Μετά τον Andy Panko στο κοτόπουλο πάνκο
- 27 ΑΠΡ 2021
Έως τώρα ήξερα τον Andy Panko, αθλητή της καλαθοσφαίρισης, ο οποίος είχε αγωνιστεί στην Ελλάδα με τον ΠΑΟΚ και τον Παναθηναϊκό -γενικότερα ζούσε από το μπάσκετ από το 1999 έως το 2018. Το MasterChef 5 μου έμαθε και το panko που το λες και γαλέτα. Καλύτερα όμως, να μην το πεις καθώς όπως λέει στο LadyLike ο μάγειρας Χρήστος Τσάκας, είναι η πιο υγιεινή εκδοχή αυτού που έχουμε στο μυαλό μας ως γαλέτα.
To panko λοιπόν, είναι ψίχουλα λευκού γιαπωνέζικου ψωμιού που δεν έχει κόρα και η σύσταση του είναι τέτοια που δεν τραβάει λάδι ή λίπος όταν τηγανιστεί. Έχει λιγότερες θερμίδες από τα παραδοσιακά ψίχουλα ψωμιού, λιγότερα λιπαρά και νάτριο. Έτσι, μένει πιο τραγανό για περισσότερο χρονικό διάστημα από ό,τι η κλασική γαλέτα.
Fact: Το όνομα προκύπτει από τον όρο ‘pan’ (ψωμί) και τον όρο ‘ko’ (μικρά κομματάκια). Προέκυψε στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν η Ιαπωνία έδινε τη μάχη της με τη Ρωσία, από ανάγκη -δεν μπορούσαν να ζυμώνουν ψωμιά και να τα ψήνουν σε φούρνους.
Ο Χρήστος μάς είπε ότι πρώτα κάνουμε ψίχουλα αυτό το ψωμί που μπορούμε να προμηθευτούμε από καταστήματα με ασιατικά προϊόντα διατροφής. Μετά τα βάζουμε (τα ψίχουλα) στον φούρνο, σε χαμηλή θερμοκρασία για να «ξεραθούν» (ανακατεύουμε τακτικά είπε ο ειδικός) και τελειώσαμε.
Εναλλακτικά, αντί του panko ή της γαλέτας της παραδοσιακής, της γνωστής -αυτής που έχουμε για χρόνια φίλη- μπορείτε να χρησιμοποιήσετε corn flakes, κουλούρι, τσιπς από τορτίγια ή τσιπς από πατατάκια, όλα θρυμματισμένα -προφανώς. Μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες παραγωγής panko (η Upper Crust Enterprises) διαθέτει εκδοχές για την όποια χρήση -και το όποιο γούστο. Επειδή ‘πέφτει’ λίγο μακριά για να παραγγείλουμε, ας δούμε στο video που ‘έφτιαξε’ πώς φτιάχνεται αυτό το ψωμί -και μετά η γαλέτα.