Messinia Terroirs Wine Festival: Στη Μεσσηνία ξέρουν και από καλό κρασί. Το δοκιμάσαμε
- 25 ΟΚΤ 2023
Βρεθήκαμε στο W Costa Navarino για χάρη ενός φεστιβάλ κρασιού που διαθέτει όλα τα φόντα, ώστε να γίνει θεσμός οινολατρείας υψηλών προδιαγραφών. Το Messinia Terroirs Wine Festival, είναι μία περήφανη πρωτοβουλία της Μεσσηνίας και των οινοπαραγωγών της. Από τις 29 Σεπτεμβρίου έως την 1 Οκτώβρη, τα ποτήρια στο Navarino Agora γέμιζαν με εκλεκτές ποικιλίες τοπικών κρασιών.
Δεν είναι ένα ακόμα φεστιβάλ που γιορτάζει το κρασί. Το Messinia Terroirs Wine Festival, στην 1η εκδοχή του, γιόρτασε το κρασί όχι μόνο σαν απόλαυση, αλλά σαν το ξεχωριστό κομμάτι της ιστορίας μιας περιοχής που, αν και διαχρονικά φημίζεται για το καλό της λάδι, έχει κρυφό πόθο (και ταλέντο) για την αμπελουργία. Και αυτή είναι μόνο η αρχή του προγράμματος Messinia Terroirs, αυτής της πολύ ενδιαφέρουσας πρωτοβουλίας του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου (η σημαντική οικογένεια ιδρυτών του Costa Navarino) που έχει ως στόχο την προβολή των οίνων της Μεσσηνίας και την πολύπλευρη αναγέννηση ενός τόπου με βαθιές ρίζες στην αμπελουργία, την ιστορική κληρονομιά και τον πολιτισμό.
Από τον περίφημο Δένθι Οίνο, το αρχαιότερο ίσως κρασί που παραγόταν στη μεσσηνιακή πλευρά του Ταϋγέτου, μέχρι την ανάδειξή της ως αμπελοέσσα γη τον 17ο και τον 18ο αιώνα- φήμη που απέκτησε κυρίως χάρη στη σταφίδα της, όλα εξυπηρετούν το ξεχωριστό αφήγημα για την δύναμη της Μεσσηνίας στην παραγωγή κρασιού ανά στους αιώνες. Όσοι ξέρουν από καλό κρασί, κρατούν μια ξεχωριστή θέση στην κάβα τους για το Cabernet Sauvignon Τριφυλίας που φυσικά είχε την τιμητική του στο τριήμερο του Messinia Terroirs Wine Festival.
Το κοινό- περισσότεροι από 600 επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό «αγκάλιασαν» την αυγή αυτής της γιορτής και τα δρώμενά της. Ανάμεσά τους κι εμείς, που είχαμε τη χαρά να απολαύσουμε επιλεγμένες τοπικές ετικέτες από 10 παραγωγούς της Μεσσηνίας. Το ραντεβού δόθηκε στον πολυχώρο Navarino Agora και ήταν μια γιορτή για τις αισθήσεις.
Στα highlights του τριημέρου, δεσπόζουν τα masterclasses Ο Οίνος στη Μεσσηνία: Παρελθόν- Παρόν- Μέλλον και η Τυφλή Γευσιγνωσία του Εμβληματικού Cabernet Sauvignon από την Τριφυλία, όπου οι wine afficionados συνάντησαν ακαδημαΐκούς, όπως ο Καθηγητής Αμπελουργίας του ΑΠΘ, Στέφανος Κουνδουράς, επαγγελματίες του χώρου του κρασιού και φορείς. Σε αυτή τη συναρπαστική τυφλή δοκιμή 6 εμβληματικών οίνων, συμμετείχαμε κι εμείς. Στιγμή μοναδική με σοδειές που ξεκινούν από το 1998 να ρέουν στα ποτήρια μας, όπως αυτό το Cabernet Sauvignon του Boutari.
Από ένα φεστιβάλ κρασιού με τόσο ξεχωριστό χαρακτήρα, δεν θα μπορούσαν να λείπουν πρωτότυπες δραστηριότητες που ξεφεύγουν από τα στεγανά μιας τυπικής εκδήλωσης. Όπως το Εργαστήρι Ζωγραφικής με Κρασί στην υπαίθρια Navarino Agora, όπου η εικαστικός Alina Malynovska δίδαξε μια εναλλακτική χρήση του οίνου, στην οποία υπέκυψαν μικροί και μεγάλοι δημιουργώντας έργα τέχνης! Κι επειδή πολλές απολαύσεις είναι πάντα καλύτερες από μία, τα κρασάκια συνοδεύτηκαν με τυράκια και κεράσματα, ενώ λίγα βήματα πιο πέρα, στον θερινό κινηματογράφο του W Costa Navarino, Danaos Open Air Cinema, η μεγάλη οθόνη έπαιζε ταινίες με θέμα το κρασί, όπως το Bottle Shock του Randall Miller.
Η συνέχεια του Messinia Terroirs Wine Festival διαφαίνεται συναρπαστική. Ραντεβού λοιπόν σε έναν χρόνο, στα ίδια ευλογημένα μέρη, για καλό κρασί!