ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Μαλβίνα Καράλη: Το αληθινό της όνομα, οι κορυφαίες ατάκες κι όσα δεν ήξερες για μία προσωπικότητα «επανάσταση»

Eurokinissi/Σύνθεση 24MEDIA

Γεννημένη το 1954 με καταγωγή από τα Ψαρά και τη Θράκη, ήταν σχεδόν μοιραίο η Μαλβίνα Κάραλη να έχει μία προσωπικότητα που πήγαινε κόντρα σε όσα ήταν συνηθισμένα, στα κατεστημένα, που βουτούσε με πάθος πολεμικό στα συναισθήματα. Η τετραπέρατη Μαλβίνα Κάραλη μία γυναίκα που με την πένα και το βλέμμα της ανέτεμνε τον ψυχισμό αναγνωστών και διάσημων καλεσμένων που βρίσκονταν απέναντί της, έφυγε σαν σήμερα, στις 7 Ιουνίου, του 2002 σε ηλικία μόλις 50 ετών.

Όσα χρόνια κι αν περάσουν, όσοι παρακολουθήσαμε έστω μια φορά εκείνα τα μεγάλα μπλε μάτια να λάμπουν στις τηλεοράσεις μας, δεν θα ξεχάσουμε ποτέ το όνομα Μαλβίνα Κάραλη. Δεν θα ξεχάσουμε τη γυναίκα που ζούσε τη ζωή πάντα ως ανήσυχο πνεύμα κι αυτό το πνεύμα μετέδιδε στους αναγνώστες και τους τηλεθεατές της. Εδώ, επιχειρούμε να τη θυμίσουμε σε εκείνους ίσως που γεννήθηκαν σε έναν πλανήτη που δεν στόλιζε ο πνευματώδης κόσμος της. Τα χρόνια της απουσίας της από αυτόν είναι πια πολλά. Κι όμως, η Μαλβίνα Κάραλη παραμένει πιο επίκαιρη από ποτέ με τα σχόλια που έκανε για τον κόσμο που ζούμε και την όλο και πιο σουρεαλιστική κοινωνία μας.

Αυτά είναι 5 πράγματα που δεν ξέρεις για τη Μαλβίνα Κάραλη

Το αληθινό της όνομα και η πρώτη της «καριέρα» ως παιδί

Σύμφωνα με το ιδιόχειρο βιογραφικό της, η Μαλβίνα Κάραλη γεννήθηκε στο Ισραήλ και μεγάλωσε στην Αθήνα. Το αληθινό της όνομα δεν ήταν ούτε Μαλβίνα, ούτε Κάραλη, αλλά Μαίρη Σακκά. Ως Μαίρη Σακκά έπαιξε και σε ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου.

Στα 10 της χρόνια εφημερίδα της εποχής, που είχε δημοσιεύσει το 2020 ο συλλέκτης Άρης Λουμπάσης, έγραφε ότι για τους κριτικούς η ερμηνεία της στην ταινία Ορφανή σε ξένα χέρια ήταν «αποκάλυψη». Η μικρή Μαίρη Σακκά έπαιξε στις ταινίες Ζωή γεμάτη πόνο, Καστρακύλησμα στον βούρκο, Ορφανή σε ξένα χέρια, Ορφανή στους 5 δρόμους.

Η Μαλβίνα Κάραλη ήταν συλλέκτρια πανεπιστημιακών ενάρξεων

Η ίδια δήλωνε «συλλέκτρια πανεπιστημιακών ενάρξεων» καθώς το ακούραστο μυαλό της ήθελε να σπουδάσει μεταξύ άλλων Μαθηματικά, αλλά και Ιστορία Τέχνης. Σύμφωνα με τον αδερφό της κι όσα είχε πει σε τηλεοπτική συνέντευξη, δεν ολοκλήρωσε τη φοίτησή της στο Αρσάκειο, ενώ βρέθηκε για σπουδές στο Παρίσι. Μαλβίνα Κάραλη

Η τηλεόραση που την αγάπησε και τη φοβήθηκε

Η δημοσιογραφία την κέρδισε από το 1976 όταν ξεκίνησε να γράφει για την Απογευματινή, την Ελευθεροτυπία. Έπειτα υπέγραφε τα μοναδικά της άρθρα για το Φαντάζιο, το Κλικ, τα Επίκαιρα, τη Γυναίκα κ.α. Πέρασε και στο ραδιόφωνο, έγραψε σενάρια (βραβεύτηκε για τις Κρυστάλλινες Νύχτες, της Τώνιας Μαρκετάκη), μυθιστορήματα, αλλά και πολλά βιβλία μαγειρικής.

Στα τέλη των 80s γίνεται η απόλυτη σταρ των media, αρχικά από την κρατική και αργότερα στην ιδιωτική τηλεόραση με τις αντισυμβατικές συνεντεύξεις της και τις σατιρικές εκπομπές της. Εκπομπές στις οποίες πρωταγωνίστρια ήταν η ίδια και η sui generis προσωπικότητά της.

Καθρέφτης ψυχής, Seven X, στο Seven στην εκπομπή Mea Culpa, TRASH TV, Βίοι αγίων στο Star, Malvina Live στο ΣΚΑΪ, Malvina Hostess στο Mega και στο STAR Malvina Rixten. Εμφανίζεται με στρατιωτικές στολές στις σατιρικές της εκπομπές που προβάλλονταν που σχολίαζαν διαφορετικά, δεικτικά, την επικαιρότητα. Το αιχμηρό της χιούμορ, η ένταση με την οποία σχολιάζει την επικαιρότητα, το γεγονός ότι δεν κάνει εκπτώσεις στο στιλ της, δεν στρογγυλεύει τα πράγματα, τελικά κάποια στιγμή την οδήγησε εκτός τηλεόρασης.

Οι 3 γάμοι και τα 3 παιδιά

Ο έρωτας έπαιζε σημαντικό ρόλο στη ζωή της. «Εγώ τον έρωτα τον αντιλαμβάνομαι σαν την πιο φοβερή χειραψία προς τη ζωή», έλεγε. Και τον έρωτα τον έζησε όπως ήθελε. Έκανε 3 γάμους και απέκτησε 3 παιδιά, την Μελίτα, τον Μίνωα και τη Μαριάννα.

Ο πρώτος της γάμος της χάρισε και το επώνυμό της, καθώς ήταν με τον βιβλιοχαρτοπώλη Βαγγέλη Κάραλη. Ο δεύτερος με τον σκηνογράφο Γιώργο Πάτσα. Ο τελευταίος της γάμος ήταν με τον συγγραφέα Διονύση Χαριτόπουλο.

«Ο μόνος άνθρωπος που έχω δει να ξυπνάει κάθε, μα κάθε πρωί, με ένα μεγάλο χαμόγελο και να μην γκρινιάζει ποτέ», είχε πει για εκείνη στο The Magazine ο τελευταίος της σύζυγος.

«Είμαστε οι δυο μας. Λέει “θα τα πάμε μια χαρά», λέω “ανησυχεί”. “Το πιστεύεις ότι θα τα καταφέρουμε, ε;” “Φυσικά και το πιστεύω”, λέω- είναι μικρή αλλά δε φοβάμαι. Κάθε μεσημέρι περιμένει στη γωνία το σχολικό: πολύ αδύνατη, μακριά μαλλιά, τεράστια τσάντα. Μετά μαζί, παντού μαζί. Δουλεύουμε στο δρόμο για το ρεπορτάζ και το βράδυ εφημερίδα, κακόηχη αίθουσα με καπνό, άνθρωποι που καπνίζουν λαχανιασμένοι χτυπώντας γραφομηχανές. Όταν έρχεται ο διευθυντής κρύβομαι πίσω απ’ την πόρτα, δεν πρέπει να μάθει ότι δουλεύω κι εγώ εκεί. Είμαι μόνο 6», είχε γράψει για εκείνη στη Lifo, η κόρη της, Μελίτα Κάραλη για την αρχή της καριέρας της, για την κοινή τους ζωή, για τη γενναία κι ευαίσθητη Μαλβίνα Κάραλη.

«Της αρέσουν οι λεμονιές, τα τακτοποιημένα συρτάρια, τα κλειστά παραθυρόφυλλα, να περπατάει ξυπόλητη στο σπίτι χειμώνα-καλοκαίρι. Της αρέσουν οι γάμοι, να γελάει, να μιλάει με τον εαυτό της την ώρα που μαγειρεύει. Δεν της αρέσουν οι αποτυχίες. Φοβάται τις αρρώστιες, την κανονικότητα, τις δυσάρεστες συζητήσεις», σημείωνε σε άλλο σημείο φανερώνοντας θραύσματα της προσωπικότητας της μητέρας της.

Το τέλος

Η Μαλβίνα Κάραλη έφυγε από τη ζωή στις 7 Ιουνίου 2002, έχοντας δώσει τη δική της μάχη με τον καρκίνο. Όταν διαγνώστηκε έφυγε για θεραπείες στην Αμερική και επιστρέφοντας νοσηλεύτηκε στο Ερρίκος Ντυνάν. Η κηδεία της έγινε στο Πρώτο Νεκροταφείο.

«Κακά νέα. “Το ‘χα δει όνειρο”, της λέω. “Κι εγώ” λέει, “το ‘χα δει όνειρο για τη μάνα μου”.

Γύρισε από την Αμερική. Της είπαν είναι καλά. Θέλει να τη βγάζω έξω κάθε βράδυ. Προσπαθεί. “Είναι ωραία η ζωή” λέει, “αλλά όχι κάθε μέρα”, και κλαίει και γελάει μαζί.

Οι γιατροί τη φοβούνται. Κατάλαβαν. Όσο την πιέζουν τόσο το χειρότερο γι’ αυτή. Ξέρω, νιώθει αδικημένη, κανείς δεν πρέπει να παθαίνει αυτό που φοβάται περισσότερο. Κάθομαι ήσυχη όπως όταν ήμουν μικρή στην εφημερίδα. Κάθομαι ήσυχη, σχεδόν αόρατη. Πες κάτι ευχάριστο, πες κάτι. Δεν έχω τίποτε ευχάριστο να πω, δεν έχω τίποτε να πω, άχρηστη είμαι. Λέει να παντρευτείς, λέει μου μοιάζεις, κάνεις τα δικά μου λάθη, μαμά σαν όλες τις άλλες. Θέλει να δει την Εαρινή σύναξη των αγροφυλάκων στην τηλεόραση τώρα, να πάω σπίτι στο μικρό, είναι αργά. Άρωμα λεμόνι,”αγαπώ πολύ, φιλί”.

Κι όμως, θα μπορούσαμε να τα έχουμε καταφέρει», έγραφε για το τέλος η Μελίτα Κάραλη.

Οι ατάκες της

«Εγώ γλίτωσα και δεν είμαι πλέον σαν κι εσάς. Και χόρτασα. Και λεφτά. Και οικογένεια κι αγάπη. Κυρίως αγάπη».

«Εγώ τον έρωτα τον αντιλαμβάνομαι σαν την πιο φοβερή χειραψία προς τη ζωή».

«Πρώτη απ’ όλους εγώ το ξέρω πως κάνω την έξυπνη και πως είμαι τσάμπα μάγκας και πάντα θα είμαι τσάμπα μάγκας».

«Αν είναι κακό να σκοτώνεις τον πλησίον σου δίχως λόγο, είναι χίλιες φορές πιο κακό να ερωτεύεσαι και να αγαπάς τον πλησίον σου δίχως λόγο».

«Kάθε θηλυκό πλάσμα έχει τη μοιραία σφραγίδα της μάνας του. Και καμιά δεν γλιτώνει τον κανόνα».

«Άνδρας που δεν είναι τώρα, δεν ήταν ποτέ».

«Σημασία δεν έχει μόνο ποιον αγαπάς, αλλά με ποιον μπορείς να είσαι ο πραγματικός εαυτός σου. Εγώ έτσι είμαι μαζί σου και ξέρω πως με ‘μένα είσαι ο εαυτός σου και θα είμαι ο υπασπιστής σου σε κάθε πετροπόλεμο».

«Ή είμαι ερωτευμένη και δυστυχώ με τρόπο αστείο, ή είμαι λογική και πλήττω θανάσιμα».

Exit mobile version