MASTERCHEF EXPLAINED

MasterChef 5: Τι είναι το «ανέβασμα» και το «κατέβασμα» στη μαγειρική, που είχε θέσει τη Μαργαρίτα εκτός διαγωνισμού

Από τις αγαπημένες λέξεις των παικτών του MasterChef 5 είναι το «κατέβασμα». Υπάρχουν φορές που γίνεται σετάκι με το «ανέβασμα». ΟΚ, είναι γνωστό πως σε αυτήν τη ζωή ό,τι ανεβαίνει, κατεβαίνει -και τούμπαλιν. Αλλά τι ανεβοκατεβάζουν οι μάγειρες του reality και τι έκανε λάθος στη διαδικασία η Μαργαρίτα, σε παρασκευή με σοκολάτα, όταν «έχασε» τη θέση της στο παιχνίδι;

Για να δώσουμε μια απάντηση -βασικά, για να καταλάβουμε τι ακούμε στο MasterChef 5 και μετά να λύσουμε και τις δικές σου απορίες- ζητήσαμε τη βοήθεια ενός επαγγελματία. Ο Χρήστος Τσάκας, της προϋπηρεσίας των 10 και πλέον ετών σε κουζίνες εστιατορίων (εναλλακτικά «μπριγκάντα» που επίσης ακούς πολύ τακτικά φέτος -εκ του brigade που σημαίνει ταξιαρχία, χάριν της οργάνωσης, της σκληρής προσπάθειας και της πειθαρχίας που απαιτούνται για να νικηθούν οι μάχες και στις δυο περιπτώσεις), είχε την ευγενή καλοσύνη να λύσει το μυστήριο.

Τι είναι Χρήστο, το «κατέβασμα» που ακούμε στο MasterChef 5;

Αν η σάλτσα που φτιάχνετε έχει αρκετά υγρά που θέλετε να εξατμιστούν για να είναι πιο «δεμένο» το αποτέλεσμα, ανεβάζετε τη θερμοκρασία.

Αυτή η διαδικασία λέγεται «κατεβάζω». Δηλαδή, «κατεβάζετε» τα υγρά. Μια άλλη περίπτωση που αφορά όλους όσοι μαγειρεύουν, είναι όταν «σβήνουν» κάτι με κρασί και το αφήνουν στη φωτιά μέχρι να εξαφανιστεί το υγρό. Ως εκ τούτου, το «κατέβασμα» είναι το «δέσιμο».

Τι «ανεβάζουμε», Χρήστο;

Ο όρος αυτός έχει εφαρμογή κυρίως στη διαχείριση της σοκολάτας. Όταν ας πούμε, θέλετε να κάνετε σοκολατάκια, λιώνετε την κουβερτούρα, τη βάζετε στη φόρμα, μετά στο ψυγείο και έπειτα από κάποια ώρα παίρνετε ένα κομματάκι.

Αν λιώσει στα χέρια σας και δεν γυαλίζει, είναι γιατί δεν έχετε κάνει τη σωστή διαδικασία. Αυτή θέλει δύο «ανεβοκατεβάσματα». Για την ακρίβεια, λιώνει η σοκολάτα (ανέβασμα), την απλώνετε για να πέσει η θερμοκρασία (κατέβασμα) και επαναλαμβάνετε.

Κάθε «ανέβασμα» και κάθε «κατέβασμα» αφορά συγκεκριμένες θερμοκρασίες. Ιδανικά, δηλαδή πρέπει να τις ξέρετε, αλλά και να έχετε θερμόμετρο. Επίσης, είναι χρήσιμο να μην πέσει σταγόνα νερού μέσα στη σοκολάτα -αλλιώς δεν θα γυαλίσει ούτε τη Δευτέρα Παρουσία.

Αυτό το «ανεβοκατέβασμα» σε συνδυασμό με το νερό στη σοκολάτα, είχαν στοιχίσει από τη Μαργαρίτα τη θέση της στο MasterChef 5, πριν την πάρει πίσω.

Exit mobile version