σου έχω πει σε σε προηγούμενα άρθρα του LadyLike, η μαγειρική σόδα επεκτείνεται πολύ πιο πέρα από τα όρια της μαγειρικής και της ζαχαροπλαστικής, όπου και τη βλέπουμε να χρησιμοποιείται συχνότερα. Δεν είναι, δηλαδή, χρήσιμη μόνο για τις γλυκές αρτοπαρασκευές και το ψωμί που θέλεις να φουσκώσει, πριν το ζυμώσεις. Για παράδειγμα, μπορεί να κάνει θαύματα στο μπάνιο και την κουζίνα σου.

Σε αυτό το άρθρο, λοιπόν, ήρθε η ώρα να μάθεις τους 5 λόγους που η μαγειρική σόδα θα ωφελήσει τα φυτά σου.

Προστατεύει τα φυτά από μυκητιάσεις και άλλες ασθένειες

Η μαγειρική σόδα μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη των μυκήτων σε ορισμένες περιπτώσεις. Είναι πιο αποτελεσματικό σε φρούτα και λαχανικά. Οι τακτικές εφαρμογές του παρακάτω μείγματος, (κατά τη διάρκεια της άνοιξης κυρίως) μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τις πιθανότητες εμφάνισης ασθενειών.

  • Δημιουργείς ένα διάλυμα από 1 κ.γ. μαγειρικής σόδας σε 4 λίτρα νερού.
  • Προσθέτεις 1 κ.γ. λάδι και ½ κουταλάκι του γλυκού (2,5 ml) σαπούνι πιάτων.

Extra fact: Λάβε υπόψιν σου ότι αυτό το διάλυμα είναι υδατοδιαλυτό. Κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να το εφαρμόσεις σε συννεφιασμένη μέρα με χαμηλά ποσοστά υγρασίας, για καλύτερα αποτελέσματα.

Επίσης, σημαντικό είναι να γνωρίζεις πως αυτό το στάδιο είναι προληπτικό. Δηλαδή, χρησιμοποιείς το μείγμα που έφτιαξες πριν προσβληθούν τα φυτά σου από κάποιον μύκητα, για να μειώσεις τις πιθανότητες μόλυνσης, δηλαδή. Άπαξ και αφήσεις τα φυτά σου να μολυνθούν, και όλη την ποσότητα μαγειρικής σόδας του κόσμου να χρησιμοποιήσεις, δεν θα τα βοηθήσεις να αντιμετωπίσουν τον ιό.

Δημιούργησε ένα φυσικό λίπασμα

Η μαγειρική σόδα από μόνη της δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη λίπανση των φυτών σου, αλλά μπορείς σε συνδυασμό με άλλα συστατικά, να δημιουργήσεις ένα καλό λίπασμα.

  • Προσθέτεις 1 κ.σ. άλατα epsom (θειικό μαγνήσιο), 1 κ.γ. μαγειρική σόδα και 1/2 κ.γ. αμμωνία και νερό.
  • Το χρησιμοποιείς μία φορά το μήνα, ποτίζοντάς τα φυτά σου με 1/8-1/4 του μείγματος και 4 φλ. νερό σε ένα ποτιστήρι.

Η μαγειρική σόδα διατηρεί τα κομμένα λουλούδια για περισσότερο καιρό φρέσκα μέσα στο βάζο

Το μόνο που έχεις να κάνεις, είναι να προσθέσεις μια κ.σ. μαγειρική σόδα σε δύο λίτρα νερό. Ανανέωσε τακτικά το νερό (κάθε μερικές μέρες) και θα διαπιστώσεις ότι τα κομμένα λουλούδια διαρκούν περισσότερο τη φρεσκάδα σου απ’ ότι προηγουμένως που τα είχες μέσα σε απλό νερό.

Η μαγειρική σόδα λειτουργεί ως φυσικό εντομοαπωθητικό

Οι φυσικές μέθοδοι για να σώσεις τα φυτά σου από τα έντομα, είναι ξεκάθαρα πιο οικονομικές για την τσέπη σου, πιο φιλικές για το περιβάλλον και πιο ασφαλή για εσένα και τα φυτά, από τα έτοιμα φυτοφάρμακα. Σε πολλά παράσιτα του κήπου, λοιπόν, δεν αρέσει η μυρωδιά και η γεύση της μαγειρικής σόδας και γι’ αυτό την αποφεύγουν. Απλά πασπαλίζεις στο χώμα.

Ακόμα ένα σπρέι με βάση τη μαγειρική σόδα για να διώξεις τα έντομα

  • Δημιουργείς ένα μείγμα από 3 κ.σ. μαγειρική σόδα, 2 κ.σ. κραμβέλαιο και 2 κ.σ. υγρό σαπούνι.
  • Ρίχνεις το μείγμα σε έναν κουβά με 7.5 λίτρα νερό.
  • Προσθέτεις 2 κ.σ. ξύδι.
  • Ανακατεύεις καλά και προσθέτεις μία ποσότητα από το διάλυμα, σε ένα μπουκάλι ξεκασμού. Είσαι έτοιμη!

Και ένα τελευταίο, σημαντικό tip

Κάθε φορά που χρησιμοποιείς ένα από τα παραπάνω μείγματα που έφτιαξες, θα πρέπει πάντα να τα δοκιμάζεις σε ένα μικρό σημείο του φυτού για να βεβαιωθείς ότι δεν θα το βλάψει. Επιπλέον, είναι σημαντικό να μην εφαρμόζεις κανένα από αυτά όταν έχει ζεστή ή έντονη ηλιοφάνεια. Κάτι τέτοιο μπορεί να δημιουργήσει εγκαύματα στα φύλλα του φυτού και να το καταστρέψει τελείως.

Exit mobile version