ΜΠΑΝΑΝΑ

Μην αποθηκεύσεις ποτέ αυτές τις τροφές μαζί στην κουζίνα σου

Μπορεί να είναι όλα φρούτα, όλα φρέσκα λαχανικά... αυτό δεν σημαίνει πως μπορούν όλα τους να κάνουν παρέα. Υπάρχουν τροφές που δεν αντέχουν η μία δίπλα στην άλλη. Όχι, δεν μιλάμε για απλό, ακατανόητο σνομπισμό. Απλά η συνύπαρξή τους είναι μοιραία για την ωρίμανσή τους. Με πιο απλά λόγια, αν παραμένουν μαζί, χαλάνε. Πάρτε μια γεύση και θα καταλάβετε, όλα όσα κάνετε λάθος μέχρι σήμερα.

Το αγγούρι θέλει την μοναξιά του

Πολλά φρούτα, όπως τομάτες, μπανάνες και πεπόνια, τείνουν να παράγουν αιθανόλη που αποτελεί παράγοντας ωρίμανσης και τελικά επιταχύνει το σάπισμα. Τα αγγούρια είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα και μαζί με άλλα φρούτα, θα τα δεις να πανιάζουν, να ζαρώνουν και γρήγορα να χαλάνε. Οπότε, ξέχνα την κακή συνήθεια να τα βάζεις μαζί με τις τομάτες στην χαρτοσακούλα από το super market. Τα δυο τους θα ενωθούν μια και καλή στη σαλάτα.

Αντιμετώπισε τα μυρωδικά σου σαν λουλούδια

Γνωρίζεις πως το μυστικό της μαγειρικής κρύβεται στις λεπτομέρειες. Άλλο αποτέλεσμα θα έχει μια σάλτσα τομάτας χωρίς μυρωδικά και εντελώς διαφορετικό αν την εμπλουτίσες με κλασικό βασιλικό, αρωματική φρέσκια ρίγανη ή μαϊντανό. Αν δεν έχει ακόμη εντρυφήσει στην κηπουρική, ώστε να έχεις γλάστρες με τα μυρωδικά σου κάνε το εξής. Πλύνε καλά τα ματσάκια που αγόρασες και φρόντισε να τα στεγνώσεις καλά. Κόψε τα κοτσάνια και καθάρισε τυχόν κίτρινα φύλλα και βάλε τα ματσάκια σαν μπουκέτα σε ποτήρι με νερό. Έτσι, θα παραμείνουν για περισσότερο καιρό καταπράσινα και ζωντανά.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν τα υπόλοιπα μυρωδικά λατρεύουν την δροσιά του ψυγείου, δεν συμβαίνει το ίδιο με τον βασιλικό που καλό θα ήταν να τον αφήσεις εκτός.

Οι κολοκύθες αντιπαθούν σφόδρα τα μήλα και τα αχλάδια

Με την επιστροφή στην κανονικότητα και το τέλος του καλοκαιριού θα σκάσουν μύτη οι γλυκές κολοκύθες. Ιδανικό υλικό που ταιριάζει τόσο με αλμυρές, όσο και με γλυκές δημιουργίες. Η χοντρή του φλούδα το προστατεύει για καιρό από την υπερ-ωρίμανση, αν και έχουν κι αυτά τις αντιπάθειές του. Διότι μαζί με το φθινόπωρο θα εμφανιστούν μήλα και αχλάδια και αν κάνεις το λάθος να τα βάλεις στο καλάθι με την κολοκύθα, δεν θα έχεις καλά αποτελέσματα.

Άλλο μήλο και άλλο πορτοκάλι

Και μια και μιλάμε για μήλα, ο πιο κλασικός παρτενέρ του από το Σεπτέμβρη και έπειτα θα είναι τα πορτοκάλια. Ναι, ίσως σε μια φρουτασλάτα, αλλά όχι στην φρουτιέρα. Κράτησε τα χωριστά, είτε στο ψυγείο, είτε εκτός και θυμήσου πως τα πορτοκάλια έχουν ανάγκη από αέρα, γι’ αυτό δεν αγαπούν να μένουν μέσα σε πλαστικές σακούλες όπου δεν αναπνέουν.

Μπανάνες, χωριστείτε ησύχως

Οι μπανάνες μπαίνουν στο ψυγείο μόνο αν θέλουμε να επιταχύνουμε τη διαδικασία ωρίμανσης. Ωστόσο, καλό είναι να λειτουργήσεις ως δικτάτορας απέναντι στην κίτρινη τροφή σου. Το ήξερες πως αν αφήσεις το τσαμπί τις μπανάνες ενωμένες, τότε αυτές κατά πάσα πιθανότητα θα ωριμάσουν και θα μαυρίσουν μαζί. Χώρισέ τες λοιπόν και κράτησε κάποιες στο καλάθι της κουζίνα ή βάλε ορισμένες στην συντήρηση, αν θέλεις να ωριμάσουν λίγο πιο γρήγορα.

Σκόρδο, κρεμμύδι

Όχι, το σκόρδο δεν κολλάει απλά μας άρεσε ο υπότιτλος. Ονομάστε δύο τρόφιμα, από τη μαναβική, που δεν μπαίνουν ποτέ στο ψυγείο. Ακριβώς, πατάτες και κρεμμύδια αντέχουν εκτός και να αποθηκευτούν σωστά, σε σκιερό μέρος θα είναι απολαυστικά όποτε τα χρειαστείς. Όχι όμως να τα αφήσεις μαζί. Καλό είναι οι πατάτες να είναι σε σκιερό μέρος, να αερίζονται καλά και να έχεις φροντίσει ώστε να μην πάρουν υγρασία.